MAXstyrka

Allt inom kraftsport

ssm2014johannes2

Lördagen den 16 augusti var här. Finalen i Sveriges Starkaste Man 2014 skulle hållas på westernstaden High Chaparral mitt i de småländska skogarna. Nio hungriga atleter hade vaskats fram genom tre tuffa kval, och deras sikte var inställt på den regerande mästaren de fem senaste åren, Johannes Årsjö. Hemmahoppet David Nyström var medarrangör och taggad för att försöka förbättra hans tredjeplats från förra året, och den enorma polisen Martin Forsmark var tillbaka för att visa att han fortfarande hör hemma i toppen. Dessutom var “strongmanpappan” Stisse Bergqvist i finalen för tionde året i rad, en bedrift som han är ensam om genom tiderna.

När jag började närma mig High Chaparral regnade det tidvis ymnigt. Himlen var grådaskig och såg nedstämd ut, och det såg ut att kunna bli en blöt tävling. Lyckligtvis ändrades himlens gråa färg till blå en dryg timme innan tävlingsstart, och solen tittade ner över westernstaden och dess besökare. Läktarna som tar 1200 personer var fyllda till bredden av nyfikna åskådare, och runt omkring trängdes människor för att få se de tio atleterna göra upp. En del klättrade till och med upp på taket för att se, men de blev tvungna att klättra ner igen direkt. Det var uppskattningsvis en bit över 2000 personer totalt som var på plats för att se tävlingen.

ssm2014lindbladhAnders “Bamse” Lindbladh var domare, då han inte hade lyckats kvala in i år (även om han var bra nära att göra det). Tävlingsledare och medarrangör med David Nyström var stenlyftarmaskinen Sebastian Davidsson (även känd som “Bonde-söker-fru-Sebastian” och “Fångarna-på-fortet-Sebastian”) då han som bekant har lagt ner sin strongmankarriär (tillfälligt hoppas vi). Den eminenta krönikören och demonspeakern Anders Axklo höll som vanligt i micken, och han är tillsammans med bra väder den bästa garantin för ett lyckat arrangemang.

Den första grenen var på papperet den gren som skulle kunna bli en riktig rysare, och så blev det också. Stocklyft för max, och en duell mellan mästaren Johannes Årsjö och pressmonstret och hemmasonen David Nyström. Inför tävlingen var det nordiska rekordet i stocklyft 197,5 kg, satt av David Nyström. Det fanns alltså goda chanser att få se ett nytt nordiskt rekord här. Ingångsvikten var satt till 130 kg, en respektabel vikt på alla sätt och vis. Debutanten Fredrik Johansson gick ut, lyfte upp stocken i knät, vände upp den och försökte pressa den över huvudet. Det gick inte riktigt, så han försökte igen. Den här gången gick skon sönder, varvid Fredrik trillade bakåt och fick stocken över sig. Den landade otäckt på benet, och roddarna sprang fram för att hjälpa honom. Det var nära att stocken kom på höftkulan, men den tog lyckligtvis på låret. Fredrik fick tyvärr bryta tävlingen här. Alla andra klarade ingångsvikten.
ssm2014jockestock
Joachim lyfte 170 kg, och valde sedan att hoppa av grenen med vetskapen om att han förmodligen inte kunde rå på David och Johannes. Både David och Johannes klarade 180 kg, och 200 kg lades på stocken. Johannes var först ut. Skulle han kunna slå sitt personbästa med tio kilo och bli den första i Norden att på tävling ha klarat 200 kg i stocklyft? Han såg otroligt fokuserad ut när han närmade sig stocken. Han vände upp stocken och pangade upp den på ett distinkt sätt. Johannes klarade drömgränsen 200 kg, och det med mersmak. David hade nog inte riktigt räknat med att Johannes skulle klara den vikten, och var nu pressad att fixa det. Publiken var med på noterna, och trycket från 2000 människor som hejade på kändes ända in i benmärgen. David vände upp stocken och var ytterst nära att låsa ut den, men det fattades några cm till utlåst läge. Därmed fick Johannes sin första grenseger för dagen, och fick ett gyllene läge inför Conans.

