MAXstyrka

Allt inom kraftsport

aug
16

Intervju med Espen Aune

Posted by MAXstyrka 0 Comment

Han beskrivs av många som lite av en pitbull – liten, ettrig, stark, snabb och fokuserad. Jag pratar såklart om Espen Aune, mannen som vann Norges Starkaste Man 2011 och som kommer att tävla i Världens Starkaste Man 2011 om en dryg månad. Här är en intervju med norrmannen som älskar att vinna över oss svenskar.

——————————————————————————————————————————————————

MAXstyrka: Först frågar vi alltid om namn, ålder, längd, vikt och stad. Även dina personliga rekord i marklyft, knäböj och bänkpress.

Espen Aune: Espen Aune, 29år, 184cm lång, 135kg tung, från Trondheim i Norge. Har gjort 370 kg i marklyft, 260 kg RAW i bänkpress och 370 kg i knäböj.

MAXstyrka: Du har ofta hävdat att ditt mål var att bli Norges starkaste man, och du har bland annat lyckats komma tvåa tre gånger. Det här året vann du äntligen tävlingen för första gången. Känner du att du är nöjd nu, eller har du fler mål som du vill uppnå?

Espen Aune: Jag känner mig väldigt nöjd nu, och jag måste ärligt erkänna att jag inte har några större nya mål för tillfället. Men jag ska tävla i WSM 2011 i september, och kommer verkligen att göra mitt bästa där. Vad som händer efter WSM 2011 är fortfarande osäkert.

MAXstyrka: När började du styrketräna, och var du stark även som barn?

Espen Aune: Jag började träna på ett vanligt gym när jag var 17 år gammal. Då hade jag tränat backhoppning i många år, så jag var ingen stor pojke direkt. Jag har dock alltid varit ganska stark, så det var väldigt naturligt för mig att börja med styrketräning när jag väl hade lagt skidorna på hyllan.

MAXstyrka: Hur kom det sig att du började med strongman?

Espen Aune: Det var en ren tillfällighet. Jag kände en som heter Roy Holte som höll på mycket med strongman, så jag hängde med en dag och testade på det. Jag gillade det väldigt mycket och sedan dess har det bara varit i strongman för min del.

MAXstyrka: Hur ser ditt träningsschema ut?

Espen Aune: Jag får hjälp av en PT som heter Børge Fagerli. Han lägger upp all träning för mig och har gjort så nu de senaste tre åren. Det blir en hel del basövningar och mycket strongmanspecifik grenträning. I varje pass jag tränar så försöker jag alltid främst träna upp mina svagheter. Det är den “röda tråden” i min träning kan man säga.

MAXstyrka: Vissa säger att det inte är lönt att träna bänkpress när man håller på med strongman, men du tränar bänk en hel del och är extremt stark i det. Finns det, som du ser det, några direkta fördelar att vara stark i bänk när man tävlar i strongman?

Espen Aune: Det är helt sant det du säger, på många sätt.  De flesta som tävlar i strongman tränar inte vanlig bänkpress, utan fokuserar i stället på smalbänk. Det är en stor fördel att ha en bra presstyrka som strongman, och det kan man få av bänkpress, men till största delen kör strongmanatleter smalbänk för att få starka triceps. Jag tränar också smalbänk för det mesta, men kör också vanlig bänkpress regelbundet mest för skoj skull.

MAXstyrka: Hur mycket äter du varje dag, och vilka kosttillskott tar du?

Espen Aune: Jag äter en hel del mat, och det är det jag hatar mest med att vara en strongman. Man äter så mycket hela tiden. Jag äter som alla andra vanlig norsk husmanskost, fast fler och större portioner. Sen kompletterar jag med kosttillskott från Norkost.no. Det blir till största delen protein, gainer, kreatin, sälolja, aminosyror, ZMA och vitaminer/mineraler.

MAXstyrka: Vilken är den värsta skadan som du har råkat ut för, och hur håller du dig fri från skador?

Espen Aune: Jag har haft tur med skador och har inte haft några större skador faktiskt, men jag har också tagit det väldigt lugnt och ökat lite år för år. Jag har aldrig stressat och aldrig haft någon brådska med resultaten. Däremot har jag haft otur med sjukdomar. Jag har haft både körtelfeber och hjärnhinneinflammation som gjorde att jag var borta i mer än ett år (2008 och 2009).

MAXstyrka: Vilken gren är din bästa, respektive sämsta, och varför?

