MAXstyrka

Allt inom kraftsport

okt
13

Vem är Sveriges starkaste man?

Posted by Anders Axklo 0 Comment

När finalen i Sveriges Starkaste Man står för dörren så blir det nästan omöjligt för mig att skriva om något annat. Framförallt som jag för första gången på många år gör mer än att bara prata i i mikrofon. Det är visserligen ett tag sedan, men ibland blir jag lite gammgubbsur, och påminner folk om att jag gjorde det här för första gången 1998. De enda två som var  inblandade då som också är inblandade nu i helgen är jag och Kalle Lane, Kalle som är en av två mycket behöriga domare nu i helgen. Fredrik Svensson tror jag var med för första gången året efter då vi spelade in för TV3 på Gröna Lund. På lördag är han fortfarande med som ett av de absoluta toppnamnen, vilket 25 år senare är en fantastisk bedrift i sig.

Jag ser fram emot det hela av många skäl, kanske framför allt för att jag tycker om det formatet vi har skapat. De fem bästa den här säsongen har i grenvalet lagt fram varsin utmaning till de andra, Det fungerade precis så bra som jag önskade, grenarna de har valt är solida kraftmätningar som verkligen kommer att avgöras på styrka. Det blir väldigt lite slumpfaktorer när atleterna väljer själva. Den sista grenen har vi som arrangörer valt, och hittat ett sätt att åstadkomma det många entusiaster frågat efter, nämligen låta det vara okänt in i det sista. Ja, det blir någon variant av marklyft för att vi vill verkligen ta tabberas på finalisternas styrka i den sista grenen. Men vi har också gjort det så svårt som möjligt för finalisterna. Det är en reaktion på många års strävan att på olika sätt förenkla för att få upp kiloantalet. Nu gör vi det motsatta som ett finger till skeptiska röster från andra styrkesporter. I år gör vi på det svåraste sättet vi kan komma på, så håll käften.

Det utdragna grenvalet har kostat finalisterna lite förberedelsetid, men har också resulterat i att biljetterna är slutsålda sedan länge, och länken till streamingen på Tyngres youtubekanal snart har rekordmånga delningar. En streaming som produceras av ett 7-mannateam vi flyger in från Polen, för att det är folk jag har jobbat med i stora produktioner förut och litar på. En streaming som kommenteras av en av mina proffskollegor från eurosporttiden tillsammans med den mänskliga styrkewikipediadatabasen Josef Eriksson. Vi har fått hjälp från Kraftkamp, Gymkompaniet, Strengthresults, Skånes Starkaste Man-gänget, Edmolift och finalisterna själva, och självfallet med Tyngre och Noccos muskler i grunden. Domare och roddare älskar och förstår styrkemätningar och bryr sig inte om vem, bara att den starkaste vinner. För om det är något jag har som personligt mål så är det inte bara att få vara med om det spektakulära som ska hända på lördag, utan framförallt att det ska stå bortom allt tvivel på lördag kväll vem som är starkast i Sverige. Det är nämligen det vi vill veta. Inte vem som är bäst på strongman, eller egentligen ens vem som vinner. Vi vill veta vem som är starkast.

Share

Leave a Reply


*


Translate