MAXstyrka

Allt inom kraftsport

Förra gången jag besökte Sjöbos Idrottsplats var när Skånes Starkaste Man 2012 skulle avgöras. Då hade jag lite problem att hitta till arenan, och eftersom varken mitt minne eller min gps brukar gå att lita på till 100% så fick man även den här gången snurra runt några varv runt den lokala Nettobutiken innan man till slut hittade stället. För tre år sedan var vädret kanon, så mycket minns jag. Det här året var vädret en aning sämre. Meteorologerna hade i och för sig lovat regn, och det blev regn. Och kyla. Och hagel. Och vindar som fick presenningar att försöka slita sig loss och flyga i väg. Skånes Starkaste Man 2015 blev en kall och blöt historia.

Publiken hade dock hittat dit, trots meteorologernas väderdom, och speakern Daniel Rubin höll skrattnerverna varma och sysselsatta genom diverse motorrelaterade ordvitsar och detaljrika iakttagelser. 13 urstarka atleter var på plats för att tävla om de tre pallplatserna som också innehöll finalbiljetter till Sveriges Starkaste Man 2015, och den som på pappret var favorit att vina tävlingen var hemmasonen och medarrangören Johan “Storskeden” Espenkrona. Totalt sett sex atleter som tidigare har tävlat i finalen i SSM var på plats. Dessutom hade Daniel Lindquist lovat att om han kom på pallen så skulle han springa naken 100 meter framför (den förmodat förskräckta) publiken.

Den första grenen var en av Espenkronas paradgrenar, Frame Carry med tjocka handtag. Vikten på ramen var satt till respektabla 350 kg. Espenkrona, vars händer påminner om en grävskopa, vann grenen på ett mycket övertygande sätt, men bedyrade att han inte hade bestämt att den grenen skulle vara med. Torbjörn Persson, vars kroppshydda påminner om en stridsvagn, kom tvåa drygt sex sekunder bakom Johan.

Frame Carry 350 kg

Daniel Pålsson – 0,0 m
Stefan “Stisse” Bergqvist – 9,05 m
Jonas Dahlqvist – 45,95 sekunder
Andreas Strandberg – 2,20 m
Erik Klytsareff – 17,70 m
Robin Hedström – 75,50 sekunder
Peter Svedberg – 9,4 meter
Johan Espenkrona – 11,44 sekunder
Torbjörn Persson – 17,81 sekunder
Love Häkänen – 1,35 meter
Ola Nilsson – 28,68 sekunder
Johan Liljeblad – 23,90 meter
Daniel Lindquist – 5,20 meter

skanesstarkasteman1 skanesstarkasteman4 skanesstarkasteman3skanesstarkasteman2

Den andra grenen innan cuten (där de tio bästa får fortsätta tävla) var bilmarklyft på runt 320 kg. Hoforstjuren Stefan “Stisse” Bergqvist gjorde en relativt dålig förstagren (förmodligen på grund av sina prinskorvsfingrar) och hade kniven mot strupen om han ville ha en chans att ta en pallplats. Han kämpade upp nio reps, vilket räckte till en välbehövlig grenseger. Jonas Dahlqvist gjorde här en strongmancomeback efter en tids frånvaro, och mosade upp åtta reps för en andraplats i grenen. Love Häkänen grisade upp sju reps, men hade nog haft någon repetition till i kroppen om tid hade funnits. Johan Liljeblad avbröt tävlingen efter den här grenen då han kände av en skada, och kände att han inte ville riskera något inför SM i styrkelyft som han också satsar på.

Bilmarklyft – Ca. 320 kg

Daniel Pålsson – 0 reps
Love Häkänen – 7 reps
Andreas Strandberg – 0 reps
Daniel Lindquist – 3 reps
Peter Svedberg – 4 reps
Stefan “Stisse” Bergqvist – 9 reps
Erik Klytsareff – 0 reps
Johan Liljeblad – 0 reps
Robin Hedström – 1 reps
Jonas Dahlqvist – 8 reps
Ola Nilsson – 2 reps
Torbjörn Persson – 5 reps
Johan Espenkrona – 6 reps

skanesstarkasteman8 skanesstarkasteman7 skanesstarkasteman6 skanesstarkasteman5

Daniel Pålsson, Andreas Strandberg och Johan Liljeblad fick här sätta sig på läktaren och se på när de andra fortsatte tävla.

