MAXstyrka

Allt inom kraftsport

dec
07

Träning med Gladiator Strongman

Posted by MAXstyrka 0 Comment

Klockan är strax efter åtta på kvällen. Det är tio minusgrader ute och jag har låtit min älskade GPS leda mig till Högsbo och ett ställe som heter Strongman Gym Göteborg. Det är meningen att jag ska träffa atleterna i Gladiator Strongman och få vara med när de bränner av ett av sina extrema träningspass.

Jag kör tills dess att rösten i GPS:en säger “du har nått din slutdestination”, och mycket riktigt möts jag av Stefan Waltersson som står utanför lokalen i en t-shirt och träningsbyxor. Stefan är, förutom en strongman, även Peter Rundbergs träningscoach. Stefan har lagt upp hela träningsprogrammet för Peters satsning mot finalen i World Strongman Super Series som hålls den 12 december på Fitnessfestivalen i Göteborg. Vi hälsar och går sedan in i den behagligt varma träningslokalen. Där inne träffar jag Alexander Fransson och Christoffer Jacobsson. Peter Rundberg skulle snart komma med lite hamburgare som han och Alexander skulle äta innan träningen.

Gladiator Strongman består av några färgstarka profiler som också råkar befinna sig i den absoluta strongmaneliten i Sverige. Här kommer en liten presentation av vilka de är och hur starka de är.

Till att börja med så har vi Peter Rundberg. Han är två meter lång, väger över 150 kg och är för tillfället Sveriges tredje starkaste man. Han har dragit 380 kg i marklyft, gjort 180 kg i stocklyft och kommit på pallen i Sveriges starkaste man ett antal gånger. De flesta som inte är så insatta i strongman känner förmodligen igen honom från när han slog och Filip & Fredrik i programmet med samma namn. Just nu är han alltså aktuell med sitt deltagande i finalen i Super Serien nu på söndag, vilket även kommer bli den sista strongmantävlingen någonsin för Peter. MAXstyrka har intervjuat Peter Rundberg innan och ni kan läsa den intervjun här.

Stefan Waltersson är som sagt Peters träningscoach, strongman och även den personen som fixar skadorna om det skulle bli några. Han jobbar med att bota skador på Seminoff och har många års erfarenhet av muskelskador, en kunskap som kommer väl till pass när man ska lyfta jättelika stenar, dra bilar och annat som kan orsaka mildare smärtor och ömma muskler. Trots sin relativt blygsamma vikt (runt 120 kg) så bänkar han runt 180 kg utan tröja och bollar med Atlasstenar som om de vore gjorda av plast.

Alexander Fransson är inte lika rutinerad när det gäller tävlande som Peter och Stefan, men hans personliga rekord vittnar om att han är en av de absolut starkaste i Sverige. Han har bänkat 220 kg utan tröja, har gjort en tvåa på 150 kg i pushpress, har inofficiellt det svenska rekordet i Rolling Thunder och har dragit 320 kg i marklyft utan dräkt. Han väger normalt sett över 140 kg och är 193 cm lång. Den senaste tiden har han varit skadedrabbad, men ser ut att vara på väg tillbaka, något som han visade på träningspasset.

Det senaste tillskottet till Gladiator Strongman heter Christoffer Jacobsson och är blott 17 år gammal. Han har bara tränat i drygt ett år och drar redan 250 kg i marklyft, bänkar 130 kg och springer med Farmersväskor som väger 130 kg/styck. Han är en en supertalang som inom några år förhoppningsvis kan vara med i toppen och tävla mot Sveriges starkaste män. Det värsta är att han är nio år yngre än vad jag är, och redan mycket starkare. Världen är bra orättvis ibland…

Efter lite småprat så kommer Peter Rundberg in i lokalen. Dagens träningspass består av Farmers Walk och Atlasstenarna. Peter börjar klä på sina träningskläder när han upptäcker att han har glömt sina skor och sitt bälte. Svordomarna avlöser varandra och Stefan frågar honom om han glömde grejerna hemma. “Nej, de ligger i bilen utanför lokalen” säger Peter, och alla skrattar medan Peter går de tio meterna ut till bilen och hämtar dem.

