MAXstyrka

Allt inom kraftsport

Lördagen den 23 maj hölls det första kvalet av tre till Sveriges Starkaste Man 2015, kallad Kungspokalen 2015. Vi följde gps:ens anvisningar genom Stockholm till ett ställe som går under namnet Kungsängen. I Kungsängen finns det ett litet centrum, kallat Kungsängens Centrum. I Kungsängens Centrum finns ett torg, och på det torget stod det 14 hungriga och förväntansfulla atleter som snart skulle se vad deras muskelfibrer kunde klara av.

De var förresten inte vilka atleter som helst, utan en stor del av den absoluta eliten var på plats för att göra upp om de tre finalbiljetterna som låg i potten. Två av atleterna var nyligen i Malaysia för att försvara de svenska färgerna i WSM 2015, Martin Forsmark (Sveriges näst starkaste man) och David Nyström (Sveriges tredje starkaste man). Dessutom var femman Joachim Gustavsson, sexan Stefan “Stisse” Bergqvist och tian Fredrik Johansson från finalen förra året på plats. Det här kan ha varit det bästa startfältet i ett SSM-kval någonsin.

Demonspeakern Anders Axklo höll i micken, och TV-bonden Sebastian Davidsson var huvuddomare.

Strax innan tävlingen skulle dra i gång vid 11-tiden var luften kylig och molnen var regntyngda. Regnet kom också som strumpor i julklapp (oönskat alltså), men efter några minuters intensivt regnande under främst den första grenen så sprack himlen upp och solen tog sedan över med sommarvärme som följd.

Den första grenen var stocklyft för reps. Vikten var satt till respektabla 130 kg, alltså samma vikt som Fredrik Johansson fick över sig i finalen förra året. Då undkom han lyckligtvis allvarligare skador (vilket betyder att han överlevde och kan gå), men det satte sina spår. Nu var det dags att utmana hjärnspöket som hade ockuperat hans psyke de senaste åtta månaderna. Han vände upp stocken, försökte pressa den, men vågade inte få under huvudet för att låsa ut den. Noll poäng i grenen, men det var nära. Greppfantomen Kalle Lane, som har varit aktiv i sporten i 17 år, har opererat sina axlar (det är få kroppsdelar som inte har opererats) och kunde heller inte pressa stocken. En som kan pressa stockar över huvudet är David Nyström. Han slog nyligen svenskt rekord med 207,5 kg, så 130 kg ska inte vara några problem för det kortarmade pressmonstret. Han vann också grenen relativt komfortabelt, men sa efteråt att handtagen lär ha suttit någon cm högre än centrerat, vilket innebar att stocken hade sämre balans och var svårare att både vända upp och pressa. Det lär ha varit anledningen till att så gott som alla underpresterade i grenen.

Stocklyft för reps – 130 kg

Eric Hellman – 0 reps
Johan Liljeblad – 3 reps
Lars Ainasoja – 3 reps
Joachim Gustavsson – 5 reps
Kalle Lane – 0 reps
Fredrik Nyman – 0 reps
Johnny Hansson – 4 reps
Fredrik Johansson – 0 reps
Emil Lindgren – 1 reps
Martin Forsmark – 5 reps
Stefan “Stisse” Bergqvist – 4 reps
Ossian Lundén – 1 reps
David Nyström – 6 reps
Rikard Andersson – 0 reps

kvalkungsangen1 kvalkungsangen2 kvalkungsangen3  kvalkungsangen5kvalkungsangen4

Den andra grenen innan den obligatoriska cuten (där de tio bästa får tävla vidare) var ett medley som bestod av fem vält med ett däck på 300 kg, springa 15 meter med farmersväskor på 130 kg/st och gå lika långt med ett ok på 320 kg. Mellan varje delgren var man tvungen att springa tillbaka till startsträcket där nästa delgren stod. Efter det avslutade oket var man tvungen att springa tillbaka i mål, en liten detalj som en del av deltagarna missade i stundens hetta. För Joachim Gustavsson innebar den detaljen antagligen att han förlorade grensegern. Efter att ha gått i mål med oket på en bra tid ställde han sig och vinkade till den vrålande publiken i ett par sekunder innan han förstod att publiken skrek att han skulle springa tillbaka in i mål.

