MAXstyrka

Allt inom kraftsport

jun
22

Artikel – SSM-kvalet i Värmdö

Posted by MAXstyrka 0 Comment

Värmdö är Sveriges femte största ö. På denna somriga skärgårdsö skulle årets första kval till Sveriges Starkaste Man 2014 hållas. Just det där med “somriga” var kanske en sanning med modifikation, i alla fall den här dagen. Regnet ville nämligen också vara med, och tidvis kändes det som att stå i ett vattenfall.

Hälften av finalfältet från förra året var på plats för att kriga om en av de tre finalbiljetterna till årets final, och tolv atleter totalt var med.

Demonspeakern och fredagskrönikören Anders Axklo höll i micken, vilket alltid är en garanti för ett underhållande evenemang. Den 120 kg tunge före detta strongmanatleten Lasse Frank var arrangör och domare.

Den första grenen var Viking Press. Vikten i handtaget uppskattades av atleterna till att ligga nära 150 kg. David Nyström, innehavaren av Sveriges starkaste axlar, hade legat sjuk och febrig innan tävlingen och bestämde sig i sista sekund för att hänga med Sebastian Davidsson för att tävla. Ett antal febernedsättande värktabletter senare stod han redo att visa vad hans axlar är kapabla till. 11 reps blev det, och det såg oförskämt lätt ut. Sebastian överraskade alla (även sig själv) genom att krama ur sig åtta reps och komma tvåa i grenen. Det var en del atleter som gjorde riktigt bra ifrån sig. En av dem var Jimmy Larsson vars teknik inte var bra, utan han näst intill råpressade fem reps. Hade han haft en bättre teknik så hade han kanske kunnat fördubbla sitt repsantal. Fyra atleter nollade i grenen, inklusive axelskadade Kalle Lane.varmdokvalsebbepress

Viking Press

Mattias Jörlén – 0
David Nyström – 11
Jimmy Larsson – 5
Martin Jonasson – 0
Stefan “Stisse” Bergqvist – 7
Kalle Lane – 0
Torbjörn Persson – 6
Fredrik Johansson – 0
Markus Eklund – 1
André Bäckman – 1
Johan Espenkrona – 7
Sebastian Davidsson – 8

SONY DSC

varmdokvaldavidholdNästa gren var Deadlift Hold med remmar. I.o.m. att man fick ha remmar så var inte greppet någon faktor, utan den det handlade mer om pannben, stabilitet och smärttålighet än någonting annat. I grenar som denna är det en stor fördel att få gå ut sist, och det märktes på resultatet. David vann grenen och Sebastian kom tvåa. Greppfantomen framför andra, Kalle Lane, kom trea.

Deadlift Hold

Mattias Jörlén – 38,99
Martin Jonansson – 9,95
Kalle Lane – 45,00
Fredrik Johansson – 9,00
Markus Eklund – 14,60
André Bäckman – 18,30
Jimmy Larsson – 0
Torbjörn Persson – 18,82
Stefan “Stisse” Bergqvist – 35,10
Johan Espenkrona – 39,30
Sebastian Davidsson – 46,35
David Nyström – 47,00

SONY DSC

Här var det en cut där de tio främsta gick vidare. Martin Jonasson och Fredrik Johansson fick tacka för sig. Den tredje grenen var Arm over arm med två personbilar. Bilarna som först skulle dras dök aldrig upp, så precis innan tävlingsstart lyckades man panikartat hitta två andra bilar att dra. Detta klarade man genomföra utan att någon märkte någon skillnad när tävlingen skulle börja. Torbjörn Persson imponerade mest och drog på som om han aldrig hade gjort annat, och det såg knappt tungt ut.

Arm over arm

Jimmy Larsson – 7,48 m
Markus Eklund – 51,70
André Beckman – 9,5 m
Torbjörn Persson – 24,50
Stisse Bergqvist – 42,40
Matti Jörlén – 25,00
Johan Espenkrona – 41,00
Kalle Lane – 33,00
Sebastian Davidsson – 39,55
David Nyström – 30,62

varmdokvalkallearmtva SONY DSC

Truck Pull bestod av att dra en lastbil, men det visade sig vara tyngre än vanligt för atleterna då den asfalterade marken sluttade lite uppför. En efter en försökte de dra ekipaget i mål, och en efter en misslyckades med det. Kalle Lane hade en perfekt teknik (som han har fått efter alla år i strongmantoppen), fick med sig bra med fart från början, låg i rätt vinkel och fick med sig all kraft rakt fram. Han vann grenen, men inte ens han kunde korsa mållinjen.

