MAXstyrka

Allt inom kraftsport

Strongmanatleten Christoffer Jacobsson har i år tagit klivet in till de stora grabbarnas lekpark för att mäta sina krafter mot Sveriges starkaste män i den tyngsta klassen. Han var relativt nära att lyckas kvala in till finalen av Sveriges Starkaste Man 2012 och imponerade stort när han pressade 150 kg i Apollon på kvalet i Sjöbo. Det som gör det hela än mer imponerande är att han bara 18 år gammal. Här är en intervju med supertalangen och pressmonstret Christoffer Jacobsson.

——————————————————————————————————————————————————

MAXstyrka: Först börjar vi ju alltid med lite stats. Namn, ålder, ort, vikt och längd. Personliga rekord i bänkpress, marklyft och knäböj.

Christoffer Jacobsson: Christoffer Jacobsson, 18 år gammal, Torslanda i Göteborg, väger 123 kg och är 183 cm lång. Jag har tagit 170 kg i bänkpress, två reps på 270 kg i marklyft och tre reps på 200 kg i knäböj. Alla tre har jag gjort raw.

MAXstyrka: Du gjorde ju din elitdebut i Munkedal i år där du bl.a. imponerade i marklyftet och stocklyftet. Vad fick dig att ställa upp i den tävlingen, och hade du förväntat dig att du skulle kunna matcha så många av de tunga atleterna?

Christoffer Jacobsson: Yes, det stämmer. Den största anledningen var att få en tävling att träna inför och att genomföra för att få in vanan. Dessutom var det bra för mig att få se hur jag ligger till jämfört med de andra. Nej, jag trodde faktiskt att jag skulle komma sist i alla grenar utom i stockpressen, där jag gissade på att slå kanske två eller tre killar. Jag fick ju en rätt dålig slutplacering, men då visste jag vilka grenar jag tappade poäng i och vad jag skulle träna mer på.

MAXstyrka: Efter det tävlade du i kvalet i Sjöbo där du var två platser från att kvala in till finalen i Sveriges Starkaste Man 2012, och du imponerade stort i Apollon där du pressade upp 150 kg och bara fick stryk av Martin Forsmark. Hade du väntat dig den placeringen och det resultatet i Apollon?

Christoffer Jacobsson: Ja, det var lite surt med att vara såpass nära, men jag hade förväntat mig en sämre placering ändå. Jag kom ju sist i det sista medleyt där den första delen var Farmers Walk, men det var ju väntat. Haha! Ja, Apollon var jag ganska säker på att jag skulle komma hyfsat högt i. Jag hade bara några veckor tidigare vart riktigt nära att ta 160 kg, så att det inte blev mer än 150 kg blev jag lite förvånad och besviken över, men placering var som sagt väntat.

MAXstyrka: Ja, just pressar är ju en av dina bästa grenar. Hur tränar du i dag? Kör du pressar lika hårt som det andra, eller försöker du fokusera på att bättra på dina svagheter i stället?

Christoffer Jacobsson: Ja, det kan man väl säga. Haha! Jag försöker att variera mig mycket, men inför t.ex. Sjöbo så körde jag mellan sex till nio timmar press i veckan. Jag körde även en hel del ok och däckvält eftersom det var de två första grenarna och sedan en cut efter dem. Nu har jag dragit ner lite på grenträningen och kör mestadels gymträning. Det blir inte speciellt mycket press nu utan jag fokusera mestadels på greppet eftersom jag har mycket att hämta där. När jag sedan börjar grenträna igen så är det full fokus på däckvält och Farmers Walk, vilket är mina absolut sämsta grenar.

MAXstyrka: Ok. Vi tar det från början. När började du träna, och vad fick dig att börja med strongman?

Christoffer Jacobsson: Jag köpte mitt första gymkort när jag var 15 år. Då körde jag bara lite lätt gymträning. Jag stod och svingade hantlar och maxade i bänkpress varje gång. Haha! Sedan, efter några månader, så tröttnade jag och hade ett längre uppehåll på typ 7 – 8 månader. Då fick jag se strongman på ett Youtubeklipp och tyckte att det såg fruktansvärt kul ut. Jag gjorde en Apollon, skaffade lite vikter och började träna press, frontböj, curls och marklyft så gott jag kunde med den hemma på baksidan. Jag tyckte med en gång att det var mycket roligare än att stå med hantlarna på gymmet.

