MAXstyrka

Allt inom kraftsport

jun
19

Test – Technics AZ40M2

Posted by MAXstyrka 0 Comment

Under 2023 släppte Technics tre nya True Wireless-snäckor. Dels släppte de flaggskeppslurarna AZ80 som enligt oss utklassade konkurrenterna när det kom till ren ljudkvalitet och därmed också tog över tronen som världens bästa snäckor och dels släppte de AZ60M2 som är en uppdaterad och förbättrad version av de redan lysande AZ60. De släppte också en uppdaterad version av deras “budgetlurar” AZ40. Ja, jag skrev budgetlurar inom citationstecken för lurarna kostar ändå 1990 kr, vilket knappast placerar lurarna i budgetfacket. Det finns dock fler anledningar än priset för att förstå att det här inte är några vanliga budgetlurar.

Produkten

AZ40M2 delar i stora drag samma specifikationer som AZ40, men Technics har givit lurarna några viktiga förbättringar och extrafunktioner. Elementen är fortfarande 6mm stora (eller små, om man är lagd åt det mer pessimistiska hållet), lurarna har samma utformning och materialval och lurarna har samma IP-klassning (IPX4). Däremot har de nu fått aktiv brusreducering, multipoint-anslutning till tre olika enheter (precis som storebrorsorna AZ80 och AZ60M2) och Bluetooth 5.3 istället för 5.2. Det rekommenderade priset i Sverige är 1999 kronor.

Ljudkvalitet

Technics kan det där med ljud, det vet vi sedan tidigare. AZ40M2 har de minsta elementen av Technics samtliga lurar (6 mm) men de jobbar på riktigt bra och jag upplever att ljudet är ännu bättre här jämfört med föregångaren, trots samma element. Det är såklart ett par småhopp upp till AZ60M2 och några jättekliv till AZ80, men de spelar helt klart skjortan av många konkurrenter i den här prisklassen. Ljudet är klart, basen är relativt djup och ljudbilden är hyfsat bred. Dessutom har man en equalizer och färdiga presets i appen om man vill att det ska låta på ett visst sätt. Jag saknar egentligen ingenting, men om man verkligen vill ha det bästa bör man satsa på AZ80 istället.

Aktiv brusreducering (ANC)

En funktion som AZ40M2 har men som föregångaren saknar är aktiv brusreducering. Det handlar förvisso om det som kallas för feedforward-ANC vilket är den enklaste och mest använda formen av ANC hos snäckor där mikrofonen som tar emot omgivande buller sitter på utsidan av snäckan. Sedan processas ljudet och vissa frekvenser reduceras. Lurarna är inte jätteeffektiva på att stänga ut buller, men det blir ändå en tydlig skillnad när man väljer att ha ANC påslaget. Det är med andra ord en väldigt välkommen nyhet och ett hål som Technics nu har täppt till.

Design och byggkvalitet

AZ40 är Technics billigaste lurar och för att slipa ner priset har man fått göra vissa uppoffringar. Materialvalet är en sådan uppoffring. Här är det plast som gäller och även om själva snäckorna känns gedigna och välbyggda är etuiet en väldigt plastig historia. Byggkvaliteten är det dock inget fel på.

Komfort

Komforten på lurarna är bra och de faller inte ut ur öronen om man inte flänger runt huvudet för hårt. De är små och lätta och känns inte bulliga. De saknar, likt Technics övriga lurar, fenor som håller fast snäckorna, men utformningen gör att de sitter där de ska. Jag tycker att storebrorsorna AZ60M2 och AZ80 sitter ännu bättre i öronen (där AZ60M2 sitter mest fast av de tre) men även AZ40M2 gör alltså jobbet.

Batteritid

Batteritiden i föregångaren AZ40 låg på 7,5 timmar. Här har man märkligt nog kapat batteritiden jämfört med föregångaren. Man kan tänka att det har med den nu aktiva brusreduceringen att göra, men även med den avstängd så når man på papperet maximalt sju timmars lyssnande med AZ40M2. Med ANC’n påslagen får man 5,5 timmars batteritid och om man både vill ha högupplöst ljud (LDAC) och ANC landar batteritiden på blott 3,5 timmar.

Laddningsetuit håller strax över två fulla laddningar till och de laddas sedan med en usb-c. Någon trådlös laddning finns inte här.

Jag skulle säga att batteritiden allt som allt är godkänd, men inte mer än så.

Audio Connect

Den medföljande appen Audio Connect är väldigt bra och funktionsspäckad. Här kan man pilla med en fembandsequalizer (eller välja olika presets), välja hur stark ANC’n och ambientläget ska vara, ha koll på batterinivåerna, hitta lurarna om man har tappat bort dem och ställa in vilka olika knappkommandon touchknapparna ska ha. Det här är funktioner som höjer AZ40M2 över flera konkurrenter.

Tillkortakommanden

Lurarna är, som ni säkert har noterat redan, väldigt bra på väldigt mycket, men de är inte utan brister. En sak jag kan störa mig på är multipoint-anslutningen. Visst, lurarna ansluter utan problem till tre olika enheter, men om jag tillexempel lyssnar på någon låt på mobilen och sedan vill byta och börja lyssna på något på datorn måste jag först stänga av musiken på mobilen innan ljudet på datorn kan ljuda i hörlurarna. Så funkar det inte åt det andra hållet utan mobilen är prioriterad som ljudkälla.

Sammanfattning

AZ40M2 är relativt kompletta lurar som stoltserar med bra ljudkvalitet, ANC, en grym app och bra komfort. Som budgetlurar betraktade slår AZ40M2 de flesta och de är väl värda sitt pris.

+ Bra ljudkvalitet
+ Stödjer högupplöst ljud
+ Komfortabel passform
+ Små och lätta
+ Multipoint till tre enheter
+ Funktionsspäckad app
+ Äntligen ANC…

– … men ANC’n kunde varit mer effektiv
– Väldigt plastigt laddningsfodral
– Ingen trådlös laddning

EAH-AZ40M2

Hörlursmodell: In-ear
Ljudutgångsläge: Stereo
Frekvensrespons: 20 – 40 kHz
Bluetoothversion: Bluetooth 5.3
Batteritid: 5,5 timmar med ANC
Mikrofon: Ja
Vikt: 5 gr/st

EAH-AZ40M2 kan ni köpa hos utvalda elektronikaffärer.


Betygsstegen:
Vi testar, jämför och recenserar olika produkter som har med träning eller styrka att göra, allt från böcker och filmer till träningsutrustning och kosttillskott. Vi testar produkten grundligt för att få ett så rättvist intryck som möjligt. Betyget ska ses som en fingervisning och en avspegling av själva texten. Recensionen är 100% oberoende. Om ni har en produkt som ni vill att vi ska recensera så kan ni skicka ett mail till info@maxstyrka.se.

 

Share

Leave a Reply


*


Translate