ssm2014davidstockStocklyft för max

Johannes Årsjö – 200 kg
David Nyström – 180 kg
Joachim Gustavsson – 170 kg
Johan Espenkrona – 160 kg
Stisse Bergqvist – 150 kg
Love Häkänen – 150 kg
Martin Forsmark – 150 kg
Christoffer Jacobsson – 130 kg
Torbjörn Persson – 130 kg
Fredrik Johansson – 0
ssm2014stissestockssm2014forsmarkstock ssm2014espenkronastock ssm2014johannesstock
Den andra grenen var Conans cirkel, vilket också kan kallas för “strongman-cardio”. Den här grenen påminner om den där midsommarleken där man snurrar runt en pinne med huvudet nedåt för att sedan försöka springa utan att trilla. Den enda skillnaden här är att man här har nära 300 kg i famnen och kan hålla uppe huvudet. Här är det en stort fördel att få gå ut sist, vilket Johannes visade genom att vinna grenen komfortabelt. Nu hade han antagligen vunnit grenen även om han gick ut först, för det såg ut som att han kunde gå ett par varv till om det hade behövts. Efter att han hade passerat Davids ledarsträcka så stannade han, kollade ett par sekunder på publiken och satte sedan ner den. Hans träningskompis Love Häkänen gick på bra tills luften tog slut och han stupade i backen. Han var dock snabbt på benen igen efter några djupa andetag.

ssm2014forsmarkconan2Conans cirkel

Johannes Årsjö – 2,4 varv
David Nyström – 2,3 varv
Johan Espenkrona – 2,2 varv
Joachim Gustavsson – 2,1 varv
Martin Forsmark – 1,9 varv
Love Häkänen – 1,5 varv
Stisse Bergqvist – 1, 4 varv
Torbjörn Persson – 1,1 varv
Christoffer Jacobsson – 0,6 varv
ssm2014torbjornconanssm2014johannesconanssm2014jockeconanssm2014forsmarkconanssm2014forsmarkmarkNästa gren var marklyft för max, och ingångsvikten var manliga 330 kg. Johannes Årsjö har det svenska rekordet på otroliga 420 kg, ett rekord som han satte under Europas Starkaste Man 2014 förra lördagen. Därför var han sliten och inte så sugen på att maxmarka i dag igen. Dessutom är marklyftet den enda grenen som han har förlorat i en SSM-final de senaste fyra åren, och det gjorde han mot Martin Forsmark i finalen 2011. Efter att Martin hade dragit 380 kg så fick Johannes frågan om han ville lyfta på vikten. Han ville hellre lyfta på 385 kg, vilket Martin godkände att han fick göra (istället för ökningar på 10 kg). Han klarade det, och både Johannes och Martin bestämde att nästa vikt skulle vara 400 kg. Martin var först ut, men vikten var för tung den här dagen. Johannes stod över sitt sista lyft då grensegern redan var klar.

ssm2014stissemarkMarklyft för max

Johannes Årsjö – 385 kg
Martin Forsmark – 380 kg
David Nyström – 370 kg
Stisse Bergqvist – 360 kg
Joachim Gustavsson – 350 kg
Torbjörn Persson – 330 kg
Johan Espenkrona – 330 kg
Love Häkänen – 330 kg
Christoffer Jacobsson – 0
ssm2014johannesmark ssm2014davidmark
Efter marklyftet var det dags att dra lastbil. Marken var något ojämn, och lutade lite uppför i slutet, men de flesta lyckades dra det 15 ton tunga ekipaget i mål. Även här blev det en duell mellan Martin Forsmark och Johannes Årsjö. Till slut stod återigen Johannes som segrare, men med minsta möjliga marginal. Ynka sju hundradelar skilde dem åt, och Martin visade att han hör hemma i eliten, inte bara i Sverige utan också internationellt. Torbjörn Persson gjorde även han en fenomenal insats, och har förbättrat såväl styrka som teknik sedan kvalet i Värmdö. Efter grenen hoppade Christoffer Jacobsson av tävlingen med känningar i bicepsen som han ådrog sig i kvalet i Ystad.

