MAXstyrka

Allt inom kraftsport

Efter två års frånvaro på grund av en viss pandemi var det dags att för världens kanske mest anrika grepptävling att återigen äntra scenen på Fitnessfestivalen. MAX Grip Challenge var tillbaka, för tionde gången i ordningen. Det här året hade vi Exposcenen (den största scenen på Fitnessfestivalen) till vårt förfogande och dessutom den kanske mest fördelaktiga tiden att ha tävlingen på (lördagen kl. 12:45-14:15).

I och med att det här var ett tiogångsjubileum ville jag göra något extra. Jag spånade länge på en helt ny gren som aldrig hade figurerat i en grepptävling tidigare och tankebanorna bollade jag med några insatta för att se om de var genomförbara. Grenen gick ut på att lyfta en öppen trapbar (från Gymkompaniet) med Arne Perssons beryktade handtag. Handtagen går under namnet Brutalizer 6000 och är kullagrade och roterande handtag i rostfritt stål utan lättring. De är 60 mm i diameter och roterar väldigt lätt, vilket gör det väldigt svårt att lyfta. Handtagen var fastsatta med figure-8-remmar (från Nordic Training Gear) och karbinhakar som jag snällt fick låna av arrangörerna som höll i SSM-finalen i klassen u90 ett stenkast från Exposcenen. Då grenen var helt ny så skulle vinnarna i både herr- och damklassen också sätta ett officiellt världsrekord i grenen.

Priserna var också något utöver det vanliga den här gången. Förutom pokaler och medaljer bestod priserna till topp-3 i både herr- och damklassen av presentkort från Nordic Training Gear, funktionsdrycker från Ár functional, produkter från Giron Power samt kosttillskott från MaxiElit. Dessutom fick vinnarna i båda klasserna ett par True Wireless-lurar från Sound By Sweden! Det totala prisvärdet uppgick till ca. 20.000 kr.

Från början var det tänkt att Linnea Enstedt, som tidigare har varit speaker på tävlingen, skulle hålla  micken, men på morgonen fick jag ett sms där hon skrev att hon var sjuk och inte kunde närvara. Lyckligtvis fanns det en speaker på plats på Exposcenen som kunde hoppa in. Min annars så trogna sidekick Jimmie Trywall var också frånvarande då hans bättre hälft fyllde år. Jag fick därför ta hjälp av min välartade son Gabriel som både fick byta vikter och sköta kameran medan jag hade koll på sekretariatet och anmälningarna. Arne Persson var domare.

Tävlingen började med damklassen. Efter ett gäng avhopp kom bara tre kvinnor till start, men klassen på dessa var riktigt bra. De tre atleterna var multitalangen Ellen B. Åkesson som anmälde sig någon ynka minut innan tävlingsstart, Sveriges näst starkaste kvinna Veronica Liljeroth och världens bästa armbryterska Fia Reisek. Ingångsvikten sattes till 73 kg, en vikt som de jag hade pratat med inför tävlingen sa att ytterst få kvinnor i Sverige skulle kunna klara. Här klarade samtliga tre vikten. Nästa vikt var 83 kg, vilket både Veronica och Fia klarade. När 93 kg lades på var Fia ensam att klara vikten. Hon valde sedan att höja med ytterligare tio kg för att putsa sitt nysatta världsrekord. Även 103 kg åkte upp! Mycket imponerande!

Efter damerna var det herrarnas tur att börja lyfta. Ingångsvikten för herrarna var damernas slutvikt för att underlätta för roddandet. Till skillnad från i damklassen var herrklassen fylld till bredden. Inte mindre än 23 män var på plats för att kämpa om priserna. Förutom ett stort gäng av Sveriges absolut starkaste greppatleter hade ett gäng finska greppatleter med Arto Joronen i spetsen åkt över sundet till Sverige enbart för att vara med i MAX Grip Challenge 2022. Bland de svenska atleterna fanns Kalle Lane (som har vunnit grepp-SM 12 gånger och MAX Grip Challenge ett flertal gånger), Cim Johansson (som även han har vunnit grepp-SM ett flertal gånger), Anders “Dala” Dahlquist, Håkan Karlsson och Erik Fahlgren (som är en armbrytare av absoluta världsklass).

På grund av viss tidsbrist körde vi 20-kiloshöjningar upp till 143 kg. Om vi hade haft mer tid hade vi kunnat köra höjningar på tio kilo istället så att fler atleter kunde klara fler vikter, men det viktiga här var att hinna klart innan nästa tävling skulle upp på scenen. Fem atleter klarade 173 kg, men 183 kg blev för mycket för alla utom för Cim Johansson som enkelt klarade vikten. Jag frågade om atleterna ville särlyfta om silvret och bronset, men de ville inte lyfta mer. För att ändå sära på atleterna fick de väga sig. Den som vägde minst av de fyra som rev ut sig på 183 kg fick silvret och den näst lättaste fick bronset. Det här gjorde att Kalle Lane och Håkan Karlsson hamnade utanför pallen. Istället var det Harri Tolonen från Finland som vägde minst och därför kom tvåa i tävlingen. Anders “Dala” Dahlquist tog bronset.

Cim Johansson var alltså ohotat etta den här gången och när han fick frågan om han ville fortsätta lyfta var svaret: “ja, släng på tio kilo till”. 193 kg åkte på, Cim pudrade nävarna med magnesium och vikten åkte upp stabilt. Han testade också på 198 kg, men där tog det stopp. 193 kg ligger det nya världsrekordet på för herrarna.

Tävlingen blev lyckad med en fullsatt publik (mycket folk stod också runtom sittplatserna och tittade), fantastiska resultat från atleterna och grymma priser från våra underbara sponsorer. Stort tack till alla som deltog, till alla som tittade, till alla sponsorer, till Gabriel som var oumbärlig som roddare och fotograf, till Arne för lån av handtag och som domare och till Kristian Sewén för förtroendet att arrangera tävlingen! Det här gör vi om i slutet av 2023!

Sponsorer

   

 

Share

Leave a Reply


*


Translate