MAXstyrka

Allt inom kraftsport

jun
16

Är alla partiska?

Posted by Anders Axklo 0 Comment

Jag har en bekant som det senaste åren har vurmat mycket för läsningen i samhället. Alltså böcker, tidningar och dylikt. Märkligt nog inte så mycket den läsning som sker på skärm, utan just i bokform tycks vara viktigt. Så kan det säkert vara, även om etablissemang per definition är lite konservativa och tycker bättre om sådant som var förr än något som kommit nyss. Personligen tror jag att tv-media och rörlig bild har gjort mycket mer för kunskapsspridning än tryckta böcker, i alla fall om man jämför samma tidsperiod. Böckerna har ju haft längre tid på sig.

Min poäng i den här texten är att jag tycker att det är relevant att personen i fråga är författare och har intäkt av att folk köper och läser böcker. Med andra ord, om någon menar att det just de säljer är viktigare än det något annat som gör samma jobb så finns det anledning att väga in det. Författare som säljer böcker tycker att böcker är viktiga, visst. Men om lika mycket kunskap, insikt och kommunikation kommer via mobiltelefoner, då? Är de mindre viktiga? Författare som säljer böcker kommer att tycka det, Apple troligen inte. Jag menar inte att folk ljuger, eller ens medvetet vinklar sanningen. Jag tror verkligen att de som förordar det de själva håller på med tror att det är sant. Men det var just det. Det de själva håller på med. Nyckeln till att hamna så nära sanningen som möjligt är inte att leta efter någon som är helt oberoende, det finns knappast. Nyckeln är att veta på vilket sätt de är partiska, så att du kan ta med det i bedömningen.

Har det här någon bärighet på träningsvärlden? Ja, den är överbefolkad med folk som förespråkar den ena eller andra träningsvarianten. Det är inget konstigt med det, och att söka efter någon som är helt opartisk är snudd på lönlöst. Alla kommer att ha något de föredrar, och det gäller att koll på varför de föredrar det. Jag är alltid väldigt tveksam till folk som erbjuder sig att identifiera problem och behov som själva säljer lösningen. Tycker en massör at du bör gå på massage en gång i veckan? Det kanske du behöver, eller så behöver de fylla sina lediga tider. Tycker en pt att du behöver boka några pass för att hålla koll på hur träningen går? Kanske det, säljer de kanske pt-tjänster? Vore det bra om jag tog tag i ett ordentligt kostschema? Jaså, säljer du sånt?

Lyssna gärna på råd från crossfittare, styrkelyftare, kroppsbyggare och andra, men bli inte förvånad om det visar sig att lösningen de rekommenderar råkar vara det de kan hjälpa dig med. Kanske har de helt rätt, kanske lite, kanske inte alls. Det måste du bedöma, eftersom det är du som fattar besluten om ditt liv. En liten tumregel är att det oftare är bättre att lyssna på folk som erkänner att de är partiska i sitt tycke och smak, och berättar varför. De som säger sig vara helt opartiska tycker också något, och vill de inte berätta vad och varför så är det dags att sluta lyssna, för då döljer de något.

Share

Leave a Reply


*


Translate