MAXstyrka

Allt inom kraftsport

mar
29

Man kanske ska övertolka?

Posted by Anders Axklo 0 Comment

En av mina många egenheter är att jag nästan alltid tycker att jag är tvungen att ställa frågan varför. Varför gör någon på ett visst sätt, varför är det här billigare, varför är den här övningen bra? Jag har överhuvudtaget svårt att tro att saker och ting händer slumpmässigt, åtminstone det som är styrt av människor och deras val. Det betyder inte att jag alltid tror att det är medvetna val som ligger bakom, det gör jag inte. Väldigt ofta tror jag att de som inte har min läggning tror att de gör saker utan någon särskild orsak. På den tiden jag jobbade med detaljhandels- och stadsutveckling så kom jag i kontakt med skickliga människor som byggde hela sitt yrkesliv på varför folk för på ett visst sätt, utan att de som för det har en aning om det. De flesta vet inte varför de följer ett visst mönster i ett köpcentra, stannar vid en hylla eller ett skyltfönster. Konfronterar man dem med frågor om varför så svarar de oftast att de inte vet, alternativt att de tycker att man övertolkar. Det gör man ytterst sällan, men alla vet inte varför de gör det de gör.

I träningsvärlden är det legio att hävda att man tränar för sin egen skull, och det är naturligtvis alltid sant på något vis. Det är däremot nästan aldrig sant när det påstås att det inte har med andra att göra. Att det är för vår egen skull är ingen motsats till att det är för andras skull, det går i varandra. Vi mår bättre när andra tycker om oss, vill vara som oss och vill vara med oss. Det ger oss större valmöjligheter i livet än om ingen tycker om oss. Att borra i den aspekten är inte att övertolka, utan att försöka förstå oss själva och dem ikring oss. När jag hjälpte svensk kroppsbyggning med en analys så landade jag i definitionen att den rimligaste definitionen på kroppsbyggning är att träna för att vi vill påverka hur vår kropp ser ut rent visuellt. Är vi ärliga så är det ytterst få av oss som inte håller på med kroppsbyggning i den definitionen. Att alla som gör det inte erkänner det gör det inte till övertolkning.

Om någon använder värdeladdade ord för att beskriva någon så är det ingen slump, och det är inte att övertolka att fråga efter orsaken. Säger man inoljad istället för rippad för att beskriva någons fysik så betyder det något. Kallar man någon tjock istället för stor så betyder det något. Båda kan ju vara sanna, men tänker man på strongmanfysik så ligger det värdeladdningar i vilket man väljer. Vi tycker alla olika om saker, det är inget konstigt. Men att ställa frågan ”Varför säger du så” eller ”Varför gör du så” är inte att vilja övertolka, det är att vilja förstå. Ibland till och med att hjälpa andra att förstå, både sig själva och sin omvärld. Det kan vara värt risken att övertolka ibland.

Share

Leave a Reply


*


Translate