MAXstyrka

Allt inom kraftsport

sep
09

Intervju med Peter Rundberg

Posted by MAXstyrka 2 Comments

Peter Rundberg är en av få människor som man verkligen lägger märke till. Med sina två meter och sina 155 kg muskler så får han även de grövsta skogshuggarna att verka små och klena. När då jag, som är 16 cm kortare och väger ungefär 70 kg mindre, står bredvid honom så ser jag ut att vara en kort och underviktig liten pojke. Man märker ganska fort vem av oss som var född till att lyfta svintunga vikter och vem av oss som… Ja, fick nöja sig med att skriva om svintunga vikter…

Här kommer en intervju med Peter Rundberg – En av Sveriges absolut starkaste män.

——————————————————————————————————————————————————

MAXstyrka: Då börjar jag med att fråga om lite basic stats. Namn, ålder, ort, vikt, längd,
Pers. rekord i bänkpress, marklyft och knäböj.

Peter Rundberg: Peter Rundberg, 37 år, Göteborg, 155kg, 200cm, pers (RAW): 230, 370, 330. Med utrustning: 270, 380, 370

MAXstyrka: Till att börja med vill jag säga grattis till bronset i Sveriges Starkaste Man 2010. Du kom på tredje plats i årets Sveriges Starkaste Man trots att du var skadad i baksidan av låret. Hur bra är du när du är hel, och har skadan läkt nu?

Peter Rundberg: Tackar. Jag hade ju hoppats på mer, men med skadan så får jag vara nöjd ändå. Nu är skadan i stort sett läkt och jag har precis börjat köra med mer vikt i de tunga basövningarna. Hade jag varit hel på SSM så var minst en andra plats målet.

MAXstyrka: Vilka andra skador har du haft till följd av träningen?

Peter Rundberg: Jag har haft mindre muskelskador, typ sträckningar och bristningar förr. Det allvarligaste än så länge är dock en skada på ledbrosket i knät som gjorde att jag fick stå över en stor del av säsongen 2009.

MAXstyrka: Vad var det som fick dig intresserad av strongman från första början?

Peter Rundberg: Jag har alltid haft talang för att bli stark, och efter att jag var klar med min karriär som amerikansk fotbollsspelare så ville jag ägna mig åt en sport som jag hade förutsättningar för. Först blev det styrkelyft och sedan fick jag upp ögonen för strongman efter att jag varit med på en tävling som anordnades av Magnus Samuelsson i Göteborg 2003 som jag vann. Givetvis hade jag sett det på TV förr, men inte riktigt insett att jag kunde bli så stark som killarna där.

MAXstyrka: Så har du alltid varit stark eller var du “liten” innan du började styrketräna?

Peter Rundberg: Jag har alltid varit stark. Blev alltid uttagen först i skolan när det var dags för dragkamp på gympan. Jag var visserligen lång och smal, men styrkan fanns där.

MAXstyrka: Hur länge har du styrketränat?

Peter Rundberg: Jag har styrketränat regelbundet sedan 1990, så det blir 20 år i år. Innan det så tränade jag lite sporadiskt på gym, men det var 1990 som jag började på allvar.

MAXstyrka: Har du haft något längre träningsuppehåll under de 20 åren?

Peter Rundberg: Längsta uppehållet hade jag efter min fotbollskarriär var över i slutet av 2002 och början av 2003. Då var det ca 4 månader som jag knappt tränade alls, mer än något pass då och då.

MAXstyrka: Hur ofta tränar du nu, och hur länge varar passen?

Peter Rundberg: Jag kör 4 till 5 pass i veckan och passen varar mellan 1,5 till 2 timmar. Oftast kör jag bara en typ av övning åt gången men med mycket vikt, så det blir ganska mycket vila under passen för att orka köra nära maxvikter.

MAXstyrka: Du har ju relativt nyligen fått tillgång till utrustning för grenträning. Hur stor del av träningen nu är ren gymträning och hur stor del är grenträning?

Peter Rundberg: Inför SSM i år så körde jag minst ett pass, ibland två pass i veckan som grenträning. Nu när det är lite lågsäsong på tävlandet ett tag så kör jag mer gym. Vill bygga en bra basstyrka som kommer hålla en bra standard hela nästa säsong. Behöver bli lite starkare än och när det är ett par månader till tävling så lägger jag in mer grenpass. Nu kanske det blir ett grenpass varannan vecka.

MAXstyrka: Vilka grenar är dina bästa respektive sämsta, och varför?

