MAXstyrka

Allt inom kraftsport

maj
29

VM i styrkelyft (klassiskt) hålls i juni

Posted by Kim Gustafsson 0 Comment

klassiskvmlogga

Den 5-14 juni hålls VM i klassisk styrkelyft 2015 (IPF) i Salo, Finland.
Hela 820 deltagare är anmälda, 534 herrar och 286 damer uppdelat över samtliga ålderskategoriter från ungdom (14-18 år) till veteraner 4 (70+).

Klassisk styrkelyft fick SM-status 2011 och en egen serie 2012, och sedan dess har det tagit över och blivit det stora inom svensk lyftning, och de tävlande ökar stadigt år för år. 2012 kom första “VM” i klassisk styrkelyft (som inte hade VM-status utan kallades för “World Cup”), och det gick i Stockholm. 2013 så fick det officiellt VM-status, så detta är det tredje officiella klassiska VM (och fjärde med World Cup). Tittar man på nomineringarna så ser man att resten av världen nu har kommit ifatt Sveriges syn på den klassiska lyftningen, och jag har personligen aldrig sett så bra anmälningslistor. Återigen är det dags för Sverige att invadera Finland, och Sverige har en stor trupp för att försvara de blågula färgerna. Det finns många chanser till medaljer, och hårdast blir det på herrsidan för seniorerna.

Den tyngsta klassen (120+ Herrar Senior) avgörs på söndagen den 14 juni, och avslutar hela mästerskapet. Detta är en klass som inte får missas, inte på grund av våra svenska deltagare, utan på grund av att startlistan är helt sjuk och att samtliga världsrekord ligger risigt till. 2014 krävdes det 917.5 kg i totalen för ett VM-silver, och då var det åtta som tävlande. I år är det tio personer som har anmält 900 kg eller mer, och hela 26 deltagare är anmälda i klassen. Tre av dem har knäböjt över 400 kg (utan utrustning), och dessa tre är favoriterna till att vinna. Värst av de alla är den regerande världsmästaren Ray Williams (USA) som har gjort över 420 kg i knäböj och 1000 kg i totalen. Efter han kommer Jezza Uepa (Nauru) som har världsrekordet i knäböj på 415 kg och världsrekordet totalt på 978.5 kg. Den sista favoriten till VM-guldet är Blaine Sumner (USA) som läxade upp Ray Williams på deras nationella mästerskap och har anmält 975 kg i totalen.

För att försvara Finlands heder finns bland annat världens bästa bänkpressare Freddi Smulter, som är där för att skriva sitt namn på världsrekordet i klassisk bänkpress (som i dagsläget ligger på 260.5 kg). Den vikten är riktigt bra, men för Freddi är det nästan en uppvärmningsvikt.

Även Sverige har skickat en lyftare för att försvara de blå gulafärgerna, nämligen lyftkranen från Lessebo – Kim Gustafsson. Kim är långt ifrån topplaceringarna, han är anmäld som 18:de bästa lyftare totalt. Han är dock där för att fightas om en marklyftmedalj, och har bästa anmälda markresultatet på 363 kg (5.5 kg över Europarekordet). Den största konkurrenten är ryssen Artem som har 357.5 kg anmält, och Oliva från Samoa på 350 kg. Kim Gustafsson är även på jakt efter världsrekordet som för tillfället ligger på 375 kg och innehas av Brad Gilligham. Ni kan följa Kims resa på hans blogg här på MAXstyrka.

120 Herrar Senior är en annan klass som absolut inte får missas. Den avgörs också på söndagen den 14 juni. Storfavoriten i klassen är Mohamed Bouafia från Algeriet som har en anmälningsvikt på 945 kg. Han gjorde nyligen två reps på 370 kg i knäböj på träning, vilket är 5 kg under hans världsrekord. Men det finns fyra atleter som har anmält vikter på över 900 kg. Vår svenska lyftare i klassen är Adam Haavik som har trettonde bästa anmälda vikt av 18 deltagare. Hans anmälda vikt är 790.5 kg, och han är regerande svensk mästare i klassisk styrkelyft från 2014.

83kg Herrar Seniorer är nästa viktklass som vi har svenskar i. Denna klass avgörs på fredagen den 12 juni. Här ser vi två, och båda tillhör Kalmar AK, Kristian Sewen och Tobias Hägg. De är anmälda som 15 och 16 bästa lyftare av 24, med bara 8 kg som skiljer dem åt (till Sewens fördel). Det är jämnt om platserna från 9-17, så förhoppningsvis kan de båda klättra ett par placeringar om det vill sig väl.

