MAXstyrka

Allt inom kraftsport

jul
27

Artikel – SSM-kvalet i Ystad 2014

Posted by MAXstyrka 0 Comment

ystadrubinLångt ner i Sverige, i princip så långt du kan komma, ligger ett hardcoregym som heter Eazy Gym. Där skulle det sista kvalet till Sveriges Starkaste Man 2014 hållas förra lördagen. MAXstyrka var på plats, och här kommer en artikel från tävlingen.

Gymmet var väl gömt bland tegelfasader i det lilla industriområdet vid kajen i Ystad. En skylt talade om att man hade kommit rätt, och när man väl kom dit (en dryg timme innan tävlingsstart) så höll atleterna på att värma upp. Det kan tyckas onödigt när termometern visade över 30 grader i solen (skugga fanns inte), men ska man lyfta vikter som i alla andra sammanhang hade ansetts som omänskliga så är det tjänstefel att inte värma upp. Åtta svenska atleter skulle göra upp om de tre sista finalbiljetterna, och utöver dem hade man dragit över två danskar som var sugna på blågult blod.

Danskarna var inte vilka pölsespisande nissar som helst, utan bestod av de två starkaste som Danmark kan stoltsera med, rutinerade Nicolai Hansen och presstarka Mikkel Reicht. Lyckligtvis var danskarna utom tävlan, och enbart där för att förödmjuka intet ont anade svenskar. Sverige kontrade med bl.a. WSM-aktuella David Nyström (som tidigare slog Mikkel i Norge) och veteranen Stefan “Stisse” Bergqvist. ystaddavidmarkTV-bonden och MAXstyrkas bloggare Sebastian Davidsson har nyligen slutat sin karriär som strongman, och var domare för dagen. Daniel Rubin (även han en mycket rutinerad f.d. strongman) höll i micken.

De första grenen var marklyft för max, och startvikten var satt till respektabla 315 kg. Dräkt och remmar var tillåtna. Arrangören och atleten Anders “Bamse” Lindbladh var med och tävlade, trots att han nyligen drog av sitt ena bicepsfäste och inte har kunnat belasta armen fullt ut. I marklyft behöver man inte så mycket biceps, och Bamse klarade därmed ingångsvikten. Det gjorde förresten alla utom en. Den som var bäst i grenen var dansken Mikkel Leicht, som drog 370 kg komfortabelt. Han hade antagligen kunnat dra en sisådär 30 kg till om det hade behövts. Nu behövdes det inte eftersom David Nyström nöjde sig med att dra 360 kg.

ystadbamsedubbelmarkystadmikkelmark2ystadmikkelmarkystadstissemarkystadfredrikjohanssonmarkystaddavidmark2

Den andra grenen bestod av ok på 430 kg. Nu låter det kanske som att 430 kg är lite väl tungt i ett SSM-kval, och det var det också för de flesta. Fyra personer orkade gå hela distansen, och återigen var det Mikkel som vann grenen. Stisse Bergqvist visade att gammal är äldst (eller i alla fall sjukt stark) och kom tvåa i grenen, och la sig mellan de båda danskarna. David Nyström var den fjärde och sista mannen att gå hela vägen.

ystadstisseokystadnicolaiok

Den tredje grenen var ett pressmedley bestående av två reps med en hantel och två reps med en axel (Apollon). Här var det som upplagt för en duell mellan superdansken Mikkel och David Nyström. Båda två har tagit 200 kg i stockpress, även om David har det nordiska rekordet på 197,5 kg (som han har gjort på tävling). David slog Mikkel i stockpressen på tävlingen Världens Starkaste Viking i Norge (tio reps mot nio), så Mikkel var revanschsugen, och det märktes. Han blåste på och gjorde samtliga reps på blott 24 sekunder. David var den andra som lyckades göra alla reps, och även om det inte såg speciellt tungt ut för honom heller så var han inte riktigt lika snabb och gjorde den sista repetitionen 13 sekunder långsammare än Mikkel. Prestigemötet vanns alltså av dansken. Love Häkänen drog axeln ur led i finalen av Sveriges Starkaste Man 2013, och nog syntes det att minnet av skadan låg och lurade där i bakhuvudet, men han klarade ändå att få en repetition godkänd.