Den tredje grenen för dagen var ett pressmedley bestående av en 115 kg apollon, ett block på 100 kg, en 130 kg tung stock och en hantel på 95 kg. Här borde man nog haft blocket sist, eftersom många hade stora problem att hitta balansen med blocket och på så vis kunna pressa det över huvudet. Bara hälften av de tio deltagarna klarade av det. Bäst av alla var Johan Espenkrona som slutförde grenen innan minuten hade gått. Pressmonstret Peter Svedberg slutförde också grenen, men tog det väldigt lugnt, och kom tvåa dryga halvminuten efter Espenkrona.

Pressmedley – 115 kg apollon, 100 kg block, 130 kg stock, 95 kg hantel

Erik Klytsareff – 1 på 24,62 sek
Robin Hedström – 1 på 9,43 sek
Ola Nilsson – 1 på 19,18 sek
Daniel Lindquist – 1 på 5,93 sek
Peter Svedberg – 4 på 86,52 sek
Torbjörn Persson – 2 på 82,00 sek
Johan Espenkrona – 4 på 58,18 sek
Love Häkänen – 3 på 52,51 sek
Jonas Dahlqvist – 2 på 36,50 sek
Stefan “Stisse” Bergqvist – 1 på 3,81 sek

skanesstarkasteman9skanesstarkasteman13skanesstarkasteman12skanesstarkasteman10skanesstarkasteman11

Arm over arm var nästa gren. Här skulle man dra två bilar av det manligare slaget, och man var tvungen att börja i sittande läge. Samtliga atleter lyckades genomföra grenen, och vikten såg ut att vara precis lagom tung samtidigt som den grusiga marken var jämn (något som annars kan vara ödesdigert i liknande grenar). Torbjörn Persson är så vitt jag vet obesegrad i arm over arm, så även efter den här tävlingen. Ola Nilsson, som verkar vara lite av ett grenmonster, kom tvåa. Sedan var det ett litet avstånd ner till de andra tiderna.

Arm over arm – Två bilar

Erik Klytsareff – 62,90 sek
Ola Nilsson – 23,60 sek
Robin Hedström – 51,17 sek
Daniel Lindquist – 36,60 sek
Stefan “Stisse” Bergqvist – 32,70 sek
Torbjörn Persson – 21,45 sek
Jonas Dahlqvist – 32,70 sek
Love Häkänen – 47,22 sek
Peter Svedberg – 34,22 sek
Johan Espenkrona – 32,83 sek

skanesstarkasteman14 skanesstarkasteman15 skanesstarkasteman16

Den näst sista grenen bestod av ett medley med ett ok på 350 kg och fyra vält med ett däck på 460 kg. Här klarade samtliga atleter att gå i mål med oket, men bara två atleter lyckades slutföra grenen. Snabbast av dem var föga oväntat Espenkrona. 15 sekunder efter honom gjorde Stefan “Stisse” Bergqvist det sista vältet, och tog in viktiga poäng. Däcket var väldigt tjockt och svårt att flippa, och tillsammans med fint grus som gjorde att fötterna närmast grävdes ner i marken gjorde att få klarade mer än ett vält.

Medley – 350 kg ok och 4 vält med 460 kg däck

Erik Klytsareff – Ok på 22,92 sek
Robin Hedström – Ok på 15,30 sek
Love Häkänen – Ok på 18,86 sek
Daniel Lindquist – 3 vält
Peter Svedberg – 1 vält
Johan Espenkrona – 4 vält på 43,11 sek
Stefan “Stisse” Bergqvist – 4 vält på 58,18 sek
Jonas Dahlqvist – 1 vält
Ola Nilsson – 1 vält
Torbjörn Persson – 2 vält

skanesstarkasteman17 skanesstarkasteman18 skanesstarkasteman19 skanesstarkasteman20  skanesstarkasteman22 skanesstarkasteman23 skanesstarkasteman21skanesstarkasteman24

Inför den avslutande grenen ledde Espenkrona tävlingen komfortabelt, men de övriga pallplatserna var öppna. Torbjörn låg tvåa, men låg inte säkert till inför stenarna. Stisse låg bara en poäng bakom Jonas Dahlqvist, som i det här läget låg trea, och var tvungen att komma före honom i stenarna om han skulle ha chans på pallen. De övriga låg för långt ner för att ha en rimlig chans att kunna knipa en pallplats.