Medley – Däckvält (300 kg), farmers (2*130 kg) & ok (320 kg)

Eric Hellman – 1:12:88
Kalle Lane – 1:23:00
Fredrik Nyman – Däck + halva farmers
Fredrik Johansson – 0 vält, skadad
Rikard Andersson – 1:21:04
Emil Lindgren – 1:19:92
Ossian Lundén – Däck + 4,97 m med farmers
Johan Liljeblad – 1:12:60
Lars Ainasoja – Däck, farmers + 10,62 ok
Johnny Hansson – 56,02 sekunder
Stefan “Stisse” Bergqvist – 1:01:76
Joachim Gustavsson – 58,78 sekunder
Martin Forsmark – 56,92 sekunder
David Nyström – 1:09:64

kvalkungsangen6 kvalkungsangen7kvalkungsangen11 kvalkungsangen9kvalkungsangen10  kvalkungsangen8

Fredrik Johansson, Fredrik Nyman, Kalle Lane och Rikard Andersson fick åka hem efter cuten.

Den tredje grenen för dagen bestod av en Truck Pull med en brandbil på drygt 25 ton. Svårigheten här visade sig vara små gropigheter i marken och ett svagt uppförslut. För Ossian Lundén och Lars Ainasoja, vars vikt snittar strax över 100-strecket, stod brandbilen hopplöst still. Efter lite kontrollerande konstaterade funktionärerna att Ossian faktiskt hade dragit fram den två cm. Kalle Lane, som var utslagen, är en av landets bästa på just den här typen av övningar, och han fick hoppa in för att se om det ens var möjligt att dra den. Han drog på sig ett par klätterskor, tog på sig selen och drog brandbilen 5 – 6 meter innan han tyckte att det räckte. Han hävdade att det inte hade varit några problem att dra den i mål, något som visst visade sig bli ett problem. Trots Kalles förutsägelse, och trots att arrangören sa att de som kommer hela vägen in i mål får dela på ytterligare 5000:-, så var det ingen som lyckades med det. Grensegern delades mellan den vadskadade poliskonstapeln Martin Forsmark och den unga jätten Johnny Hansson.

Truck Pull med en brandbil (25 ton)
Ingen drog den i mål, och Johnny Hansson och Martin Forsmark kom exakt lika långt.

Ossian Lundén – 2 cm
Lars Ainasoja – 0 cm
Emil Lindgren – 5,20 m
Johan Liljeblad – 5,86 m
Eric Hellman – 5,84 m
David Nyström – 6,55 m
Stefan “Stisse” Bergqvist – 6,60 m
Joachim Gustavsson – 6,96 m
Martin Forsmark – 8,62 m
Johnny Hansson – 8,62 m

kvalkungsangen12kvalkungsangen13kvalkungsangen14

Den fjärde grenen skulle egentligen ha varit bilmarklyft, men eftersom ställningen var för bred för bilen så fick man köra vanligt marklyft för reps. Vikten var 320 kg, vilket var 15 kg över sitt personliga rekord för nykomlingen Johan Liljeblad, och 20 kg över sitt personbästa för Johnny Hansson. Båda sa innan att de garanterat skulle bomma vikten, i synnerhet med tanke på de tre tunga övningarna som de hade gjort innan, men när det är tävling höjer man sig några nivåer ytterligare. Båda två lyckades göra en repetition vardera och höjde sina pers ordentligt. Martin Forsmark skulle vanligtvis kunna reppa loss som ingenting, men han hade en dålig dag sa han, och fick därmed dela på grensegern med Joachim Gustavsson som såg starkare ut än någonsin.

Marklyft för reps – 320 kg

Lars Ainasoja – 3 reps
Ossian Lundén – 0 reps
Emil Lindgren – 1 reps
Eric Hellman – 2 reps
Johan Liljeblad – 1 reps
David Nyström – 5 reps
Stefan “Stisse” Bergqvist – 5 reps
Joachim Gustavsson – 6 reps
Martin Forsmark – 6 reps
Johnny Hansson – 1 reps

kvalkungsangen15kvalkungsangen19kvalkungsangen16kvalkungsangen18kvalkungsangen17

Korsbärning var dagens femte gren. Korset var stort och långt, och vägde 183 kg. Här gick flera av atleterna till dess att de knappt kunde stå efteråt. För Lars Ainasoja kom rullgardinen efter bara ett par meter. För Johnny Hansson såg det lätt ut. Han gick över fyra vändor, vilket innebar över 60 meter, och det var ingen som kunde matcha honom i det. Eric Hellman knatade också på bra och fick sedan se en efter en tappa korset innan hans markering. En andraplats i grenen blev det för honom.

