MAXstyrka

Allt inom kraftsport

aug
06

Sveriges Starkaste Man 2013 – Sebastian Davidsson

Posted by Sebastian Davidsson 1 Comment

I lördags var det äntligen dags för finalen i SSM. En tävling jag sett fram emot länge där jag verkligen ville visa vad jag går för och ge Johannes en match i de grenar jag kan 🙂 MAXstyrka har skrivit en jättebra artikel om tävlingen i stort. Detta inlägg kommer mer handla om min egen upplevelse.

Vi kom upp till Norrköping på fredag och bodde på Grand Hotel som SSM stod för. Genomgång av grenar och regler på fredag kväll där frågetecken rätades ut. Ordningen på grenarna presenterades: Hantel, Conans wheel, Farmers walk, Bilmarklyft, Keg toss, Medley och Atlasstenar.

Jag insåg att jag riskerade att gå ut först på conans då hantelträningen gått uselt på träning och detta skulle vara en jättehantel som var mycket svårlyft. Conans är en sån gren där man har väldig nytta av att ha ett resultat att gå på, men men bara att ge järnet!

Till lördagen. Det var 30 grader i skuggan och sol hela dagen. Det i kombination med 7 tunga och krävande grenar gjorde att det var viktigt att förbereda sig med bra mat och mycket vätska. Det blir utslagsgivande att tävla under dessa förhållanden. Jag hade fördel av att nyligen ha tävlat i Ungern där det var ännu varmare och att jag brukar ha bra återhämtning.

 

Hantel 75 kg för reps

Här var målet att göra en etta för att inte nolla och hoppas att inte tappa för mycket poäng till David och Stisse som jag ansåg var mina största konkurrenter. Jag gick ut mot Stisse och gjorde ett rep utan problem! Upp igen och ett rep till, härligt!!!! Totalt fick jag 3 reps och nära på 4, denna jättehantel passade mig perfekt till skillnad mot alla andra (mitt pb var 70 kg). Delad 5:e plats med Stisse blev det. Peter Svedberg visade hur duktig han är på hantel genom att göra 10 reps och sätta press på Johannes som levererade och gjorde 12!

hantel

Vid 5.35 börjar jag.

[youtube YjIcc9wd7uY]

 

Conans wheel

Tack vare att det gick så bra i min absoluta hatgren så fick jag se en del köra conans innan mig. När jag gick ut var ledningen 1.5 varv tror jag. Jag hade målet att gå minst 2 och det klarade jag, nästan 2.5 varv vilket jag var mycket nöjd med! David gjorde riktigt bra ifrån sig här och gick nästan 3 varv vilket fick Johannes att kämpa ordentligt! 3:e plats i grenen.

conans

Vid 2.00 kör jag.

[youtube OgvEK1uIFw4]

 

Farmers walk 145 kg 40 m

En gren jag hoppades kunna matcha Johannes i. Tyvärr fick jag inte gå ut mot honom, då hade det kunnat bli riktigt spännande. Många hade problem med greppet här och bara 4 personer tog väskorna i mål. När jag gick ut kändes det perfekt och jag gick hälften och satte ner för att slippa svaj efter vändningen även att inte greppet var slut. Här gjorde jag en grej jag ångrar, jag tog några sekunder extra och la på extra magnesium. Sedan gick jag i mål utan problem på 39.63 s. Johannes fick tiden 37.94 s så det var riktigt nära här :). 2:a plats.

ssm2013sebbe2

Vid 4.20 är det min tur.

[youtube -Yt9P1cj78c]

 

Bilmarklyft reps på ca. 350 kg?

Vikten är inte bekräftad utan min uppskattning. Väldigt tungt! Här fick jag gå ut sist mot Johannes och då hade jag målet att matcha Stisses 3:a. Men det gick inte riktigt, mitt andra rep var så segt så där brände jag all kraft så det blev 2 reps och delad 3:e plats.

mark

Vid 4.20 kör jag.

[youtube _Ee0tIaYO9s]

 

Keg toss 18-25 kg över 4.20 m

En gren som är i princip helt ny för mig men som jag kände mig självsäker i och trodde att jag skulle kunna prestera i. Det stämde 🙂 Jag klarade 6 av 7 kegs på 19.7 s vilket räckte till en klar 2:a plats! Detta var en gren där ingen av oss andra kunde matcha Johannes, där var han i en klass för sig. Men jag är övertygad om att detta är en bra gren för mig så med teknikträning så ska jag kunna bli betydligt bättre!

keg

Vid 7.40 kastar jag loss!

[youtube PYV82roab2w]

 

Medley- 380 kg däck 4 vält och 2 st 120 kg:s säckar 10 m

Detta var en annan gren jag skulle kunna matcha Johannes i så nu gällde det! Här fick jag gå ut mot honom också vilket gjorde det mycket spännande. Efter 4 vält ledde jag med ca. 1 s men sen tappade jag det lilla försprånget i säckarna så att Johannes till slut vann grenen med drygt 2 s. Han var sjukt snabb både med och utan säckar, se filmen! Jag tar med mig att jag måste springa snabbare för detta var jag inte nöjd med. 2:a plats.

däck säck

Vid 5.40 går vi loss!

[youtube WU5oMwZo3sk]

 

Atlasstenar 120-175 kg på 1.80-1.35 m

Här hade jag ca. 6 poäng ner till David som låg 3:a så bara jag inte nollade i princip så hade jag 2:a platsen klar. Första stenen gick inget vidare, när jag sprang fram med den så började jag försvinna och när jag sen skulle ha upp den så kom en liten rullgardin. Så det var bara att släppa och lyfta om. Sen gjorde jag serien utan problem fast inte riktigt med full kraft av någon anledning. Jag fick en tid på strax över 40 s vilket inte alls duger för mig men ända så kom jag 2:a i grenen.

SONY DSC

Vid 7.10 lyfter jag sten!

[youtube RWcnQyGdj_Q]

 

2 tråkiga skador, Love drog sin axel ur led med obeskrivlig smärta som följd (jag vet tyvärr hur det känns) och Alexander drog av sitt bicepsfäste. Hoppas skadorna läker fort och att de är tillbaka snart!

 

Slutresultat

1. Johannes Årsjö – 70p

2. Sebastian Davidsson – 57p

3. David Nyström – 48p

4. Stefan Bergqvist – 47,5p

5. Joachim Gustavsson – 38p

6. Alexander Fransson – 31,5p (skadad)

7. Peter Svedberg – 28p

8. Matti Jörlén – 23p

9. Anders Lindbladh – 13p

10. Love Häkänen – 4p (skadad)

pallen

Mycket skönt att kunna försvara andraplatsen med så god marginal. Jag trodde det skulle bli jämnare ner till David och Stisse. Kul också för träningskompisen David att ta 3:e platsen i en VÄLDIGT jämn kamp med Stisse. David och jag tränar tillsammans i de småländska skogarna och bor bara några mil från varandra. Att kunna ta 2 pallplatser är vi helt fantastiskt nöjda med!!!

En mycket trevlig och välarrangerad tävling med mycket publik, tack till alla inblandade och framförallt Johannes som har lagt ner så oerhört mycket jobb för att få detta möjligt!

 

Igår ringde radio Jönköping upp mig och gjorde en liten intervju:

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/232808?programid=2267

Vid 1:13:50 börjar intervjun, alternativt när det återstår 160 minuter på sändningen.

Share

One Response so far.

  1. Kim skriver:

    Mycket stabil insats! Speciellt fastnar jag för hur snabbt däcken/farmers gick!

Leave a Reply


*


Translate