MAXstyrka

Allt inom kraftsport

Om drygt en vecka börjar årets största tävling för alla styrkeintresserade, nämligen Världens Starkaste Man 2011. Kvalen håller på mellan den 15 september och den 18 september, och finalen hålls den 21 – 22 september.

Det är alltså hög tid att granska grupperna, ta tempen på atleterna och sia resultaten i årets WSM. Som vanligt är det en väldigt svårtippad tävling och allt kan hända.

Det här året har vår Svenska stolthet Johannes Årsjö bestämt sig för att inte tävla eftersom han kommer bli pappa i samma veva som tävlingen sker. Därför har vi ingen svensk representant i årets tävling. Förra årets bronsmedaljör, tyngdlyftaren Mikhail Koklyaev, kommer inte heller att tävla i WSM i år eftersom han satsar för fullt på tyngdlyftningen. Resten av Topp-10 är på plats för att kriga om den åtråvärda titeln. Vi har också några nya namn i år, men mer om dem lite längre ned.

Vi börjar med att kolla igenom grupperna. De två bästa går vidare till finalen.
——————————————————————————————————————————————————
Grupp 1

Grenar:
Loading med öltunnor, Car Walk, marklyft med bil, Truck Pull, enhandspress med hantel och Atlasstenarna.

De tävlande är:
Brian Shaw, Rauno Heinla, Jean-Francois Caron, Mark Felix, Nick Best och Hafþór Júlíus Björnsson.

I den här gruppen finns en av de två stora förhandsfavoriterna, nämligen den amerikanska jätten Brian Shaw. Brian kom tvåa i WSM 2010, på samma poäng och samma antal grensegrar som vinnaren Savickas. Big Z vann finalen eftersom han hade en andraplats i en gren, något som Brian inte hade. Brian gjorde vissa slarvfel i tävlingen (precis som Savickas) som till slut kostade honom den segern. I år är han revanschsugen, och med vinsten i Arnold Strongman Classic 2011, totalsegern i Superserien, en vinst från Giant Live i London och en formkurva som fortfarande pekar spikrakt uppåt så blir han svårslagen här.

Rauno Heinla kommer från Estland och vann sin biljett genom att komma på en tredjeplats i tävlingen Giants Live i Finland. Han vann också Estlands Starkaste Man 2011 och gjorde ganska bra ifrån sig i Iceman II. Att han skulle ha någonting i den här finalen att göra tror jag dock inte.

Jean-Francois Caron blev Kanadas Starkaste Man 2011. Han har varit med i några år, men inte riktigt blommat ut. Han är ingen finalkandidat.

Det här blir Mark Felix sjunde deltagande i Världens Starkaste Man. Mark är väldigt rutinerad och är väldigt bra i greppgrenar och ryggövningar. Han tog nyligen ett silver i Giants Live från Ukraina, han kom sexa på Arnold Strongman Classic 2011 och han drog 420 kg på Giants Live i London (där han kom på en fjärdeplats). Man kan aldrig räkna bort den engelska greppfantomen.

Nick Best har, precis som Mark Felix, en rygg som heter duga. Han kom på sjätteplats i WSM 2010, tog silvret i Superserien framför bl.a.Laurence Shahlaei och tog en andraplats i LA FitExpo strongman contest framför Mark Felix bl.a. Han har goda chanser att ta en finalplats.

Hafþór Júlíus Björnsson är en ny kille i WSM och det kommer bli väldigt intressant att se vad den här unga islänningen kan göra. Han har ungefär samma mått som Brian Shaw då han är 205 cm lång och väger drygt 200 kg. Han vann Islands Starkaste Man 2011 och fick sin biljett genom att komma fyra i Giants Live i Polen. Han är alltså ett Wildcard. Trots det tror jag att det finns en liten chans att han kan skrälla i tävlingen.

Det finns inga tvivel om att Brian Shaw är självskriven i finalen. Andraplatsen ser på pappret ut att stå mellan Nick Best och Mark Felix då grenarna passar dem ganska bra. Jag tippar på att Nick Best tar andraplatsen. En liten varning för Björnsson som kan skrälla.
——————————————————————————————————————————————————
Grupp 2

Grenar:
Loading med sandsäckar, Keg Toss, knäböj, Truck Pull, enhandspress med hantel och Atlasstenarna.

De tävlande är:
Ervin Katona, Espen Aune, Laurence Shahlaei, Paul Pirjol, Sergii Romanchuk och Travis Ortmayer.

Ervin Katona kom på en sjundeplats i WSM 2010. Förutom det har han två segrar från SCL (från Serbien och Bulgarien) och en andraplats i SCL totalt. Katona är väldigt ojämn och blandar fantastiska resultat med mediokra placeringar. Om han är i form kan han absolut konkurrera om en pallplats, men det ska mycket till i så fall.

Espen Aune vann Norges Starkaste Man 2011. Mycket mer än så har han inte vunnit, och han tror själv inte att han kommer komma till finalen. Det här året är jag beredd att hålla med honom.

