MAXstyrka

Allt inom kraftsport

En av de saker som har varit roligt att vara med om att åstadkomma är att föra in Svensk Armsport i Riksidrottsförbundet. Visserligen så stod jag 2013 och anförde en egen ansökan om att bli ett helt eget förbund, men den slutgiltiga lösningen blev ett medlemskap som underförbund i Budo&Kamsportsförbundet. En fantastisk lösning som innebär att ett antal likasinnade sporter delar på overhead och organisation för att kunna vara en formell del av den svenska idrottsrörelsen, med allt vad det innebär. Armbrytningen är än så länge inte stor nog för att uppfylla de nyckeltal som Riksidrottsförbundet har fastslagit som skall-krav. En paraplyorganisation tillsammans med andra i samma storleksordning är alltså ett mycket bra, för att inte säga det enda alternativet, och så blev det.

När jag för någon månad sedan lämnade ordförandeposten i Svensk Armsport efter 14 år så fanns det möjlighet att plocka upp en tråd att hjälpa mina vänner i Svenska bodybuilding- och Fitnessförbundet. De vill också vara med i RF, vilket är en mycket rimlig tanke, och något de har strävat mot i många år. Det vore bra för dem, det vore bra för svensk idrottsrörelse, och det vore bra för Sverige, jag ska förklara varför. Kroppsbyggning är just att bygga kropp, där den yttersta elitnivån är att bedömas estetiskt på en scen. Precis som de allra flesta andra sporter så är antalet utövare mångfalt fler än de som till slut tävlar. Så ser det i nästan alla idrotter. Utövare av kroppsbyggning är alltså betydligt fler än de vi ser uppsmorda på scen.

Vilka är de då? Ja, om du tränar för att lyfta mer i bänk, böj och mark så håller du på med styrkelyft. Tränar du för att hoppa längre eller högre, kasta längre, eller springa fortare så håller du på med friidrott. Tränar du för att åka skridskor fortare så är det just skridskor du håller på med. Om du däremot tränar för att du vill att din kropp ska se bättre ut rent visuellt, ja då håller du på med kroppsbyggning. Givet i alla fall min vänskapskrets så är det i princip alla som tränar, undantaget en handfull strongmen som uppenbarligen inte bryr sig om hur de ser ut. Även om vi bortser från dem så är det naturligtvis med väldigt varierande framgång det görs, men så är det i alla sporter. Alla som håller på är inte bra.

Hur mycket du än vill förneka det, så håller du på med kroppsbyggning om du nu och då spänner dig mot spegeln, slår en dubbelbicca eller lägger upp träningsbilder i bra vinklar på sociala medier. Det innebär att det faktiskt är en av Sveriges största sporter, och definitivt en av de folkligaste. Den inrymmer i praktiken hela gymrörelsen, alla som vill se lite bättre ut nakna, eller så nära nakna de vågar visa sig för andra. De kan dessutom mer om träning, fysik, kost och näring än i princip vilken annan idrottsutövare som helst på motsvarande nivå, och de är medlemmar på 1 000-tals gym runt om i Sverige.

Klart de ska vara med i Riksidrottsförbundet!

Share

Leave a Reply


*


Translate