Truck Pull

Jimmy Larsson – 10,8 m
André Beckman – 14,20 m
Markus Eklund – 13,95 m
Stisse Bergqvist – 17,22 m
Johan Espenkrona – 13,15 m
Sebastian Davidsson – 14,5 m
Kalle Lane – 19,05 m
David Nyström – 17,30 m
Matti Jörlén – 15,20 m
Torbjörn Persson – 15,65 m

varmdokvalmattitruck

Den näst sista grenen var Farmers Walk. Regnet nådde nu en ny nivå, och om man hade lyckats undkomma att bli dyngblöt innan så blev man det garanterat nu. Handtagen blev torkade efter varje omgång så det skulle vara så rättvist som möjligt. Många hade dock mycket problem att hålla fast i de 140 kg tunga väskorna, och bara hälften av atleterna lyckades gå hela vägen. Den som var snabbast var föga överraskande Johan Espenkrona. Matti Jörlén kom tvåa och Sebastian Davidsson kom trea. Efter grenen fick Sebastian (som låg på en klar andraplats) åka in till akuten för hjärtklappningar, och han var därför tvungen att avbryta tävlingen.

Farmers Walk – 140kg i 40m

Jimmy Larsson – 3,93 m
Johan Espenkrona – 25,30
Markus Eklund – 32,00 m
André Beckman – 1,10 m
Sebastian Davidsson – 38,8
Matti Jörlén – 35,60
Torbjörn Persson – 51,00
Stisse Bergqvist – 22,5 m
David Nyström – 24,65 m
Kalle Lane – 51,00

varmdokvalkallefarmers varmdokvalsebbefarmers

Den sista grenen var Loading med tre objekt (två däck och en stock). Matti Jörlén låg sexa inför den sista grenen, och han behövde göra riktigt bra ifrån sig för att ha en chans att ta en pallplats. Han gjorde sitt bästa, vann grenen och fick tio välbehövliga poäng. Det skulle dock inte räcka, då Johan Espenkrona (som låg fyra) lyckades gå om Sebastians poäng och hålla undan för Matti.

Loading

Jimmy Larsson – 1 objekt
André Beckman – 1 objekt (snabbare än Jimmy)
Markus Eklund -58,23
Stisse Bergqvist – 30,58
Matti Jörlén – 28,01
Kalle Lane – 48,00
Johan Espenkrona – 37,80
Torbjörn Persson – 41,00
David Nyström – 34,00

SONY DSC SONY DSC

Johan Espenkrona kom alltså trea totalt, och även om han antagligen inte hade tagit en finalbiljett om Sebastian hade fortsatt tävlingen så är det väldigt roligt att den glada skåningen (som har kommit fyra i SSM 2011) är med i finalen. Torbjörn Persson har jag sett tävla två gånger tidigare, och då imponerade han. Nu ställdes han dock mot mycket högre motstånd, men han bevisade att han hör hemma i den absoluta toppen i Sverige. Det kommer bli väldigt intressant att se vad han kan göra i finalen av Sveriges Starkaste Man 2014. David Nyström tog, febern till trots, en promenadseger. Han håller en otroligt hög klass just nu, och han är nog den enda som kan plocka poäng på Johannes Årsjö i finalen.

varmdokvaltopptretreTotalt

1. David Nyström – 51
2. Torbjörn Persson – 41,5
3. Johan Espenkrona – 40,5
4. Matti Jörlén – 40
5. Sebastian Davidsson – 38,5
6. Stisse Bergqvist – 38,5
7. Kalle Lane – 36,5
8.Markus Eklund – 22,5
9.André Beckman – 18,5
10. Jimmy Larsson – 13

SONY DSC

Det ser ut som att tävlingen kan ha varit Sebastian Davidssons sista tävling, och precis som för hans träningskompis Henrik Ottosson så avslutades karriären på ett tråkigt sätt (skada eller sjukdom). Vi hoppas såklart innerligen att Sebastian repar sig och kommer tillbaka till tävlingsscenen, och om han inte gör det så kan han se tillbaka på en väldigt framgångsrik strongmankarriär som en av de 10 främsta som Sverige någonsin har haft.

Nästa kval hålls i Ockelbo den 28 juni. Då kommer ytterligare tre atleter få finalbiljetter och möjligheten att göra upp om titeln på High Chaparral den 16 augusti.

SONY DSC

Share

Leave a Reply


*


Translate