MAXstyrka

Allt inom kraftsport

apr
18

Artikel – Han vinner WSM 2015

Posted by MAXstyrka 0 Comment

wsm2015rubrik

Världens Starkaste Man 2015 närmar sig. Tävlingen hålls i semesterparadiset Malaysia mellan den 19 till den 26 april. Den 19 till 22 april hålls kvalgrupperna, och den 25 till 26 april hålls finalen. MAXstyrka tänkte i vanlig ordning försöka sia om vad vi har att vänta oss.

Vi har för första gången någonsin tre svenskar som har lyckats kvala sig in till ett och samma WSM. Johannes Årsjö kom tvåa i Europas Starkaste Man 2014, samt tvåa i Giants Live Norrköping, vilket kvalificerade honom till WSM. Martin Forsmark fick sin WSM-biljett genom att komma trea i Giants Live Norrköping, och David Nyström fick sin biljett i Världens Starkaste Viking 2014.

Johannes såg, trots sin knäskada, väldigt stark ut, och många hade tippat på att han skulle komma topp-5 i år. Tyvärr skadade han sitt bicepsfäste i dag när han skulle känna på grenarna. Därför blir det inget tävlande i WSM 2015 för Sveriges starkaste man. Förhoppningsvis kommer han bli tillräckligt återställd för att försvara sin titel i Sveriges Starkaste Man i augusti.

Både Martin Forsmark och David Nyström är med för första gången, och båda ser starkare ut än någonsin.

En detalj som kan få oanade konsekvenser i år är att den avslutande grenen i kvalen, Atlasstenarna, kommer att generera dubbelt så mycket poäng som de andra grenarna, men det gäller alltså enbart i grupperna. I finalen är alla grenar lika mycket värda. Det betyder att ingen är säker även om man leder stort inför den sista grenen. Dessutom är stenarna tyngre än föregående år (den tyngsta stenen väger 210kg), medan ställningarna som man lastar upp stenarna på är jämnhöga, förmodligen runt 140cm.

En annan nyhet är att det återigen bara är tio finalister i år (till skillnad från förra årets tolv). Det innebär att man nu måste komma topp-2 i sin grupp för att få en finalplats.


Grupp 1

Grenar – Loading Race Barrels, Marklyft, Circus Barbells, Kettlebell Throw, Truck Pull och Atlasstenar

Atleter:

Polen Mateusz Baron
England Adam Bishop
Kanada Jean-François Caron
Sverige Martin Forsmark
USA Robert Oberst
USA Brian Shaw

Martin Forsmark ställs här emot ett enormt tufft motstånd där den tvåfaldiga mästaren i WSM, jätten Brian Shaw, på papperet är den självklara gruppettan. Martin mötte Brian Shaw och Adam Bishop i Norrköping, och där slog han Adam (men fick stryk av Brian). Kettlebell Throw är samma gren som Keg Toss, men består av ett gäng kettlebells som väger från 20kg till 30kg. Martins främsta gren här är marklyftet. Det finns faktiskt en liten chans att Martin kan ta en finalplats, men då ska han verkligen överträffa sig själv. De två som vi tippar kommer gå till final är amerikanarna Brian Shaw och Robert Oberst. Den som kan hota toppduon är Caron.

brianshawwsm2014


 

Grupp 2

Grenar – Loading Race Tires, Norse Hammers, Knäböj, Basque Circle, Dumbbell Press och Atlasstenar

Atleter:

Island Hafthor Björnsson
England Graham Hicks
Polen Rafal Kobylarz
Ungern Akos Nagy
Bulgarien Dimitar Savatinov
USA Josh Thigpen

Hafthor Björnsson kom tvåa förra året med minsta möjliga marginal, och han är storfavorit att ta titeln i år. Han kommer kunna gå på halvfart (om ens det) i gruppen och ändå ta sig till final lekande lätt. Den andra som kommer gå till final är Graham Hicks.

thor


 

Grupp 3

Grenar – Loading Race Tires, Norse Hammers, Knäböj, Dumbbell Press, Truck Pull och Atlasstenar