Peter Rundberg: Historiskt sett har jag varit bra i ben och ryggstyrka, men sämre i press. Nu är press en av mina styrkor och nu är det istället de mer tekniskt svåra grenarna som jag har problem med. Ok var en akilleshäl ända tills denna säsongen, men nu har tränat mycket ok och är just nu riktigt bra på den övningen. Det jag är riktigt dålig på än är conans cirkel, men det är samma med den som med ok. Man måste träna på just den övningen för att bli bra på den.

MAXstyrka: Träning är ju en självklar förutsättning för att bli stark, men maten är nästan lika viktig. Hur mycket äter du på en vanlig dag?

Peter Rundberg: Det varierar mycket. När jag inte laddar för tävling så äter jag ungefär som en vanlig tränande person. Vanlig mat och lite extra proteintillskott. Inför tävling så blir det mycket mer. Då blir det upp emot åtta mål mat om dagen och energiintaget ligger då på närmare 8000 kcal om dagen.

MAXstyrka: Du har fått både brons och silver på SSM, du har vunnit tävlingar utomlands och du kom på nionde plats i världsfinalen av Super Serien förra året. Vilken merit är du mest stolt över hittills?

Peter Rundberg: Hmmm. Det är svårt att säga. Givetvis är mina SSM placeringar något jag värderar högt. Det har inte enbart med placeringen att göra, utan också vilket motstånd man möter. I Sverige har vi haft några riktigt bra killar högst upp på pallen på SSM och att kunna jaga dom är nog det som ger mig mest. Givetvis så var det ruggigt bra killar med på finalen av Super Serien och jag fick nöjet att slå några av dem i alla fall, men mest stolt är jag nog ändå över min andra plats på SSM 2008.

MAXstyrka: Vilka förebilder har du inom sporten?

Peter Rundberg: Det är nog Bill Kazmaier som är den enda riktiga förebilden jag har haft. Givetvis så hämtar man lite inspiration från flera av det stora namnen, men det är nog Kaz som slår högst. Nu när man är så gammal som jag så är det inte riktigt så att man har några idoler längre dock.

MAXstyrka: Vilka är dina kortsiktiga respektive långsiktiga mål med träningen?

Peter Rundberg: Kortsiktigt så är det att komma tillbaka från de skadeproblem jag har haft de senaste åren och få allt att stämma till nästa säsong. Funkar allt och jag kan bli lite starkare och lite bättre på det mesta, så kommer det räcka långt. Jag vill givetvis få möjligheten att vara med på WSM innan jag lägger av också. Långsiktigt så kommer jag hålla på med träning resten av livet och vill gärna inspirera andra till att satsa och bli så bra som dom kan.

MAXstyrka: Det är många som har dig som en stor inspirationskälla. Har du några tips på hur man ska göra för att bli så stor och stark som du är?

Peter Rundberg: Att bli stark är inget man gör i en handvändning. Det tar tid. Det viktigaste råd jag kan ge är att låta det ta tid och inte tappa sugen. Vill man bli stark så måste man våga lägga på sig lite också. Man blir inte stark på ris och tonfisk. Ät som en karl så lyfter du som en karl också.

MAXstyrka: Tycker du att strongmansporten har förändrats eller utvecklats under din tid som strongman?

Peter Rundberg: Sporten har utvecklats grymt mycket. Idag har vi vikter på kval till SM som är tyngre än WSM för 10 år sedan. Utövarna är starkare och snabbare och mer specialiserade på just denna sporten. Det går med en rasande fart. Det är kul och inspirerande, men samtidigt svårt att hänga med.

MAXstyrka: Var och när kan man se dig tävla härnäst?

Peter Rundberg: Jag kommer göra en tävling i Norge i November. Sedan är det nog slut på säsongen för min del. Eventuellt kommer det bli en Super Serie tävling i Göteborg till vintern, och kommer jag med till den så kör jag givetvis där. Annars är det nästa år som gäller.

MAXstyrka: Ok. Lycka till med tävlandet och träningen, och tack för att du tog dig tid att svara på alla frågorna! Tack!

Peter Rundberg: Tack själv.

——————————————————————————————————————————————————

Om ni vill följa Peter i sin jakt på medaljer och läsa om hans träningspass m.m. så är adressen till hans blogg www.peterrundberg.com.

Share

2 Responses so far.

  1. […] Peter Rundberg har samtalat med Maxstyrka.se: Peter Rundberg är en av få människor som man verkligen lägger märke till. Med sina två meter […]

  2. […] Stefan ”Stisse” Bergqvist och Peter Rundberg gjorde en väl genomförd tävling med ett par imponerande prestationer vardera. Stisse gjorde […]

Leave a Reply


*


Translate