Espen Aune: Oket är min bästa gren och egentligen alla grenar som går ut på att springa med vikter såsom Farmers Walk, Loading, oket o.s.v. är mina favoriter. Jag är ganska snabb. Min sämsta gren är marklyft. Jag är helt enkelt inte byggd för marklyft. Mina föräldrar gav mig en lång rygg, och det är dessvärre ingen fördel när det kommer till marklyft.

MAXstyrka: Du kommer tävla i Världens Starkaste Man 2011. Hur ser du på dina chanser i tävlingen?

Espen Aune: Det kommer att bli väldigt tufft. Nivån i år är skyhög. Jag ser realistiskt på mina chanser i WSM, och mitt mål är att bara göra mitt absolut bästa i alla övningar. Sen får vi se hur långt det leder. Jag kan inte vara bättre än vad jag är. Om jag lyckas komma till finalen så är det över mina förväntningar i alla fall.

MAXstyrka: Vad tror du om vårt svenska hopp, Johannes Årsjö?

Espen Aune: Johannes är en väldigt bra strongman. Han är den bästa Sverige har haft sedan Magnus Samuelsson, och kanske t.o.m. ännu bättre än vad han var. Med tanke på den skyhöga nivån som atleterna har i WSM nu för tiden så tror och hoppas jag att Johannes kommer komma till finalen i år. Han har varit väldigt nära flera gånger, och i år blir det hans år hoppas jag.

MAXstyrka: Vem tror du vinner WSM 2011?

Espen Aune: Jag tror att Brian Shaw vinner i år. Den mannen är helt sinnessjuk! Han är över två meter lång och väger 200 kg. Vem kan slå det? Sen är det på hans hemmaplan också. Big Z (Savickas) kommer vara hans främsta utmanare, men i år tror jag att han kommer tippas av tronen av Brian. Men allt kan hända i Världens Starkaste Man. Folk blir ofta skadade och mycket kan hända, så vi får se hur det går.

MAXstyrka: Hur förbereder du din inför tävlingarna? Har du någon ritual eller något du känner att du måste göra innan du börjar tävla?

Espen Aune: Jag tränar mer eller mindre som vanligt fram till ungefär två veckor innan tävlingen. Då trappar jag ner lite och vilar lite mer. Jag har inga ritualer eller liknande, utan försöker bara att inte vara för nervös och hålla huvudet kallt innan jag ska tävla.

MAXstyrka: När du tävlade i finalen i WSM Super Series 2011 i Göteborg så imponerade du stort i framför allt kronlyftet och oket. Detta gjorde att du slog Sveriges båda hemmahopp, Peter Rundberg och Stefan “Stisse” Bergqvist. Hur kändes det att slå två av Sveriges absolut starkaste män på vår hemmaplan?

Espen Aune: Det är jag väldigt nöjd med. Jag fick inbjudan till tävlingen bara fyra veckor innan och var inte alls så förberedd som man borde ha varit. Jag hade ett mål dock, och det var att slå mina svenska vänner på deras hemmaplan. Det lyckades jag med, och det var jag nöjd med. Men jag är inte nöjd med själva tävlingsinsatsen för min del. Jag gjorde några småfel, speciellt i Shield Carry. Man lär av sina misstag, och de felen kommer jag inte göra igen. Men jag lyckades täppa till truten på Peter Rundberg som alltid ropar “åååååååååh, vad lätt” i sina träningsklipp. Den här tävlingen var tydligen inte så lätt för honom. Haha! Peter, om du läser det här ska du veta att jag tycker om dig!

MAXstyrka: Vi måste ju också ta upp din medverkan i lekprogrammet Wipeout. Även där slog du ju ut de svenska deltagarna och vann hela tävlingen. Nästa gång kan du väl låta oss vinna över dig?

Espen Aune: Hahaha! Aldrig! Vi norrmän är bäst, och det är viktigt att visa det i alla sammanhang.

MAXstyrka: Har du något tips till människor som vill bli duktiga i strongman?

Espen Aune: Träna smart, kör mycket basövningar, träna mycket grenträning, ta den tid du behöver, ät mycket och bra mat, lyssna på kroppen så att man inte blir skadad och lyssna på vad de mer erfarna atleterna i strongman säger. Lyssna, tänk och gör rätt.

MAXstyrka: Vill du passa på att säga någonting till alla dina fans här i Sverige?

Espen Aune: Har jag fans i Sverige? Hehe! Om jag har det så vill jag bara tacka de som tror på mig och gillar min stil som strongman. Jag hoppas att jag får komma och tävla i Sverige snart igen!

MAXstyrka: Tack för att du tog dig tid att svara på frågorna!——————————————————————————————————————————————————

Share

Leave a Reply


*


Translate