Korsbärning – 183 kg

Ossian Lundén – 13,93 m
Emil Lindgren – 15 m
Johan Liljeblad – 33,17 m
Johnny Hansson – 61,96 m
Eric Hellman – 49,84 m
Lars Ainasoja – 2,18 m
David Nyström – 45 m
Stefan “Stisse” Bergqvist – 31,70 m
Joachim Gustavsson – 40,80 m
Martin Forsmark – 35,68 m

kvalkungsangen22 kvalkungsangen21 kvalkungsangen20

Den sista grenen var atlasstenar från 100 kg till 180 kg. Lars Ainasoja upptäckte att den tredje stenen vägde 160 kg medan den fjärde vägde 140 kg, så funktionärerna bytte plats på stenarna innan nästa man kunde köra. Joachim Gustavsson är en av landets snabbaste stenlyftare när det handlar om lite lättare stenar (vilket han tycker att 180 kg är). Han flög fram till den femte och sista stenen, tappade greppet, försökte igen och misslyckades att få upp den. Frustrerad skrek han ut sitt missnöje, men var nog ändå ganska nöjd över dagens prestation. David Nyström var tvungen att få två atleter mellan sig och Johnny Hansson för att säkra sin tredjeplats och en finalbiljett, men Johnny fick upp alla stenar och kom trea i grenen. Detta innebar att David Nyström otippat kom fyra och måste kvala igen för att ha chans att ta sig till finalen av Sveriges Starkaste Man 2015.

Atlasstenar – 100, 120, 140, 160 & 180 kg

Ossian Lundén – 1 sten
Emil Lindgren – 2 stenar
Lars Ainasoja – 4 stenar
Eric Hellman – 4 stenar
Johan Liljeblad – 4 stenar (tredje snabbast)
Stefan “Stisse” Bergqvist – 4 stenar (näst snabbast)
David Nyström – 37,22 sekunder
Johnny Hansson – 53,94 sekunder
Joachim Gustavsson – 4 stenar (snabbast)
Martin Forsmark – 31,37

kvalkungsangen23 kvalkungsangen24 kvalkungsangen25

De som alltså fick en av de tre första finalbiljetterna är Martin Forsmark, Joachim Gustavsson och Johnny Hansson. Det här blir Johnnys första final i tävlingen, och det kommer bli otroligt intressant att se vad jätten kan göra på High Chaparral i augusti.

Det är roligt att se att tjuren från Hofors, Stefan “Stisse” Bergqvist, fortfarande hänger i. Han satsar på sin elfte raka final i Sveriges Starkaste Man, och även om han inte lyckades ta sig dit denna dagen så kan ni lita på att han kommer ge allt för att ta en finalbiljett i något av de andra kvalen.

Johan Liljeblad har bara tävlat i en strongmantävling innan, och nu testade han att vara med i ett SSM-kval. Han gjorde riktigt bra ifrån sig, och lär kunna gå riktigt långt om han vill. Erik Hellman var också kul att se, och han imponerade stort i korsbärningen.

Slutresultat i den första kvalet till Sveriges Starkaste Man 2015:

1. Martin Forsmark – 52,5 p
2. Joachim Gustavsson – 48 p
3. Johnny Hansson – 47 p
4. David Nyström – 46,5 p
5. Stefan “Stisse” Bergqvist – 38 p
6. Johan Liljeblad – 27,5 p
7. Eric Hellman – 26 p
8. Lars Ainasoja – 18,5 p
9. Emil Lindgren – 16,5 p
10. Ossian Lundén – 7,5 p

kvalkungsangen26

Det var en otroligt välarrangerad tävling som flöt på bra, hade grymma resultat och roliga grenar. Ett stort plus här var att man hade tryckt upp en stor poängtavla som satt på en vägg vid sidan av läktaren. Det tillför så mycket för publiken att hela tiden kunna hänga med på hur det går för atleterna. Jag hoppas att Kungspokalen 2016 också blir ett kval, för hit vill jag tillbaka.

Lyssna på Martin Forsmark i MAXstyrka Radio.
Lyssna på Joachim Gustavsson i MAXstyrka Radio.
Lyssna på Johnny Hansson i MAXstyrka Radio.
Lyssna på David Nyström i MAXstyrka Radio.
Lyssna på Stefan “Stisse” Bergqvist i MAXstyrka Radio.

Share

Leave a Reply


*


Translate