MAXstyrka: Sen vet jag att du började träna med bl.a. Peter Rundberg. Vad betydde det för din utveckling?

Christoffer Jacobsson: Jag kan ta det från början hur jag fick kontakt med “dem från Göteborg”. Det var så att jag skulle ställa upp i en av Rune Anderssons tävlingar i Mellerud, men jag var inte säker på ifall jag skulle orka vikterna på den tävlingen då de enda strongmangrenarna som jag hade tränat var Apollon och marklyft. Jag hade sett att Stefan Waltersson och Peter Rundberg höll på med strongman, så jag slängde iväg ett meddelande på Facebook till Stefan där jag skrev hur mycket jag gjorde i Apollon, marklyft och frontböj och frågade ifall jag skulle klara av vikterna. Några månader senare så fick jag möjligheten att åka och träna med honom och Joachim Gustavsson. Efter det så fick jag följa med på mer pass och allteftersom så träffade jag Alexander Fransson, Lennie Helander, Sofie Bäverstrand och Peter Rundberg. Det betydde mycket för utvecklingen att träna med duktigt folk. Jag fick inte bara tillgång till att köra fler grenar, utan även tips och motivation. Sedan fick jag även skador behandlade av Stefan Waltersson på Seminoff, så utan hjälp från dem så hade jag knappt fått grenträna och haft en del skador.

MAXstyrka: Hur gick det sedan i Runes tävling?

Christoffer Jacobsson: Jag placerade mig strax under mitten, så det gick inte alltför bra. Jag hade dock aldrig kört grenarna förr och bara tränat en kort period, så jag var nöjd ändå.

MAXstyrka: Hur ser en normal träningsvecka ut för dig i dag?

Christoffer Jacobsson: Jag tränar mellan 4 – 6 pass i veckan. Två dagar kör jag rygg, ben och bål, och två dagar blir det resterande muskler. Ett pass brukar jag försöka konditionsträna. Schemat är upplagt så att de fyra dagarna jag styrketränar går att byta ut mot grenträning.

MAXstyrka: Hur mycket äter du varje dag, och vilka kosttillskott tar du?

Christoffer Jacobsson: Jag försöker hålla mig mellan 4000 och 6000 kalorier, lite beroende på hur dagen ser ut. Det blir en hel del gainers, speciellt nu när jag är sponsrad av Steel Nutrition. Vissa dagar dricker jag 3000 kallorier i gainers som jag alltid blandar med mjölk. Annars är det mycket ägg och kött när det kommer till fast mat.

MAXstyrka: Ingen kreatin eller dyligt?

Christoffer Jacobsson: Jag körde en del Kreatin Monohydrat förut, men nu blir det enbart från pre-workouts när jag har det hemma.

MAXstyrka: Vilka kortsiktiga respektive långsiktiga mål har du?

Christoffer Jacobsson: Det kortsiktiga målet är att ta mig till finalen i Sveriges Starkaste Man. Mitt långsiktiga mål är att någon gång få tävla internationellt.

MAXstyrka: Vilken blir din nästa tävling?

Christoffer Jacobsson: Det blir Atlasstenen i Borås den 13 oktober.

MAXstyrka: Vad är målet i den tävlingen?

Christoffer Jacobsson: Topp-5 i elitklassen. Jag får dock se hur det går, det ser ut att bli bra motstånd.

MAXstyrka: Ok. Avslutningsvis så undrar jag såklart om du har några tips på hur jag, som vanlig dödlig, kan få upp min styrka till en respektabel nivå?

Christoffer Jacobsson: Haha! Jag är väl egentligen inte bra nog för att ge sådana tips, men en bra kost där det inte snålas med kalorier och en massa träning har funkat bra för mig.

MAXstyrka: Så, kommer jag också att kunna pressa 150 kg i Apollon om jag käkar lite mer och tränar bättre?

Christoffer Jacobsson: Ja, det är nog där det ligger. Hahaha! Mycket av Steel Nutrition gainer också då såklart, inget partiskt svar alls.

MAXstyrka: Haha! Då önskar jag dig ett stort lycka till med träningen, och tack för att du tog dig tid till intervjun!

Christoffer Jacobsson: Tack själv! Kul att få vara med på Sveriges bästa styrkesajt!

MAXstyrka: Tack ska du ha!


——————————————————————————————————————————————————

Share

Leave a Reply


*


Translate