MAXstyrka

Allt inom kraftsport

Brian Shaw – Så heter Världens Starkaste Man 2011.

Den sista finaldagen av WSM 2011 kom att bjuda på stor dramatik.

Inför den första grenen, marklyftet, så ledde Brian Shaw på 25 poäng före Mike Jenkins som hade 24 poäng. Laurence Shahlaei låg trea med 22 poäng.

Att det skulle bli stora vikter i marklyftet var det nog många som misstänkte då bl.a. Brian Shaw, Laurence Shahlaei, Terry Hollands, Derek Poundstone och Zydrunas Savickas skulle vara med.

Den första vikten var 350 kg. Den andra vikten var 370 kg. Alla klarade dessa vikter utan några större problem. Sen gjordes en brutal höjning till 400 kg. Här försvann fyra personer då de inte orkade låsa ut med den tunga vikten. Björnsson, Katona, Jenkins och Pétursson stannade på 370 kg. Resten av startfältet klarade 400 kg. Vikten åkte upp till 415 kg. Den vikten blev för tung för Vytautas Lalas som fick nöja sig med 400 kg i protokollet. Laurence Shahlaei och Derek Poundstone lyckades dra 415 kg och stannade där. De tre återstående atleterna fick fortsätta upp till 432 kg. Terry Hollands, Zydrunas Savickas och Brian Shaw klarade att dra hela 432 kg, så vikten åkte upp till 442 kg. Här var det bara Zydrunas Savickas som klarade av det, och han fick sin första grenseger i tävlingen. Mycket imponerande, i synnerhet eftersom han hade gjort så många tunga lyft redan.

Inför den andra grenen, stocklyft för reps, så ledde Brian Shaw med 3.5 poäng före Big Z. Terry Hollands och Laurence Shahlaei låg på en delad tredjeplats.
Här visade återigen Savickas hur otroligt stark han är då han vann grenen genom att klara hela 10 reps. Derek Poundstone och Vytautas Lalas gjorde 7 reps vardera och Terry Hollands och Brian Shaw gjorde båda 5 reps vardera. Shahlaei gjorde 4 reps, Björnsson gjorde 3 reps och Stefán Sölvi Pétursson gjorde 2 repetitioner. Både Mike Jenkins och Ervin Katona tvingades tyvärr att hoppa av tävlingen strax innan stocklyftet hade börjat.

Efter denna enorma upphämtning så hade Zydrunas Savickas har exakt lika många poäng (40 poäng) som Brian Shaw inför den avgörande grenen, Atlasstenarna. Terry Hollands låg trea med med 35 poäng, Laurence Shahlaei låg fyra med 33.5 poäng och Derek Poundstone låg femma med 28 poäng.

Atlasstenarna, som på sedvanligt manér är den sista grenen, var något tyngre än vanligt. Den tyngsta stenen vägde 200 kg, och det var bara 6 (av 8) som klarade alla fem.

Brian Shaw gick ut sist tillsammans med Big Z. Brian fick den snabbaste tiden av alla, vann grenen och fick totalt 50 poäng. Därmed kan han nu titulera sig Världens Starkaste Man 2011.

Savickas kom tvåa med 46 poäng och Terry Hollands kom trea med 43 poäng.

Så här ser slutresultatet ut:

1. Brian Shaw – 50 poäng

2. Zydrunas Savickas – 46 poäng

3. Terry Hollands – 43 poäng

4. Laurence Shahlaei – 36.5 poäng

5. Derek Poundstone – 32 poäng

6. Hafþór Júlíus Björnsson – 29.5 poäng

7. Vytautas Lalas – 29.5 poäng

8. Mike Jenkins – 26.5 poäng

9. Stefán Sölvi Pétursson – 23.5 poäng

10. Ervin Katona – 6.5 poäng

Här kan du läsa en intervju med Brian Shaw.

Share

Leave a Reply


*


Translate