Atleter:

USA Nick Best
Island Benedikt Magnusson
Sverige David Nyström
Litauen Žydrūnas Savickas
England Laurence Shahlaei
Ryssland Mikhail Shivlyakov

David Nyström ställs även han mot ett grymt motstånd, kanske den tuffaste gruppen av alla. Grenarna passar honom hyfsat, och den bästa grenen för honom är nog loadingen och knäböjen. Norse Hammers är samma gren som man har haft på Arnold Strongman Classic förr, dvs som en lite kortare version av Fingal Fingers. Den fyrfaldiga och regerande mästaren Zydrunas Savickas kommer vinna gruppen, och sen lär Shahlaei bli tvåa. Markmonstret Benedikt Magnusson kan kanske hota Shahlaei om andraplatsen.

vsv2015david6


 

Grupp 4

Grenar – Loading Race Barrels, Marklyft, Circus Barbells, Kettlebell Throw, Basque Circle och Atlasstenar

Atleter:

Skottland Luke Stoltman
England Mark Felix
USA Jerry Pritchett
Polen Krzysztof Radzikowski
Sydafrika Gerhard Van Staden
Letland Dainis Zageris

Johannes Årsjö skulle alltså fått ställas mot ett på papperet relativt beskedligt motstånd, och grenar som passar honom bra, men så blir nu tyvärr inte fallet. Luke Stoltman ersätter Johannes i WSM. Radzikowski har sett stark ut den senaste tiden, så han lär vinna gruppen. Jerry Pritchett kom nia i tävlingen förra året, och kommer nog ta andraplatsen i gruppen. Dainis Zageris kan hota topp-duon, och jag tror att även Mark Felix kan skrälla.

vsv2015radzikowski3


 

Grupp 5

Grenar – Loading Race Barrels, Marklyft, Circus Barbells, Kettlebell Throw, Truck Pull och Atlasstenar

Atleter:

Slovenien Matjaz Belsak
USA Mike Burke
USA Mike Caruso
England Eddie Hall
Norge Ole Martin Hansen
Polen Grzegorz Szymanski

Den sista gruppen kommer vinnas av antingen Mike Burke eller Eddie Hall. Burke är en jämnare strongman, medan Eddie är en statiskt starkare sådan. Det finns egentligen ingen annan som ska kunna skrälla här.

eddiehall


 

Finalgrenarna – Super Yoke på 485kg, marklyft för reps, Truck Pull, Power Stairs, stocklyft för max och Atlasstenar

Finalgrenarna gynnar de större atleterna då de flesta grenarna är statiska och inte rörliga. Atlasstenarnas podium må vara lägre än förr, men stenarna är tyngre än någonsin, och att lasta upp en sten på 210kg på drygt 140cm är omänskligt tufft om man tillhör den kortare typen. Om vi har rätt angående finalisterna så kan vi förmoda att Hafthor får grensegrar i stenarna, Power Stairs och förmodligen också truckpullen, Shahlaei vinner oket, Savickas vinner stocklyftet och marklyftet står mellan Eddie Hall, Shahlaei, Savickas och Brian Shaw.

Hafthor är hungrig och bättre än någonsin. Savickas är extremt jämn och har världens högsta lägstanivå. Brian Shaw är bra i allt, men Hafthor har gått om honom i flera av hans paradgrenar. Det borde stå mellan dessa tre även i år. Hafthor får inte tappa för mycket poäng i stocklyftet, för det finns ganska många i finalen som är bättre i stock än vad han är. Brian är bra i samma grenar som Hafthor är, men bättre i de statiska. Shahlaei kan ha en chans på topp-3 om han får till det. Eddie Hall borde kunna komma topp-5 nu när grenarna till största del är statiska.

Jag tror att Hafthor Björnsson vinner i år. Zydrunas Savickas kommer tvåa och Brian Shaw kommer trea.

Hur tror ni att det går?

vsv2015hafthor10

Share

Leave a Reply


*


Translate