MAXstyrka

Allt inom kraftsport

apr
04

Efterfrågan och tillgång

Posted by Anders Axklo 0 Comment

För någon vecka sedan var jag på en årstämma där förslaget kom upp om att ytterligare bredda organisationens kommunikationsvägar, genom att helt enkelt skicka all kommunikation i alla kanaler. Det må vara en vällovlig tanke, och kan kännas intuitivt rätt, men det är det inte.

Efterfrågan och tillgång används inom ekonomi för att förklara hur priser sätts. Det som det finns mycket av och som få vill ha är billigt, och tvärtom. Det som det finns lite av, och som många vill ha blir dyrt. Så länge vi talar om kronor och ören för en fysisk produkt hänger de flesta med här. Men det går faktiskt att tillämpa principen i mycket bredare lager.

En av de absolut tydligaste fenomen i vår tid, primärt beroende på interwebben och dylikt, är att vi drunknar i information. Det är den stora utmaningen för mediebranschen som historiskt har haft som affärsidé att sälja information. Givet att det numera finns precis hur mycket information som helst alldeles gratis så sjunker priset tills det inte längre är någon affär.

Till det hör också att folk mycket hellre vill tala än att lyssna, så i tillägg till att det finns en fullständigt obegränsad tillgång så sjunker också efterfrågan. Det finns flera sätt att angripa det problemet, men det som är absolut säkert är att ökad tillgång inte hjälper, utan förvärrar. Det kanske tydligaste exemplet är att folk inte precis har blivit mer intresserade av lokalpolitik för att man livestreamar kommunfullmäktige, vilket alla utom just lokalpolitiker förstår.

Nu handlar ju inte den här sajten om media och kommunikation, utan om träning och styrka, och det finns faktiskt en tillämpning även där, i det gränsland som utgörs av sociala medier. Om du inte tycker att du får tillräcklig respons i form av likes och kommentarer på Instagram och TikTok, så är lösningen inte att publicera mer av samma innehåll i fler kanaler, utan att göra bättre innehåll.

Man kan tro att det innebär att träna hårdare eller lyfta mer, men så enkelt är det inte. Det ska man göra av helt andra skäl. Följarantalet följer inte den fysiska prestandan, tyvärr. Inte heller hjälper det med rena fånerier och att göra övningar som ingen annan gör, det råder det tvivelsutan ingen brist av på Internet heller.

Du behöver också fråga dig varför du vill ha fler likes och följare? I mitt fall så är det att jag är bekräftelsetörstande, och tycker om att folk tycker att jag är frän, duktig, cool eller vilket superlativ man nu ska välja. Eftersom det är mitt motiv så blir det nödvändigt att det jag publicerar verkligen är jag, på något sätt. Ofta förskönat, förvisso, men sant. Att få fler likes på något som inte reflekterar mig möter alltså inte mitt behov.

Om du skäms för att du vill ha bekräftelse och gömmer dig bakom motivet att du vill tjäna pengar på dina träningsbilder så spelar det ingen roll, bara många klickar. För tjejer blir det här lite enklare, eftersom det går att tjuvkoppla processen med mäns sexualdrift, då gäller ingen annan logik. Det ska vi män skämmas över, inte ni kvinnor. Undantaget det så är rådet att jobba på vad du vill ha sagt, om dig själv som det oftast är, eller din förening eller organisation. Det är viktigare än hur och var du säger det. Det är större chans att efterfrågan faktiskt stiger då, och det folk efterfrågar kommer de nästan alltid att hitta.

Share

Leave a Reply


*


Translate