MAXstyrka

Allt inom kraftsport

mar
31

Nya skor

Posted by Anders Axklo 0 Comment

Jag har i hela mitt liv handlat skor efter pris, och valt det som varit absolut billigast i respektive kategori. Svarta kostymskor, ja, men så billigt som möjligt. Lackskor till smoking och frack, ja, men de billigaste. Just i det fallet har jag till och med köpt secondhand någon gång, man sliter sällan ut lackskor. Principen har till och med tillämpats på jaktkängor, även om jag där är medveten om att viss kvalitet måste uppnås för att vara funktionellt långa vinterdagar på pass. Men billigt om möjligt, jag sparade ifjol ett presentkort i 6 månader tills mellandagsrean inföll och jag fick ett par vettiga kängor för halva priset.

Med löparskor har det blivit en annan sak. Till skillnad från lackskor till fracken så är löparskor något jag verkligen sliter ut. I går köpte jag mitt femte par sedan jag började springa våren 2020, då de fyra första är utslitna. Jag menar verkligen utslitna, inte dåliga eller trasiga. Jag har alltså sprungit ca 240 mil om året under de här tre åren, så det är begripligt att skorna tar slut. 180 mil är inte jättemycket i bil, men i snitt per sko-par så är det en försvarligt mängd.

Det här har också medfört att jag faktiskt inte varit speciellt prismedveten just med löparskor. Jag har helt enkelt associerat stadiet i mitt liv då jag sprungit på riktigt med att jag tvunget behöver ha bra skor. Till och med så till den milda grad att jag känslomässigt bara ville handla löparskor i den specialaffär där jag köpte mitt första riktiga par för 3 år sedan. Tills igår, då jag i mina utslitna skor sprang förbi en annan affär med löparskor. Nu vet jag tack vare de fyra utslitna paren vilka skor jag gärna springer i, och de var på extrapris. Cirkeln är alltså på sätt och vis sluten, jag har köpt billigt igen. Skillnaden är den att nu var det inte billigast möjliga, utan de skor jag ville ha, så billigt som möjligt.

Jag tror att det kan vara ett vettigt sätt att närma sig annat man lägger pengar på också. Gymkort, till exempel. Sweden Barbell Club är inte speciellt dyrt, men det är heller inte det billigaste gymkort man kan köpa. Det är klart att man kan lösa det billigaste man hittar, om man ändå inte ska använda det mer än någon enstaka gång, som med lackskor. Men ska man använda det flera gånger i veckan, så kanske det inte är det lägsta inköpspriset man ska leta efter? Utslaget per träningstillfälle blir det rätt billigt om man tränar i den volym som folk som läser det här gör. Ett konsumgym utan tillräckligt med vikter, strongmanutrustning och magnesium kanske är billigare, och tänker du ändå inte träna, så fine. Det är ändå inte roligt att gå dit. Ska du däremot välja ett gym som det är roligt att gå till, eller ett par skor som det är skönt att springa i, så ska du nog inte titta på kronorna, utan på användningstiden. Spara pengar gör du effektivare på andra områden.

Share

Leave a Reply


*


Translate