MAXstyrka

Allt inom kraftsport

I lördags så avgjordes årets största tävling för alla styrkeintresserade. Sveriges Starkaste Man 2011 skulle utses och Sveriges tio starkaste män var på plats för att kämpa om pokalerna.

Domaren var ingen mindre än legenden från Norge, vinnaren av Världens Starkaste Man 2001 och en av världens genom tiderna starkaste män Svend “Viking Power” Karlsen.

Expertkommentatorn från Eurosport och Sveriges bästa speaker, Anders Axklo, var konferencier för dagen och han fick som vanligt i gång publiken inför tävlingen.

Den tvåfaldiga mästaren Johannes Årsjö är blott 26 år men redan en rutinerad strongman med en hel del internationella meriter och alltså innehavare av titeln Sveriges Starkaste Man de två senaste åren. Han hade favoritskapet på sig trots att han var långt ifrån formtoppad på grund av hans styrkelyftssatsning, flytten i veckan och att han nyligen fick ett barn med allt vad det innebär.

Den som på förhand såg ut att kunna pressa Johannes var den stora och ödmjuka polisen Martin Forsmark som efter nästan fem års uppehåll från skador nu äntligen var tillbaka.

Det var uppskattningsvis runt 700 personer i publiken och stämningen var riktigt bra. Det var som bäddat för riktigt bra resultat, och riktigt bra resultat blev det också.

Den första grenen var klassikern Farmers Walk. Atleterna skulle gå 30 meter med 150 kg i varje hand och startfältets minsta deltagare Joakim Karlsson gick ut först. Vikten var ungefär tre gånger sin egen kroppsvikt, men han gick på bra och lyckades gå ungefär 1½ längd. Sebastian Davidsson var näste man på tur. Han gick hela sträckan men han var inte så snabb som han brukar. En femteplats i grenen för stenmaskinen blev det. Johan Espenkrona löpte på riktigt bra med väskorna som vanligtvis är en av hans främsta grenar. Martin Forsmark gick på riktigt snabbt och hade en ledartid på gång. När det bara var ett par meter kvar så tappade han väskorna och nästan trillade framåt. Han sprang tillbaka och lyfte in väskorna i mål. Den missen kostade honom många poäng och pressen på Johannes inför grenen var så gott som bortblåst. Henrik Ottosson hade stora problem med vänsterhanden och kunde bara gå några meter med väskorna. Stockholmaren Peter Eriksson lyckades springa på riktigt bra och fick en riktigt bra ledartid. Stefan “Stisse” Bergqvist gjorde också en stabil insats med väskorna. Den regerande mästaren Johannes Årsjö närmast spurtade iväg med väskorna till en ny ledartid, som också skulle visa sig bli den bästa tiden i grenen. John Pasanen gick också bra med väskorna och slutade fyra i grenen. Kalle Lane gick ut sist och fick inte upp någon högre fart, men stabilt gick det. Johannes vann grenen framför Peter Eriksson.

Den andra grenen var oket. Man skulle gå 380 kg i 30 meter. Henrik Ottosson var först ut då han kom sist i den inledande grenen. Det gick tungt och segt för Ottosson, och det var många som hade stora problem att gå hela sträckan. Stefan “Stisse” Bergqvist och Martin Forsmark gick på riktigt bra och fick båda bra tider. Martin Forsmark hade en bra ledartid på drygt 29 sekunder när det var Johannes tur att gå. Johannes chansade inte utan gick på säkerhet de 30 metrarna med oket på ungefär 25 sekunder och kunde ganska enkelt plocka hem sin andra grenseger för dagen.

Den tredje grenen var Apollon. 135 kg vägde den tjocka stången. Henrik Ottosson var först ut den här gången också nu skulle han visa vad han kan. Ottosson är en riktig pressmaskin som helt klart tillhör de bästa i Sverige när det kommer till just Apollon. Han satsade på 5 – 6 repetitioner, men tyvärr ville det sig inte väl i den här grenen heller. Två repetitioner blev det bara och Henrik Ottosson såg väldigt missnöjd ut. Nästa man ut var Peter Eriksson. Han lyckades göra tre reps. Joakim Karlsson gjorde ett reps men var nära att lyckas få ett reps till. Sebastian Davidsson gick ut och lyckades göra ett reps. Kalle Lane imponerade genom att pressa upp den tjocka stången tre gånger. Johan Espenkrona gjorde en ganska enkel trea även han. John Pasanen lyckades inte göra någon repetition efter att ha frivänt stången ett par gånger. Stisse råpressade fem enkla reps och visade vilken enorm axelstyrka han besitter. Martin Forsmark gjorde också fem reps och ledde grenen tillsammans med Stisse innan Johannes Årsjö hade kört. Johannes var dock några några klasser bättre än de övriga och gjorde sex reps, precis det han behövde för att vinna grenen, och tackade för sig när det var en dryg halvminut kvar på tiden. Johannes Årsjö säkrade därmed sin tredje grenseger.


