MAXstyrka

Allt inom kraftsport

I lördags var det dags för Sportgymbutikens strongmantävling i Skövde. Förutsättningarna för en strongmantävling såg på förhand inte allt för lovande ut. Solen gömde sig effektivt bakom de ljusgrå molnen, flera sena avhopp hade reducerat deltagarantalet till blott fyra och publiken lyste med sin frånvaro när det var 40 minuter kvar till tävlingsstart. Dessutom fanns varken domare eller speaker på plats. Arrangörerna var dock hoppfulla, och snart kom både speakern Anders Axklo och domarna som bestod av de två framstående strongmanprofilerna Daniel Rubin och Kalle Lane. När tävlingen väl skulle blåsas i gång så var även publiken på plats, och t.o.m. solen försökte då och då tjuvkika mellan molnen.

Fyra deltagare i en strongmantävling är kanske i det minsta laget, men atleterna som stod redo att mäta sina krafter mot varandra var av yppersta klass. Sveriges näst starkaste man, Sebastian Davidsson, fick ansvara för favoritskapet. Sveriges femte starkaste man, David Nyström, var där trots en seglivad förkylning för att sätta käppar i hjulet på sin träningskompis från Kärvaryd. Skåningen Anders Lindbladh var också på plats, precis som den temperamentsfulla västgöten Peter Svedberg.

Den första grenen var marklyft, 300 kg för reps utan dräkt. I finalen av Sveriges Starkaste Man 2011 så var marklyft för reps en av grenarna, och då var vikten också satt till 300 kg, men man fick använda dräkt den gången. Den alltjämt skadade Peter Svedberg var först ut, men kände direkt att skivstången inte ville samarbeta med honom den här dagen. Anders Lindbladh gick ut och drog tre stabila repetitioner, ett präktigt nytt personbästa för honom. Förhandsfavoriten Sebastian Davidsson gick sedan ut och drog fyra ganska enkla reps, och hoppades på att det skulle räcka till grensegern då David Nyström hade varit sjuk en längre period och fortfarande var febrig och trött. Det visade sig vara ett taktiskt misstag då David inte alls ville ge bort en grenseger utan fight, så han kämpade till sig fyra reps han också. En delad förstaplats i grenen tillsammans med Sebastian blev det alltså.

Den andra grenen för dagen var ok på 380 kg, 20 meter på tid. Peter Svedberg var återigen först ut, och han sprang iväg med oket på snabba 13,8 sekunder. Han var dock allt annat än nöjd och skrek ut sin besvikelse i form av svordomar och allehanda kraftuttryck. Tiden skulle dock visa sig räcka ganska långt. Anders Lindbladh gick stadigt med oket och fick tiden 17,3 sekunder. Sebastian Davidsson gick i mål på 14 sekunder blankt. David Nyström knallade på riktigt bra och sprang in på fina 13,5 sekunder, vilket innebar en grenseger för honom.

Den tredje grenen var stocklyft för max. Ingångsvikten var på 120 kg, en vikt som alla klarade galant. Även 130 kg åkte upp för samtliga. När stocken var laddad med 140 kg så gick Anders Lindbladh ut och klappade stocken lite fint då han kände att han det inte var någon idé att göra ett försök på den vikten. De andra klarade vikten. På 150 kg åkte Sebastian ut, medan Svedberg och Nyström klarade det utan att förta sig. Peter Svedberg hade rejäla känningar i ryggen, vilket gjorde att han fick svårt att använda benen i lyftet. Han stannade på 150 kg, medan pressmonstret David såg helt oberörd ut även på 160 kg. David hade säkerligen klarat 30 kg till om han hade behövt. Nu behövde han inte det, utan 160 kg räckte för ännu en grenseger.

Den fjärde grenen var Däckvält, sex vält med runt 400 kg. Anders Lindbladh gick ut först och gjorde sina sex vält på 40,5 sekunder. Sebastian Davidsson var näste man ut, och när det kommer till Däckvält är han en av de absolut främsta. Det visade han här också genom att halvera Lindbladhs tid. 20,1 sekunder blev resultatet för stenlyftarmaskinen. Svedberg hade inte bara känningar i sin rygg, utan även i en arm* och i ett finger. Trots det lyckades han göra sex vält på 34,6 sekunder. David Nyström var sist ut, och lyckades göra sina vält på 25,9 sekunder. En grenseger för Sebastian alltså.


Den femte grenen var Husafeltsten, omkring 150 – 160 kg. När det kommer till distansgrenar som denna är det en stor fördel att få börja sist då man ser exakt hur långt man måste gå för att gå förbi de andra. Att gå ut först är således en stor nackdel, något som Lindbladh fick göra. Han lyfte upp den otympliga naturstenen och gick uppskattningsvis drygt 30 meter. Peter Svedberg satt en bra stund med stenen i knät innan han hittade greppet, fick upp den i famnen och kunde knalla iväg. Runt 33 meter orkade han gå innan stenen föll till marken. David Nyström visste att han var tvungen att gå långt för att sätta press på Sebastian, och drygt 41 meter var något att bita i trodde alla. Sebastian hade dock inga problem med att promenera 48 meter med stenen och kunde på så vis roffa åt sig en grenseger till.


Den sista grenen gick ut på att man skulle lyfta upp tre otympliga stenar av varierande storlek och vikt och gå tio meter innan man kunde lyfta upp dem på en sju lastpallar hög plattform. Inför grenen hade David ett ganska stort poängförsprång till Sebastian som ändå hade en teoretisk möjlighet att vinna tävlingen. Det krävdes dock att Sebastian var tvungen att vinna grenen och att David skulle komma sist. Anders gick ut först och lastade upp stenarna på 52,4 sekunder. Peter hade lite problem med stenarna, men lyckades lasta upp dem på 1:07,1 sekunder. Nu var det Sebastians tur. Han trodde att han kunde slutföra grenen på strax under 30 sekunder, men 32,5 sekunder blev det, och den tiden var han ändå nöjd med. Sist ut var ledaren i tävlingen, David. De två första stenarna gick väldigt smidigt att lasta upp, men den sista stenen (samma sten som de hade gått med i grenen innan) höll på att glida ur händerna på honom. Paniken började nafsa honom i bakhuvudet, men han återfick greppet och kunde till slut kasta upp stenen. Klockan stannade på 46,3 sekunder, vilket innebar en andraplats i grenen, och totalsegern var bärgad.

Det blev till slut en väldigt lyckad tävling där publiken var på hugget, vädret var helt ok (om än lite kallt), speakern var på topp, domarna var rättvisa, priserna var bra (kosttillskott, gymväskor och presentkort) och samtliga atleter gjorde riktigt bra ifrån sig. Arrangörernas vision är att tävlingen ska bli en av Sveriges största strongmantävlingar framöver, och även om det är en lång väg dit så lovar det här väldigt gott inför framtiden. Jag ser redan nu fram emot nästa års upplaga av Sportgymbutiken Strongman.

Slutresultatet:

1. David Nyström – 20,5 poäng
2. Sebastian Davidsson – 19,5 poäng
3. Peter Svedberg – 11 poäng
4. Anders Lindbladh – 8 poäng

*Han skadade armen när MAXstyrka skulle göra en artikel med honom.

——————————————————————————————————————————————————

Share

Leave a Reply


*


Translate