MAXstyrka

Allt inom kraftsport

feb
02

Vem sa det?

Posted by Anders Axklo 0 Comment

Eftersom mina döttrar uttryckligen förbjöd mig att vara på TikTok på grund av min höga ålder så registrerade jag givetvis ett konto där. Jag har inte riktigt kläm på det hela än, av det fåtal inlägg jag har gjort så firar klippet på när jag skjuter julgran stora triumfer, emedan när jag hugger tomat med nyslipad kniv tycks bli begravt långt ner i algoritmerna. Dock, än så länge använder jag det huvudsakligen till att roa mig vid väntetider på kollektivtrafiken. I mitt flöde är det relativt fullt med stillbilder med citat till dramatisk musik, vilket jag å ena sidan uppskattar, men med ett villkor. Jag vill veta vem som har sagt vad. Tyngden och innebörden i ett uttalande är nämligen helt beroende av vilken insikt och erfarenhet som ligger bakom, och naturligtvis i vilken situation. ”Som man brukar säga” eller ”som någon har sagt” gör att uttalandet nästan helt mister sitt värde.

Låt mig exemplifiera. ”Håll gränsen” är tämligen meningslöst, och lätt att kläcka ur sig för gemene man som tycker att man ska stå på sig. Däremot när man sätter det i sitt sammanhang, nämligen att det var statsminister Torbjörn Fälldin som gav det som instruktion till militären, när kärnvapenmakten Sovjet var på väg mot svensk gräns mitt under kalla kriget när U-137 stod på grund i Karlskronas skärgård.. Den bakgrunden gör att de två enkla orden förvandlas till det mest konkreta beviset på cojones i svensk politisk historia. Jag som är troende tar sällan teoretiserande ateister på allvar när de vill ifrågasätta tanken om en Gud utifrån världens lidande. Det är svårare för mig att avfärda meningen ”Om det finns en Gud, så kommer Han att få tigga om min förlåtelse”. Inte för formuleringens skull, utan för att det återfanns klottrat på en vägg i koncentrationslägret Mauthausen. Jag kan fortfarande tala om varför jag tror det jag tror, men det blir med betydligt större respekt än om frasen kastas över ett glas vin på ett studentcafe.

Tar vi ner det hela på ett lite mindre allvarsmättat plan så tycker jag alltså att det finns god orsak att avfärda diverse tränings-och gymcitat om de inte tydligt spårats till någon som bevisats leva med konsekvensen av uttalandet. Det är bara det att folk som verkligen lever med konsekvenserna sällan uttalar sig så tvärsäkert. Visst, det finns undantag, Arnold har ju sagt en hel del han kan backa upp, och visst finns det andra i träningsvärlden som har trovärdighet också. Men sociala medier ger oss en ocean av fräna uttalanden utan att vi egentligen vet vem som ligger bakom dem, och om de har någon trovärdighet bortom att de låter fräna. När du hittar något fränt citat eller uttalande som du vill dela vidare eller spara som skrivbordsbild så kan det vara idé att kolla om det verkligen har sagts av någon som levt med konsekvenserna av den tvärsäkra balla attityden. Har det inte det så så är det varken en dokumentation eller instruktion, utan en dikt du har läst.

Share

Leave a Reply


*


Translate