Inför den fjärde grenen, marklyftet, så fick Sebastian Davidsson tyvärr bryta tävlingen och åka in till akuten på grund av hjärtklappning.

Stången vägde 300 kg och det var alltså reps på vikten som gällde. John Pasanen var först ut, men lyckades inte göra någon repetition i marklyftet. Joakim Karlsson gjorde ett reps, ungefär tre gånger sin egen vikt. Henrik Ottosson gick in utan dräkt och gjorde en imponerande trea. Kalle Lane drog en fyra. Johan Espenkrona hade aldrig någonsin dragit 300 kg i marklyft, men den här dagen överträffade han sig själv i flera grenar och marklyftet var inget undantag. Ett reps blev det för Skånes starkaste man. Stockholmaren Peter Eriksson gjorde fem repetitioner och leder därmed grenen innan Martin Forsmark går ut. Han gör hela tio reps, och om han hade haft mer tid hade han säkert kunnat göra några reps till. Stisse drog sju övertygande reps och låg tvåa i grenen efter Forsmark innan det var Johannes tur. Det såg ganska tungt ut för mästaren som efter sju reps frågade publiken om de ville se mer, och publiken var med på noterna. Åtta reps blev det, och därför förlorade han ett poäng till Martin Forsmark.

Den sista grenen var som vanligt Atlasstenarna. Fem stenar var det och den tyngsta vägde 180 kg. Henrik Ottosson gick ut först och slängde upp fyra stenar. Joakim lyfte upp två stenar. John Pasanen tog revansch på de två senaste grenarna genom att lyfta upp alla de fem stenarna och hjulade därefter av glädje. Kalle Lane lyckades lasta upp tre stenar. Johan Espenkrona avslutade sitt livs tävling genom att lasta upp fyra stenar. Peter Eriksson orkar kasta upp tre stenar. Stefan “Stisse” Bergqvist lastade upp fyra stenar. Martin Forsmark kastade upp samtliga fem stenar på blott 25 sekunder. Johannes gick ut sist och jäktade upp stenarna på en riktig världstid, 19,93 sekunder.


Johannes Årsjö blev för tredje året i rad Sveriges Starkaste Man. Martin Forsmark tog silvret och Stefan Bergqvist tog bronset.

Johan Espenkrona gjorde sitt livs tävling och blev fyra. Peter Eriksson gjorde en bra insats och kom femma. Greppkungen Kalle Lane kom sexa trots skador och överträning. Sveriges starkaste man i klassen -105 kg, John Pasanen, gjorde en riktigt bra tävling och kom sjua trots att han nollade i två grenar. Henrik Ottosson hade lite oflyt, men imponerade i både marklyftet och i Atlasstenarna. Han kan dock bättre än så och jag är övertygad om att han kommer att visa det nästa år. Den lilla men urstarka atleten Joakim Karlsson kom på en nionde plats och imponerar alltid. Sebastian Davidsson gjorde bara tre grenar och kom därför sist. När han är frisk och toppad är han alltid en medaljkandidat.


Tävlingen var välarrangerad och flöt på riktigt bra. Det här blev slutresultatet.

  1. Johannes Årsjö – 49 p
  2. Martin Forsmark – 41,5 p
  3. Stefan “Stisse” Bergqvist – 34,5 p
  4. Johan Espenkrona – 29,5 p
  5. Peter Eriksson – 27 p
  6. Kalle Lane – 26 p
  7. John Pasanen – 24 p
  8. Henrik Ottosson – 15 p
  9. Joakim Karlsson – 13 p
  10. Sebastian Davidsson – 12,5 p – Skadad


Share

Leave a Reply


*


Translate