74kg Herrar Senior avgörs också på fredagen den 12 juni. Här kommer vårt ända medaljhopp i klassen Herrar Seniorer. Legenden Per Berglund kom trea både 2012 och 2013, och 2014 kom han femma på samma resultat som trean och fyran, men han vägde mer. Man kan bara anta att han är revanschsugen efter det. Han har åttonde bästa anmälningsvikten av 19 deltagare, men det är en jämn klass. Per har anmält 675 kg i totalen, och topp-3 har anmälningarna 710 kg, 695 kg och 690 kg, så vi hoppas att Per (som egentligen är master 1 med sina 48 år) kommer i sitt livs form och bjuder upp till en bra kamp om medaljerna.

84+ Damer Senior går på lördagen den 13 juni, och är en damklass som inte bör missas. Här har nämligen amerikanska Bonica Lough anmält en knäböj på hela 257.5 kg, en vikt som inte är dålig för killar och som tjej är det helt brutalt. Hon har anmält 610 kg i totalen, och är stor favorit. Sverige har Emelie Pettersson som är anmäld som numer fyra av tolv lyftare med 510 kg, och har en medaljchans.

84kg Damer Senior avgörs samma dag. Sverige har med Ellinor Svensson, som är anmäld som numer sex av tio i en jämn klass. Ellinors anmälningsvikt är 435 kg, och det är 27.5 kg upp till bronsplatsen.

72kg Damer Senior går också på lördagen. Här har Sverige med Isabella Von Weissenberg som gjorde sin första tävling för lite mer än ett år sedan, och då imponerade hon med 405 kg i debuten. På SM i somras tog hon en andraplats, och nu är hon på VM anmäld som numer fyra av tolv på sina 447.5 kg. Andraplatsen ligger på 487 kg och tredjeplatsen är 486 kg, men ingenting är omöjligt.

63kg Damer Senior går på fredagen den 12 juni. Det svenska medaljhoppet här är Jenny Adolfsson, även känd som gladiatorn Kitsune. Jenny tog hem en imponerande andra plats 2014 och ser ut att kunna göra det även i år. Hon är anmäld som numer två av femton med en total på 440 kg. Den enda som har anmält mer är bänkpressmonstret Jennifer Thompson från USA som har anmält sjuka 140 kg i klassisk bänkpress för damer under 63kg.

52kg Damer senior avgörs på torsdagen den 11 juni. Här finner vi dubbla medaljchanser för Sverige, och förhoppningsvis kan de upprepa förra årets dubbel då favoriten Sofia Loft tog hem guldet och Miia Grändås Liimatainen tog hem silvret. I år har de en ryska mellan sig. Sofia är anmäld som etta på 407.5 kg och Miia är trea på 380 kg. Klassen har tio deltagare, och medaljerna bör stå mellan topp-5 bland anmälningarna.

Lyssna på Kim Gustafsson i MAXstyrka Radio.

Lyssna på Freddi Smulter i MAXstyrka Radio.

Lyssna på Sandra Lönn i MAXstyrka Radio.

Lyssna på Jenny Adolfsson i MAXstyrka Radio.

Övriga Herrdeltagare från Sverige:

kimprofil120+ Naster 3: Göran Andersson
120kg Master 1: Per Montonen
120kg Master 2: Tomas Andersson
120kg Master 3: Rudiger Hopp
120kg Junior: Mehmet Kaya
105kg Master 3: Kenneth Mattsson
105kg Junior: Michal Marciniewski
105kg Ungdom: Daniel Saber
93kg Master 3: Jens Aarhus
93kg Master 4: Kari Mattila
83kg Master 2: Tomas Berg
83kg Master 2: Mikael Israelsson
83kg Master 3: Thomas Norlander
83kg Junior: Emanuel Persson
74kg Master 1: Christer Kedmalm
74kg Master 2: Thomas Nordqvist
66kg Master 1: Niklas Ek
66kg Master 2: Jonas Telegin
66kg Junior: Eddie Berglund
smulter66kg Ungdom: Andreas Nilsson
59kg Master 1: Thomas Wulffeld

Övriga damdeltagare från Sverige:

84+ Master 1: Sandra Lönn
84+ Ungdom: Emma Pettersson
84kg Master 2: Åsa Bartholdsson
84 Junior: Clara Friden
84kg Junior: Emma Andersson
72kg Master 1: Shauna Birge
72kg Master 1: Karin Caesar
72kg Master 2: Elisabeth Wahlander
72kg Master 2: Jannica Cassegård
72kg Junior: Marie Tunroth
63kg Master 1: Helene Johage
63kg Junior: Petra Olsson
47kg Ungdom: Maria Engrenius

Tävlingarna kommer att livestreamas här.

IPFs Hemsida
Herrarnas startlistor
Damernas startlistor
Starttider
Officiella facebooksidan för VM

klassiskfinlandlogga

Share

Leave a Reply


*


Translate