Laurence Shahlaei är en av dem som på förhand kan vara med och slåss om en medalj. Han vann SCL både i Holland och i Sydafrika, han kom trea totalt i Superserien och drog tidigare i år 430 kg i marklyft. Han har utvecklats enormt sedan förra året och kommer absolut att kunna gå till finalen här.

Paul Pirjol är en intressant atlet. Han vann Rumäniens Starkaste Man 2011, och är bara 21 år gammal. Han gjorde 181 kg i Apollon redan som 18-åring, och för en månad sedan gjorde han en trea på 170 kg i stocklyft. Han är helt klart ett framtidslöfte, men trots sin enorma axelstyrka lär han inte ta sig till finalen i WSM 2011.

Sergii Romanchuk vann Giants Live i Ukraina förra veckan och kvalade därmed in till WSM 2011. Det var dock hemmaplan, och jag tror inte att han lyckas ta sig till finalen i WSM 2011.

Travis Ortmayer är alltid farlig i vilken tävling han än ställer upp i. Han har tre raka femteplatser i WSM, vann Amerikas Starkaste Man 2011 och kom på en fjärdeplats i årets Arnold Strongman Classic. Grenarna ser ut att passa honom bra, och väl i finalen kan allt hända.

Den här gruppen är svårtippad. Jag tror att Laurence Shahlaei tar sig till final tillsammans med Travis Ortmayer. Ett långt och svullet varningens finger för Ervin Katona om han är i bra form.
——————————————————————————————————————————————————
Grupp 3

Grenar:
Loading med säckar, Keg Toss, Car Walk, marklyft med bil och press med metallblock.

De tävlande är:
Jason Bergmann, Juha-Matti Järvi, Martin Wildauer, Mateusz Baron, Terry Hollands och Vytautas Lalas.

Jason Bergmann kom på en tiondeplats i WSM 2010. Han är väldigt stark för sin ringa storlek. Jag tror inte att det räcker det här året.

Juha-Matti Järvi kommer försvara Finlands färger i årets WSM. Han kommer dock inte att ha någonting i finalen att göra.

Österrikaren Martin Wildauer vann Giants Live i Finland. Även att han är en kompetent strongman så tror jag att han får det svårt att ta sig till finalen.

Den 22åriga polacken Mateusz Baron vann Arnold Amateur Strongman 2011. Han kom också på en imponerande tredjeplats i Giants Live i Polen. Han lär helt klart vara ett framtidsnamn, men jag tror inte att han kommer ta en plats i den här finalen i år.

Grenarna i den här gruppen passar jätten Terry Hollands som handen i handsken. Han är en av de bästa marklyftarna i världen och hans längd är en fördel i bl.a. Keg Toss. Förra året kom han åtta i WSM, men det var med en bakomliggande skada som han inte helt hade lyckats repa sig ifrån. Det här året ser han bättre ut och borde i alla fall rimligtvis komma till finalen.

Vytautas Lalas får ses som en underdog. Han tog bronset i VM i stocklyft, vann SCL i Finland och verkar vara i bra form. Han har en bra chans att ta sig till final.

Den här gruppen är den på pappret svagaste gruppen och har ingen tydlig medaljkandidat. Jag tror att Terry Hollands och Vytautas Lalas går till finalen. Jason Bergmann kan eventuellt roffa åt sig en finalplats om han har en riktigt bra dag.
——————————————————————————————————————————————————
Grupp 4

Grenar:
Loading med sandsäckar, Keg Toss, knäböj, Truck Pull, press med metallblock och Atlasstenarna.

De tävlande är:
Alexander Klyushev, Josh Thigpen, Louis-Philippe Jean, Mike Jenkins, Rob Frampton och Zydrunas Savickas.

Ryssen Alexander Klyushev är en ruskigt stark styrkelyftare som dock saknar några större titlar som strongman. En finalplats blir nog svår att ta för Alexander.

Josh Thigpen fick biljetten till WSM 2011 genom att knipa bronset i Giants Live i Ukraina. Han kommer inte att ta sig till final.

Louis-Philippe Jean är en duktig strongman som alltid brukar vara i toppen när det kommer till pressgrenarna. Han brukar vara lite ojämn i tävlingarna men har en hög högstanivå.

Mike Jenkins är fortfarande en ganska färsk och orutinerad strongman, men på ett år har han gått från att vinna Arnold Amateur Strongman till att ta silvret i Arnold Strongman Classic framför en hel hög med världsnamn (Savickas, Ortmayer, Hollands, Best, Felix och Koklyaev m.fl.). Han tog också silvret i Giants Live i Polen. Det ska bli väldigt intressant att se vad han kan göra i WSM.

Rob Frampton hoppade in istället för Johannes Årsjö i förra årets WSM, och kom sist i sin grupp. Han har sett lite bättre ut i år, men lär inte ha någon chans att ta sig till finalen.

