MAXstyrka

Allt inom kraftsport

mentalboost

Inställning

Din inställning till allt påverkar utkomsten och det resultat du får. Du har alltid ett fritt val att välja din inställning. Det är inte vad som händer dig utan hur du hanterar det. Du har alltid friheten att själv välja din inställning till livet. Du väljer din inställning på måndag morgon när väckarklockan ringer. Om nu ens någon äger en väckarklocka längre. Mest troligt är att din iphone spelar en glad melodi. Kommer det bli en bra eller dålig dag idag? Ja det är upp till dig att göra ditt val.

Din inställning och tankekraft jobbar antingen för dig eller emot dig. Men återigen är det du som väljer, säkert oftast omedvetet som en autopilot. Visst kan det hända saker under dagen som påverkar ditt humör. Men även där har du ett val i hur du väljer att hantera dig själv i denna situation. Antingen genom att reagera och resultatet kanske blir oönskat eller så agerar du och väljer önskad utkomst. Du väljer även din inställning när du går och tränar. Kommer det bli ett bra eller dåligt träningspass? Återigen det är upp till dig att göra ditt val. Förutsatt att du är frisk och gett kroppen tillräckligt med vila såklart. Resten är upp till din tankekraft som ger dig din inställning, och påverkar sen din träning antingen positivt eller negativt.

Det finns alltid ursäkter att gömma sig bakom. Jag är trött idag, jag åt för lite till frukost, favoritkalsongerna eller trosorna klämmer på fel ställe. Ja ursäkterna kan vara många men vem lurar vem? Du väljer din inställning. Det krävs mer kraft att ta ansvar för sin inställning men friheten blir desto större, livet blir enklare och roligare dessutom. Du väljer din dag, du väljer ditt yrke, du väljer din träning och slutligen du väljer ditt liv. Dina tankar och din inställning skapar ditt liv. Du har förmågan att göra ditt arbete roligare genom att välja din inställning till det. Du har förmågan att göra dina träningspass roligare och bättre. Du har förmågan att förbättra precis allt med din tankekraft.

Share

Visualisera

Jag har hittills skrivit om mål och inre kommunikation för ökad prestation. Det finns mer att göra och lära för att toppa prestationer. Visualisera din väg till framgång och bättre resultat är ytterligare ett sätt. Med hjälp av fantasin målar man upp bilder i sitt inre. Man förstärker bilderna med hjälp sinnen som lukt, hörsel, smak och känsla. Du skapar en film i ditt huvud där du är både regissör och huvudrollsinnehavare. Du skapar filmen med hjälp av fantasin om hur du önskar och vill bli. Du ser dig själv i framtiden när ditt mål är uppnått och du är precis så framgångsrik som du önskar. När du ser dig själv där på toppen så förstärker du effekterna med hjälp av dina sinnen. Hur ser det ut? Hur känns det? Vad hör du? Hur luktar det? Detta förstärker och manifesterar din framtida framgång.

Detta bygger på teorin att allt skapas två gånger. Först en gång i fantasin och sen en gång i verkligheten. Allt som skapas i världen började med en tanke. Tänk och förstå vilka resurser du bär på inom dig. Många elitidrottare, kreatörer, företagare och entreprenörer som är seriösa i att nå sina mål jobbar med mental träning. Jag har kort presenterat några kraftfulla verktyg som man kan använda sig av. Det finns fler redskap och mer att lära. Jag hoppas att detta väcker en nyfikenhet att lära mer om mental träning och rätt mental inställning. Om man verkligen vill något så ger man allt och utnyttjar sina potential till fullo.

På denna sida är det styrka som gäller, så jag ger ett styrkeexempel. Oavsett om ditt mål är 200, 300, 400 eller 500 kg i marklyft så är processen den samma. Den fysiska träningen består i att successivt öka vikten på stången. Den mentala träningen består i att du redan har visualiserat dig klara din drömvikt flera gånger om. Har ni som jag reflekterat över hur gränser konstant flyttas framåt? För några år sedan, när jag var aktiv inom strongman, var 400 kg en vikt som några få av det bästa strongmännen klarade lyfta. Successivt forcerade fler vikten, och några drog även en bra bit över. Då kändes 500 kg i marklyft som en orealistisk vikt, men nu görs det resultat över 460 kg. Så även 500 kg i marklyft bör vara verklighet inom några år. Helt galet, underbart och häftigt på samma gång. Så vart går gränsen? Var ligger din gräns? En gräns är något vi själva sätter i sinnet. Så allt sitter i ditt huvud.

