MAXstyrka

Allt inom kraftsport

sep
22

Ska folk få göra fel?

Posted by Anders Axklo 0 Comment

Vi har alla sett den där typen av scen i amerikanska filmer där någon dricker för mycket, och bartendern undrar om de verkligen ska ha mer. I Sverige är det ju en tvingande åtgärd att inte för alkoholtillståndets skull servera någon som redan är packad, och det är möjligt att sådana regelverk finns också i USA, men det är inte det jag menar. Jag menar när en bartender försöker avstyra en beställning av en dubbel whiskey, och sedan ändå serverar den när kunden insisterar.
Det är ett intressant scenario, där den extrema slutpunkten är att den som häller upp inte har något ansvar, det är den som dricker upp som själv ansvarar. Den lite mer nyanserade varianten är kanske att det inte är någon jättebra att hälla upp bara för att man kan skylla ifrån sig.

Nu behöver ju inte allt vara så tydligt som med alkohol, det kan röra sig om så banala saker som onödiga maxningar i olika övningar allt för ofta. Är man utan ansvara för skador eller överträning om man hetsar på högre belastning? Det är väl den som gör försöket med kattrygg som ansvarar för eventuella konsekvenser? Ja, det är det naturligtvis i någon strikt teoretisk mening, men hade personen gjort försöket utan grupptryck? Är man verkligen utan skuld om man står bredvid och skriker ”Shit, han försöker!”

En sak som naturligtvis påverkar är om det verkligen är ett misstag eller inte. Det kan ju vara så att den som håller på har bättre koll än vad jag har. Man ska alltid ta höjd för att min definition av misstag inte behöver vara objektivt sann, och därför finns det mycket som talar för att man inte ska lägga sig. Jag har en mycket god vän som ser helt vansinnig ut när han lyfter, och han har ofta blivit avbruten på gymmet av folk som tycker att han inte borde göra som han gör. I hans fall så är kruxet det att han vet betydligt mer än de som försöker avbryta honom, men det ska erkännas att hade jag sett någon annan hålla på som han gör så hade jag kanske också reagerat.

Jag tror att det kloka är att bestämma sig själv för vad man vill vara delaktig i, inte bara om det är rätt eller fel. Vi måste låta folk göra misstag, dels för att det i praktiken ändå inte går att hindra, en del människor lär sig inte förrän de har fått göra fel och det går åt skogen. Det kan omöjligen vara vårt ansvar att alla på gymmet lyfter rätt, eller att folk som riskerar att dricka för mycket håller sig nyktra. Visst är det svårt, men en del misstag måste man stå bredvid och se hända.

Därifrån är det dock ljusår till att uppmuntra, hjälpa till och heja på misstagen. Om vi ser någon fulhysta upp ett mark med bara ren tur som skiljer dem från diskbråck, så tycker jag att man blir medskyldig om man hjälper dem att klova på mer och skriker prova.

Visst, ibland får man stå och se på när någon kör åt helvete, men man behöver inte hjälpa dem med en vägbeskrivning.

Share

Leave a Reply


*


Translate