Titeln “Världens Starkaste Man” innehas av ingen mindre än Zydrunas Savickas, för andra året i rad. Savickas är enligt många världens starkaste man genom tiderna och han vinner nästan allt han ställer upp i. Han är den regerande världsmästaren i stocklyft, vann Iceman II (framför Johannes som lyckades pressa Big Z ända in i mål) och han vann FIBO Strongman ClassX 2011. Däremot vann han inte Arnold Strongman Classic (som kan bero på bakomliggande skador) det här året, utan fick nöja sig med bronset. Att han tar sig till final är helt självklart, men att han vinner guldet är inte riktigt lika självklart.

Zydrunas Savickas tar sig alltså självklart till finalen, och nykomlingen Mike Jenkins tar andraplatsen. Louis-Philippe Jean kan kanske skrälla och ta en av platserna.
——————————————————————————————————————————————————
Grupp 5

Grenar:
Loading med öltunnor, Kegg Toss, Car Walk, marklyft med bil, press med metallblock och Atlasstenarna.

De tävlande är:
Derek Poundstone, Derek Boyer, Jack McIntosh, Krzysztof Radzikowski, Stefán Sölvi Pétursson och Vidas Blekaitis.

Derek Poundstone var väldigt skadedrabbad under hela förra året. Kort innan WSM 2010 så skadade han benet, men lyckades trots det ta sig till final och placera sig på en niondeplats. Han har tävlat ytterst sparsamt sedan dess och vilat upp sig. Nu är han tillbaka, och en Poundstone i form kan vinna över vem som helst.

Derek Boyer är väldigt rutinerad och har vunnit Australiens Starkaste Man de senaste 11 åren. Det behöver inte betyda speciellt mycket i dessa sammanhang, och han kommer inte att ta sig till finalen.

Den unge Jack McIntosh är ganska ny i sporten, och lär inte utgöra något hot för de andra det här året.

Krzysztof Radzikowski sägs vara Pudzianowskis efterföljare. Han är extremt stark, framför allt i pressar där han på allvar kan utmana Savickas. Han vann Giants Live i Polen, men har förutom den segern inga direkta titlar att prata om. Han har dock utvecklats mycket det senaste året, och han har chans att ta sig till finalen.

Islänningen Stefán Sölvi Pétursson kom något överraskande på en fjärdeplats i WSM 2010. Hans form verkar vara bra och han har definitivt en chans att gå till final.

Vidas Blekaitis kom till WSM 2011 genom att ta silvret i Giants Live i Finland. Han är en mycket kompetent strongman utan några större brister. Han kan ta sig till final om han har en bra dag.

Jag tror att Derek Poundstone tar sig till final, och om han är helt skadefri så kan det räcka hur långt som helst. Stefán Sölvi Pétursson tror jag kommer göra honom sällskap där. En liten varning utfärdas dock för Krzysztof Radzikowski.
——————————————————————————————————————————————————

Final

Finalen innehåller grenarna Steel Frame Carry, Truck Pull, Giant Tyre Carry, marklyft (max) stocklyft (reps) och de sedvanliga Atlasstenarna.

Dessa grenar passar väldigt bra för Brian Shaw, Zydrunas Savickas, Laurence Shahlaei och även Travis Ortmayer och Derek Poundstone.
Steel Frame Carry påminner väldigt mycket om Timber Carry från Arnold Strongman Classic, och den grenen vann Brian Shaw det här året. Ortmayer, Savickas och Poundstone är också riktigt bra på grenen.

Truck Pull är lite av en paradgren för Terry Hollands, men de flesta som väger mycket brukar vara bra på det.

Giant Tyre Carry passar väldigt bra för Nick Best, Savickas, Ortmayer och Shaw.

Marklyftet kommer stå mellan Brian Shaw, Zydrunas Savickas, Laurence Shahlaei och Terry Hollands.

Stocklyft verkar arrangörerna ha ändrat på i sista sekund. I stället för att ha stocklyft för max så har man alltså en lägre vikt som man ska reppa på. Det gynnar främst Derek Poundstone, men Savickas är alltid en favorit i pressgrenarna. Så även nu.

Atlasstenarna kommer stå mellan Brian Shaw och Travis Ortmayer. Det finns ingen som är bättre på tunga stenar än Shaw, men om de skulle vara lite lättare så lär The Texas Stoneman (Ortmayer) vinna.

Jag tror att Brian Shaw vinner tävlingen. Han har sett ruskigt bra ut ända sedan den snöpliga andraplatsen förra året, och han lär vara extremt revanschsugen.

Man ska aldrig underskatta titelförsvararen Zydrunas Savickas som alltid verka lägga i en till växel när han blir pressad. Han har också för honom bra grenar i finalen och absolut är en guldkandidat, men det här året tror jag att det blir en silvermedalj för honom.

Bronset tar Derek Poundstone om han inte blir skadad.

Vem tror ni vinner? Kommentera gärna här eller diskutera på forumet.

Share

Leave a Reply


*


Translate