MAXstyrka

Allt inom kraftsport

Gästskribenten Stefan Waltersson (“Muskeldoktorn”) skriver här om Nordens Starkaste Man 2012.

——————————————————————————————————————————————————

Den starkaste mannen i Norden ska koras den 16 juni kl. 14.00 under en folkfest i centrala Harstad i Norge. Hela helgen i Harstad är ett stort strongman-event där man även passar på att kora Nord-Norges starkaste man på söndagen den 17 juni. Det är för tredje året i rad man kan presentera den sistnämnda tävlingen. Nytt för i år är alltså att man även bjuder in de två starkaste männen från respektive nordiskt land.

En sådan här tävling har inte blivit av sedan 2005 när förbundet IFSA hade tävlingen ”Nordic Championship” och dåvarande stora namn var Magnus H Magnusson, Georg Ogmundsson, Juha Rasanen, Jani Ilikainen, Torben Sorensen, Rene Minkwitz, Jörgen Ljungberg, Magnus Samuelsson, Reidar Kvale och givetvis Svend ”Viking Power” Karlsen.

Nu är det nya tider och från Sverige kan vi stolt presentera Johannes Årsjö som under det senaste året passat på att, förutom vunnit Sveriges Starkaste Man, även knipit SM-guldet i klassiskt styrkelyft och även etsade in det nya Svenska rekord i tabellen. Efter Giants Live-tävlingen den 9 juni, som går att läsa om här på MAXstyrka, är han även kvalificerad till World Strongest Man där många tror att han kommer plocka en pallplats i år. Men Johannes har med sig en minst sagt stor konkurrent och medtävlande vid namn Martin Forsmark. Forsmark dök egentligen upp på strongmanarenan i Sverige igen förra året vid Anders Axklos tävling ”STARKAST” på Fitnessdagen och ville göra comeback efter en tids frånvaro. Den tävlingen vann han, så efter att ha visat att han var starkast fick han åka till Polen och tävla i en tävling i Giants Live. Det räckte tyvärr inte för att kvala in till WSM den gången, men personligen tror jag inte det dröjer länge innan vi får se honom där. I Sveriges Starkaste Man 2011 placerade han sig som en stark tvåa.

Ett annat välbekant namn som ni kommer få se på tävlingen är legenden Svend Karlsen som efter att ha lagt sitt bälte på hyllan nu ofta figurerar som konferencier runt om i världen på olika strongmanevents. På NSM 2012 kommer Svend att vara domare tillsammans med Per Gunnar.

Grenarna som ska avverkas är:

Farmers walk – 2*150 kg för 30 meter på tid.
Däckvält – 530kg däck, 6 vält.
Bilmarklyft – last man standing, startvikt på 400 kg.
Conans cirkel – 350kg.
Vikingpress – last man standing, startvikt på 140 kg.
Atlasstenar – 100 kg – 180 kg.

Deltagare i tävlingen är, förutom Johannes och Martin:

Stefán Sölvi Pétursson
Lars Rørbakken
Vidar Vikøy
Espen Lund
Mikkel Leicht
Antti Mourujaervi
Juha Mattijearvi
——————————————————————————————————————————————————

Missa inte “inför-intervjuerna” med de svenska hoppen Johannes Årsjö och Martin Forsmark!

Share

Leave a Reply


*


Translate