MAXstyrka

Allt inom kraftsport

Nu är det dags för en gästskribent här på MAXstyrka. I helgen hölls en stor strongmantävling i Uzbekistan och “muskeldoktorn” Stefan Waltersson har skrivit en exklusiv artikel från tävlingen med hjälp av Norges starkaste man, Espen Aune, som var med och tävlade.

——————————————————————————————————————————————————

World Strongman Federation gjorde Norges starkaste man till miljonär!

I lördags gick tävlingen 2012 PROFORM WSF World Cup av stapeln i Uzbekistan. Norges starkaste man, som också har tävlat i Världens Starkaste Man 2011, hade blivit inbjuden. Vi hade en del kontakt före tävlingen och Espen Aune berättade att han skulle resa dit och tävla, så jag var självklart nyfiken på hur det skulle gå för honom. Han hade slagit alla andra som han skulle tävla mot tidigare på tävling, förutom Krzysztof Radzikowski (Team Pudzianowski) som är en maskin utan dess like. När min gode vän Espen Aune hade kommit hem fick jag en lång och utförlig rapport från den glade norrmannen.

Espen berättar att WSF är ett litet förbund som i huvudsak arrangerar tävlingar i Östlandet, men att han blev överraskad över hur upplägget kring tävlingen såg ut i Uzbekistan. De fick bo på ett fint hotell och fick allting ordnat. Om de ville ha någon mat, dryck, taxi någonstans eller vad de än ville ha så behövde de bara fråga så fick dom det. Totalt var det sex stycken WSM-deltagare som var med där nere.

Själva tävlingen gick av stapeln på söndagen. Grenarna skulle vara stock för reps, Farmers walk – 20 meter, Oket, Atlassten, Conans cirkel och ett pressmedley. Dagen innan tävlingen hade de ändrat till stock, Farmers, Husafell stone, Atlassten, Conans och pressmedley. På tävlingsdagen ändrade de momenten igen, men då blev det mer vikter och större längder att gå. Öststatarna tyckte nog det var för lätt annars.

Första grenen blev 130 kg stock för reps under 60 sekunder. Stocken var av den smalare varianten, det som dom i Norge brukar kalla för damstock Skrattar Espen. Han tycker den var svårare att vända än den tjockare med IFSA-mått, men han gjorde trots allt 7 reps och tog en delad andra plats. Radzikowski från Polen vann med 11 reps! Han hade tydligen gjort 9 reps med en stock på 180 kg på träning berättade han, fast bara från bröstet.

Nästa gren var Farmers walk med två väskor på 135 kg/st, 40 meter på tid. Espen fick ingen bra start utan gick och slog emot dem mot låren och började tappa greppet. Han slutade på en niondeplats. Mark Felix vann den här grenen.

Den tredje grenen var Conans cirkel med 320 kg. Eftersom Espen kom på en så dålig plats i Farmers betydde det att han fick gå ut först i Conans, och det är ingen kul gren att gå ut först i. Han gick 2¼ varv, och sen gick alla andra lite längre än honom. Radzokowski och en man från Georgia gick båda över tre varv. Radzokowski vann inte helt oväntat den grenen också. Espen fick en ny niondeplats.


Fjärde gren var Shield Carry. Vet inte vad vikten var, men den övningen är ju väldigt lik Conans cirkel så man kan ju anta att gubbarna var ganska trötta från den förra grenen. Espen gick ut först och la en lägstanivå kan man säga, för då vet alla som kommer efter vilken linje de måste passera för att inte komma sist. Man har ju alltid lite extra att ge när man tror man är slut. Radzikowski vet vad han behöver göra för att vinna. Man går lika långt som de andra och sen går man lite till, så han vann även den grenen. Det fanns en del invändningar om hur man mätte hur långt alla hade gått för när någon avslutade sin gren ritade de upp ett streck, men sen var det väldigt många streck och det fanns ingen markering om vems som var vems. En del hävdade därför att det blev felbedömt i både Conans och Shield Carry, men ingen kan ju sätta sig över arrangören och domaren så lagt kort ligger.

Pressmedlyt bestod av Stocklyft på 130kg, Apollons på 140 kg, hantel – 75 kg, hantel – 85 kg och en hantel på 100 kg. Redan efter den fjärde tävlande så gick hanteln på 85 kg sönder. De hade ingen reservhantel så då fick de som var kvar lyfta samma som de förra, men slapp lyfta den hanteln. De fyra som redan hade lyft fick dock behålla sin tid trots att de lyft ett moment mer än de andra, så det är klart det var tråkigt för de första deltagarna. Ni som arrangerar tävlingar, ta lärdom av det här: Ha alltid en plan-B om något går fel så att det inte drabbar atleter eller publik. Espen hamnade på femteplats och tog ikapp några poäng. Det var bara tre stycken som lyfte den tyngsta hanteln på 100 kg. Det var Mark Felix, en kille från Uzbekistan och naturligtvis Radzikowski.

Den sista grenen var Atlassten på 180 kg till 130 cm för reps. Nu tänkte Espen, som är otroligt bra på just Atlassten, att försöka säkra en femteplats. Med en placering topp-3 i stenarna hade det kunna gå. Dessvärre blev det så att när Sergio från Spanien gick ut som andra atlet sprack stenen, så de fick stryka grenen. De hade nämligen ingen reservsten, så nu var tävlingen slut och chansen för Espen, som hade som målsättning att komma bland de fem bästa, fick han säga tack och adjö till. Espen säger att han alltid hamnar på plats 6-8 på internationella tävlingar och han hoppas på att den här förbannelsen som vilar över honom släpper inför säsongens tävlingar så att han kan ta någon placering till.

Allt som allt slutade Espen åtta, men enligt hur han och Mark Felix hade räknat poängen skulle han ha blivit sjua. Senare på hotellet fick de ta emot prispengarna och då blev det bekräftat att Espen blev sjua på tävlingen. Efter tävlingen blev de bjudna på bankett med 4-rätters middag och vodka shots. Bankett på Ryskt vis, skrattar Espen.

För att sammanfatta tävlingshelgen i Uzbekistan så tyckte han ändå att det var en trevlig tur med mycket fina upplevelser och mycket roliga saker att ta med sig hem och berätta för vänner och bekanta. En av de mest konstiga upplevelser berättar han var när han och Mark Felix skulle gå och lätta på trycket i en paus under tävlingen. De gick in på dasset, och där gick stanken inte att ta miste på. Det var tre hål i marken. Ja, det duger väl, tänkte de och ställde sig och kissade i varsitt hål. Plötsligt kom det in en lokal Uzbeki-bo och satte sig ner i en squat över det tredje hålet och började bajsa, precis som det var något av det mest naturliga han kunde göra. De stod där och kissade i varsitt hål, medan en tredje man satt mellan dem och bajsade i en grop! “Squat until you drop” liksom!


Det var ett bra upplägg (förutom missarna under tävlingen), och de levde som kungar i några dagar. Sedan vann Espen 1.000.000 Uzbeki Sum (= 3000 Nkr) och hade det trevligt tillsammans med alla de andra strongman-killarna, men han kom snabbt ned på jorden igen då han landade med planet. Direkt från flygplatsen till dagis, för att hämta sin lilla. Sen hem och packa upp väskan, sätta på en tvättmaskin och äta middag. Efter middagen fick han en inhandlingslista av sin sambo, sen fick han åka och veckohandla till familjen. Nu var han inte längre kung eller miljonär, nu var han bara pappa Espen igen…


——————————————————————————————————————————————————

Share

Leave a Reply


*


Translate