ystadchristofferpressystaddavidpress2ystadlovepressystaddavidpress

Den fjärde grenen var ett medley som gick ut på att man skulle dra en “släde” på 260 kg, och sedan lasta upp tre stenar på 90, 110 och 130 kg. Samtliga atleter klarade släden och de två första stenarna, och hälften lyckades slutföra hela medleyt. Den här gången fick danskarna se sig besegrade av både David (som vann grenen) och Stisse (som kom tvåa). Christoffer Jacobsson var den femte och sista atleten att klara medleyt, men efter det kände han att sin ena biceps ville åka hem. Han hoppade därför av tävlingen med två grenar kvar och osäkerheten om i fall hans 22,5 poäng skulle kunna räcka till en finalplats.

ystadnicolaimedleyystadmikkelmedleyystadeklundmedleyystadbamsemedleyystadbamsemedley2ystadchristoffermedleyystaddavidmedley

Den femte och näst sista grenen var Farmers Walk, 20 meter med 170 kg i varje hand. 170 kg är väldigt, väldigt tungt för att vara i ett SM-kval. Det är t.o.m. tungt för att vara WSM. Det visade sig också i den här tävlingen, för det var bara Nicolai Hansen som lyckades gå hela sträckan. Den andra dansken, Mikkel, kom tvåa i grenen. Bäst av svenskarna var kanske något otippat Anders Lindbladh, som orkade gå strax under 15 meter. Riktigt bra, i synnerhet med tanke på hans nyligen läkta bicepsskada.

ystadbamsefarmersystadfredrikjohanssonfarmers

Atlasstenar fick på sedvanligt manér avsluta tävlingen. Här var reps med en sten som gällde, och arrangör Lindbladh hade varit så bussig att man fick välja på om man ville lyfta en nätt liten sten på 190 kg (!), eller en som inte var fullt så liten och nätt på 205 kg. En repetition med den tyngsta stenen slog ut obegränsat med reps på den lättare. Många försökte lyfta den tyngsta stenen, men en efter en misslyckades. Den sista som gick ut var David Nyström, och han sa också att han skulle försöka sig på att lyfta den tyngsta stenen. Han lyfte upp den i knät, tog ett nytt grepp och bröt upp stenen till axelhöjd. Ryggen var böjd som en banan, och det såg ut som att det inte skulle gå, men David trotsade fysikens lagar och lyckades få upp stenen på pallarna. Den bedriften lyckades ingen av danskarna replikera, inte ens Mikkel som efter tävlingen återigen gav sig på stenen utan framgång. Anders Lindbladh låg två poäng efter Christoffer Jacobsson inför den sista grenen, och var därför tvungen att lyfta en sten för att gå om honom och ta en biljett till finalen. Han satsade på den lättare stenen, men fick se sig besegrad. Värmen, det hala klistret och bicepsen blev det som till slut fällde honom, och han nollade i grenen.

ystaddavidstenystadnicolaisten

ystadsebbeystadbamseokSlutresultat blev:

1. Mikkel Leicht – 54
2. David Nyström – 50
3. Nicolai Hansen – 47,5
4. Stisse Bergqvist – 41,5
5. Fredrik Johansson – 28,5
6. Love Häkänen – 24
7. Christoffer Jacobsson – 22,5
8. Anders Lindbladh – 20,5
9. Nigge Lindgren – 13,5
10. Marcus Eklund – 5

resultatkvalystad

Danskarna var utanför kvaltävlan, och både David Nyström och Stisse Bergqvist var kvalade sedan innan. De tre som fick de sista platserna i finalen är Fredrik Johansson, Love Häkänen och Cristoffer Jacobsson. Christoffer körde inte de två sista grenarna, men poängen räckte alltså ändå till en finalplats.

Tävlingen var bra, vädret var kanon och skadorna få. De som får möta Johannes Årsjö i finalen av Sveriges Starkaste Man 2014 på High Chaparral den 16 augusti är David Nyström, Torbjörn Persson, Johan Espenkrona, Martin Forsmark, Joachim Gustavsson, Stisse Bergqvist, Fredrik Johansson, Love Häkänen och Cristoffer Jacobsson.

ystadstisseystadtoppfyra

Share

Leave a Reply


*


Translate