Stefan börjar med uppvärmningen genom att bolla upp en Atlassten och pressar den över huvudet ett par gånger innan han lägger den på axeln och flexar sin vänstra biceps för kameran. Stenen, som väger som en normalstor vuxen man, ser så lätt ut när den åker upp och ner som en jojo.

Alex värmer upp lite (eller spexar?) på sitt egna sätt genom att curla 27 kg. Hans överarmar har mätt 53 cm och han kan utan större ansträngning curla fyra gånger så mycket vikt. Just armar och grepp är en av Alexanders styrkor.

Stefan och Christoffer går sedan några rundor med Farmersväskorna och 130 kg (i varje hand) är inga problem för dem. Alex och Peter hängde på när hamburgarna var uppätna. När alla fyra har gått några vändor med vikter som hade varit omöjliga för en normalstark person att ens rubba så avslutar Peter och Alexander grenen genom att gå med 170 kg i varje hand. Alex klagade över att han var bajsnödig och satte ner väskorna efter några meter så att han inte skulle få besök i byxan, som han själv uttryckte det. Peter kände sig trött och övertränad efter de gångna månadernas intensiva träningspass, och trots vissa känningar i ryggen så gick han 10 – 15 meter med 170 kg i varje hand på ett väldigt säkert och stabilt sätt. Jag stod där och funderar på hur mycket han kan gå med när han är utvilad och taggad.

Nästa gren som ska nötas är klassikern Atlasstenar. Christoffer har redan smugit iväg för att träna snabbhet med en sten på 85 kg. Jag smyger bort och tar några bilder på honom med kameran, men varenda bild blir suddig eftersom han är så snabb. Jag ber honom lyfta stenen långsamt i stället så att jag kan få några skarpare bilder. Christoffer tar då upp stenen och väntar i olika positioner så att kameran kan fånga hans lyft. “Blir det här bra” frågar han när han håller upp stenen och fryser rörelsen.

När de andra kommer till Christoffer så ger de sig på en sten som väger mellan 135 och 140 kg. Stefan och Christoffer lyfter upp den på en 130 hög träställning. Stefan hetsas sedan till att försöka lyfta upp en sten som väger ungefär 160 kg upp till ställningen som är 110 cm hög, men stenen kommer inte längre än till benen den här dagen. Fylld av revanschlust triggas Stefan att försöka kasta upp den mellanstora stenen (drygt 140 kg) på den högsta ställningen  som mäter 150 cm över golvet. Efter mycket slit och en envishet som hade fått vilken åsna som helst att skämmas så åker stenen till slut upp på plattformen.

Passet avslutas med att Alexander och Peter kör lite bänkpress, bara för skoj skull. Alex har inte tränat på många månader och han har gått ner till 135 kg. Innan har han alltså gjort 220 kg i bänkpress utan tröja och 250 kg med tröja. I dag fick det räcka med en etta på 180 kg raw. Peter visar då hur det ska gå till genom att lägga stången med 180 kg på bröstet i 4 – 5 sekunder innan han pressar upp vikten som om skivstången var viktlös. En trea blev det utan ansträngning. Förra veckan gjorde han en sexa på 200 kg i bänkpress.

Stämningen under passet var lättsam och det skojades friskt om Alexanders suspekta kroppslukter, dråpliga tävlingshändelser, mitt skägg och roliga rykten. Skratten varvades med uppmuntrande vrål och atleterna verkar ha bra mycket mer än bara styrkan gemensamt med varandra. När passet var slut satt vi och pratade lite allmänt om kraftsport, strongmanatleter och om MAXstyrka. Vi gick sedan till bilarna och tackade för kvällen. Jag satte på GPS:en igen som skulle visa mig vägen hem, och jag hoppas att jag snart får använda mig av den igen, för det här vill jag göra om.

Share

Leave a Reply


*


Translate