Share

Prestation genom inre kommunikation

Prestera mer och bättre genom rätt inre kommunikation. Med inre kommunikation menas den tysta dialog du för med dig själv, de ord du säger och de tankar du tänker. Det du kommunicerar inåt kommunicerar du utåt. Det blir som du säger och tänker helt enkelt. Genom att använda upplyftande inre kommunikation underlättar du för dig själv och presterar bättre. Så hur gör man? Kommunicera stärkande ord till dig själv inför prestationer. Måla upp starka och positiva bilder. Låt mig ge två exempel:

Löpare nummer 1 är ute på en löprunda när en mycket brant och lång backe dyker upp framför löparen. Medvetna och omedvetna tankar och ord dyker upp i löparens sinne. Tankarna och orden är negativa: fan vilken tung backe, jag är trött, detta kommer bli jobbigt o s v. Den inre kommunikationen är negativ och så blir även resultatet. Backen kommer äga löpare nummer 1.

Löpare nummer 2 är ute på samma runda och når den branta backen. Denna löpare har en positiv mental inställning och väljer sina ord och tankar. Han tar kontrollen över sig själv och kommunicerar upplyftande ord som: bra en backe, jag är stark i backar, jag vinner loppet i just denna backe, det går lätt, jag är stark o s v. Denna löpare äger backen, presterar bättre och har roligare.

Exempel med löparen är bara en metafor inför en prestation. Du gör själv om processen så det passar dina egna intressen bättre. Det behöver inte va idrott, det behöver heller inte handla om prestationer. Du bör använda en positiv inre kommunikation dagligen för ökat välmående. Precis som när du bygger en muskel behövs träning som grund till utveckling. På samma sätt behövs träning för att öka den mentala styrkan. Det jag skriver om är mina egna personliga åsikter, tankar och reflektioner. Mina kunskaper grundar sig i personlig erfarenhet, utbildningar och litteratur.

Share

Drömmar

Alla har vi dem, en eller flera. De kan variera och ändras beroende på vart i livet vi befinner oss. Min första dröm föddes när jag var 8 år gammal. Jag skulle bli stark, jag skulle bli stor och stark. Av naturliga skäl dröjde det några år innan min dröm kunde omsättas till handling. Vid 13 års ålder var jag i full gång med arbetet i att förverkliga min dröm. Jag tränade, läste böcker och tidningar, allt för att lära mig hur man gör för att bli stor och stark. Redan vid 15 års ålder förde jag en träningsjournal. Jag noterade allt och hade en plan för hur jag skulle lyckas.

Det var då min dröm gick från att bara vara en dröm till ett mål med en plan som skulle uppfyllas. Det var en lärande process och jag var mitt egna mänskliga experiment. Jag minns att jag stundtals var så frustrerad över att framgångarna inte kom snabbt nog. Jag var i dessa stunder nära att ge upp min dröm. Men då, när jag grävde som djupast i mig själv, kom jag i kontakt med min innersta vilja och kraft. Det är en urkraft som finns inom oss alla men bara de som verkligen vill nå sin dröm blir ett med. Tiden gick och dagar blev till år. Känslan av att jag lyckats uppfylla min dröm och mitt mål infann sig första gången när jag var 18 år. Jag vägde då 100 kg och marklyfte 242,5 kg. Att jag till och med minns siffran med decimaler är för att den gjordes på min första lyftartävling. Vid det här laget var styrka min stora passion i livet. Jag mätte min styrka på olika sätt i fler tävlingar.

Några år senare testade jag strongman och hittade hem. En ny dröm vaknade, eller rättare sagt en vidareutveckling av den gamla. Jag skulle bli starkast i Sverige. Det nya målet lyckades jag inte helt uppnå. Jag kom långt men inte hela vägen. Jag blev inte den starkaste, utan en av de starkaste i Sverige. Idag har jag helt andra drömmar och mål. Jag har ett stort intresse för alla mentala processer som ligger till grund för mänskliga prestationer. Numer är det lättare att nå målen eftersom jag har en större kunskap och erfarenhet i hur man sätter upp, planerar och når mål. Om jag hade kunnat då det jag kan idag, hade jag då lyckas bli starkast i Sverige? Bara en tanke jag själv reflekterat över. Till alla er som redan är starka, glöm inte att träna mental styrka också. Till alla killar och tjejer som har en dröm: gör drömmen till ett mål och uppnå allt ni önskar er.

Här är en bild från en dag då jag uppnådde ett kortsiktigt mål.

Starka hälsningar

Daniel Johansson

daniel

Share

Share

Translate