Poäng inför den avslutande grenen (färre poäng är bättre):

Johan Espenkrona – 12
Torbjörn Persson – 17
Jonas Dahlqvist – 19,5
Stefan “Stisse” Bergqvist – 20,5
Ola Nilsson – 28
Peter Svedberg – 29
Daniel Lindquist – 34
Love Häkänen – 35
Robin Hedström – 39
Erik Klytsareff – 51

skanesstarkasteman26

Torbjörn Persson vann stenarna komfortabelt, och säkrade därmed sin pallplats. Espenkrona lyfte också upp samtliga stenar, och kunde traska hem med guldet i tävlingen. I slutkampen mellan Jonas Dahlqvist och Stisse så blev det ytterst jämnt. Stisse lyfte upp de fyra första stenarna på en snabb tid, men var aldrig nära att klara den sista stenen. Jonas lyfte upp de fyra första stenarna något långsammare, men gjorde sedan ett riktigt bra försök att lyfta upp den sista stenen, kraftigt påhejad av Stisse. Han missade precis, och såg Stisse gå om honom i totalen på samma poäng men med en grenseger i bagaget. Jonas får försöka igen i det sista kvalet i Ystad.

Atlasstenarna – 130, 145, 160, 180 och 195 kg:

Johan Espenkrona – 5 stenar på 74,25 sek
Torbjörn Persson – 5 stenar på 50,34 sek
Jonas Dahlqvist – 4 stenar på 26,31 sek
Stefan “Stisse” Bergqvist – 4 stenar på 20,37 sek
Ola Nilsson – 3 stenar på 20,70 sek
Peter Svedberg – 3 stenar på 37,58 sek
Daniel Lindquist – 3 stenar på 23,86 sek
Love Häkänen – 3 stenar på 24, 43 sek
Robin Hedström – 2 stenar på 22,82 sek
Erik Klytsareff – 1 sten på 12,23 sek

skanesstarkasteman25skanesstarkasteman27

Till slut var det alltså Johan Espenkrona, Torbjörn Persson och Stefan “Stisse” Bergqvist som stod på pallen med varsin pokal och biljett till finalen i Sveriges Starkaste Man 2015. Espenkrona ser riktigt vass ut, och kan säkert vara med och hota topptrion från förra året i finalen. Torbjörn Persson imponerade stort, och lär ha stora chanser att kunna förbättra sin sjundeplats från förra årets final. Stisse gör sin elfte raka final i SSM i år, vilket såklart är ett präktigt rekord. Han kom sexa förra året, och om han får grenar som passar honom kan han återigen slå sig in i topp-5. De som nu är klara för finalen 2015 är Johannes Årsjö, Martin Forsmark, Joachim Gustavsson, Johnny Hansson, Johan Espenkrona, Torbjörn Persson och Stefan “Stisse” Bergqvist.

Det blev som sagt en kall och regnig tävling, men trots att vädret vaknade på fel sida den här morgonen så var tävlingen spännande och välarrangerad. Startfältet var riktigt, riktigt bra och grenarna publikvänliga. Jag ska försöka memorera hur man tar sig dit, för jag är övertygad om att Sjöbo Strongman kommer att ta sig an ett kval snart igen, och då hoppas vi att vädret är på bättre humör den dagen.

Lyssna på Johan Espenkrona i MAXstyrka Radio.
Lyssna på Torbjörn Persson i MAXstyrka Radio.
Lyssna på Stefan “Stisse” Bergqvist i MAXstyrka Radio.
Lyssna på Johnny Hansson i MAXstyrka Radio.
Lyssna på Daniel Lindquist i MAXstyrka Radio.
Lyssna på Martin Forsmark i MAXstyrka Radio.
Lyssna på Joachim Gustavsson i MAXstyrka Radio.
Lyssna på det första avsnittet med Johannes Årsjö i MAXstyrka Radio.
Lyssna på det andra avsnittet med Johannes Årsjö i MAXstyrka Radio.

skanesstarkasteman29

(Filmklipp: Ronny Olausson)

Share

Leave a Reply


*


Translate