MAXstyrka

Allt inom kraftsport

sep
19

WSM 2011 – Finalisterna är klara

Posted by MAXstyrka 0 Comment

I går var det den sista dagen för kvaltävlingarna och de tre sista grenarna avverkades. Grenarna var Giant Dumbell Press, Metal Block Press och Atlasstenarna.

Den första grenen för dagen var Giant Dumbell Press. Det var ett pressmedley med vikterna 100 kg, 105 kg,110 kg och 115 kg. Både grupp 1 och grupp 2 körde den grenen.

I den första gruppen dominerade Brian Shaw grenen och var den enda som lyckades pressa upp samtliga hantlar. På andraplats kom Hafþór Júlíus Björnsson med tre lyft. Bakom honom lyckades Rauno Heinla pressa upp två hantlar medan Mark Felix och Jean-Francois Caron bara orkade med ett lyft vardera. Nick Best klarade inte ett enda lyft.

I den andra gruppen så var det Laurence Shahlaei som vann grenen med sina 3 lyft. Paul Pirjol orkade med två hantlar och bakom honom klarade ingen av att lyfta ens en hantel.  Ervin Katona, Espen Aune och Sergii Romanchuk nollade samtliga grenen.

Den andra grenen för dagen var Metal Block Press. Grupp 3, grupp 4 och grupp 5 fick alla testa att lyfta de otympliga metallblocken.

I grupp 3 så var Vytautas Lalas snabbast att slänga upp de tre första blocken. Jason Bergmann var också snabb och ryckte åt sig en andraplats i i grenen, och Mateusz Baron lyckades även han att pressa upp tre block. Juha-Matti Järvi var snabbast med dina två metallblock, följt av Terry Hollands och Martin Wildauer.

I grupp 4 så var Zydrunas Savickas den enda som klarade att pressa upp alla blocken. Alla de andra lyckades pressa upp tre hantlar, och Rob Frampton var snabbast tätt följt av Mike Jenkins. Någon av antingen Alexander Klyushev och Louis-Philippe Jean kom på en en fjärdeplats i grenen, medan den andre av dem blev femma i grenen. Josh Thigpen var långsammast i gruppen och kom därför sist.

I grupp 5 så blev det ett saftigt världsrekord. Derek Poundstone pressade upp alla metallblocken på den snabbaste tiden någonsin. Vidas Blekaitis kom tvåa, Stefán Sölvi Pétursson blev trea, Krzysztof Radzikowski kom fyra, Jack McIntosh kom femma och Derek Boyer kom sist med 0 godkända pressar.

Den sista och avgörande kvalgrenen var Atlasstenarna. Resultaten från grenen är väldigt oklara och luddiga, men efter samtliga kvalgrenar så har tio atleter blivit klara för finalen. Dessa män är Brian Shaw, Laurence Shahlaei, Vytautas Lalas, Zydrunas Savickas, Derek Poundstone, Mike Jenkins, Hafþór Júlíus Björnsson, Ervin Katona, Terry Hollands och Stefán Sölvi Pétursson. Här ser vi en hel del favoriter, men också en överraskning. Att Björnsson är stor som ett hus visste vi redan, men att han (som wildcard) skulle kunna slå sig in bland topp-10 var lite oväntat även om jag varnade för att han kunde skrälla. Katona lyckades roffa åt sig finalplatsen nu när Travis Ortmayer drog sig ur tävlingen.

Nu väntar några dagars vila innan finalen sparkar igång på onsdagen.

Läs gärna vilka jag trodde skulle gå till finalen här, och läs också gärna vem experterna tror kommer vinna WSM 2011 här.

Här är ett filmklipp på Derek Poundstones färska världsrekord i Metal Block Press.

Share

Leave a Reply


*


Translate