ssm2014stissepullTruck Pull

Johannes Årsjö – 26,59 sek
Martin Forsmark – 26,66 sek
Torbjörn Persson – 28,25 sek
David Nyström – 29,04 sek
Johan Espenkrona – 29,84 sek
Stisse Bergqvist – 30,03 sek
Joachim Gustavsson – 30,28 sek
Christoffer Jacobsson – 60 sek
Love Häkänen – 18 meter
ssm2014torbjornpull ssm2014johannespull ssm2014christofferpull
ssm2014stisseokDen femte grenen var ett medley bestående av en frame på 320 kg och sedan ett ok på 410 kg. Här var det två atleter som gjorde prestationer utöver det vanliga. Stefan “Stisse” Bergqvist gjorde sin tionde raka final i Sveriges Starkaste Man, och han tänkte kämpa till slutet trots stora problem med hälsporre som har plågat honom ett tag. Att gå med 410 kg på axlarna om ni har hälsporre är ingenting som vi rekommenderar, men Stisse trotsade smärtorna och rekommendationerna och kämpade sig i mål. Efteråt fick han hjälp av två personer att gå av tävlingsbanan. Han hade väldigt ont, men var nöjd över att ha lyckats genomföra grenen, sa han. Den andra stora prestationen stod Martin Forsmark för. Martin är som sagt den enda som har lyckats vinna en gren över Johannes Årsjö i Sveriges Starkaste Man de senaste fyra åren, och det här året gjorde han det igen. ssm2014johannesokHan blixtrade till ordentligt och sprang in i mål på utmärkta 27,56 sekunder, något som Johannes efter omständigheterna inte kunde replikera. Johannes sprang in i mål en dryg sekund långsammare, och tappade grenen till Forsmark.

Medley – Först frame, sedan ok

Martin Forsmark – 27,56 sek
Johannes Årsjö – 28,50 sek
Johan Espenkrona – 35,78 sek
Stisse Bergqvist – 50,50 sek
David Nyström – 59,94 sek
Joachim Gustavsson – 9,38 meter med oket
Torbjörn Persson – 8,02 meter med oket
Love Häkänen – 6,63 meter med oket
ssm2014torbjornframessm2014espenkronaokssm2014stisseframessm2014stisseskadadssm2014forsmarkframe ssm2014davidokssm2014espenkronastenIngen final är komplett utan klassikern Atlasstenarna. Här fick man välja att reppa på en av tre stenar som vägde 200 kg, 215 kg eller 225 kg. Joachim Gustavsson, som låg femma inför den sista grenen, pekade på den näst tyngsta stenen på 215 kg för att tjäna in lite poäng och förhoppningsvis gå om Johan Espenkrona som hade gjort en otroligt bra tävling. Stenen rullades fram, och Joachim började försöka lyfta den. Tejpen som han hade snurrat runt underarmarna gick dock upp, vilket gjorde att greppet försämrades avsevärt. Efter flera försök att bemästra stenen fick han tvingas ge sig och kalla fram den lättaste stenen. Han hade krafter kvar att kunna lyfta den en gång innan han gav sig i frustration. Johan hade aldrig lyft en så tung sten innan, men om han någon gång skulle göra det så var det i dag. Stenen åkte upp relativt enkelt, och han nöjde sig med en repetition för att säkra fjärdeplatsen. David och Martin delade poäng inför stenarna, och eftersom Martin till skillnad från David hade en grenseger var David tvungen att vinna stenarna framför Martin. Den näst tyngsta stenen åkte fram, och David lyfte ganska enkelt upp den. ssm2014torbjornstenEn repetition följdes av fler bra försök, men några fler reps blev det inte för pressmonstret. Martin behövde nu göra minst en repetition på den stenen för att dela poängen och säkra sin andraplats i tävlingen. Han försökte flera gånger att få upp den i knät, och hade uppenbara problem att få grepp om stenen. David såg länge ut att kunna kamma hem andraplatsen, men till sist fick Martin tag om stenen och vevade över den över träribban. Han snuvade därmed silvret från David med minsta möjliga marginal. Johannes Årsjö hade redan vunnit tävlingen, så han valde att försöka lyfta den tyngsta stenen och sätta ännu ett svenskt rekord. 225 kg är tungt, riktigt tungt. Om man ska jämföra vikten med någonting så kan man säga att stenen väger lika mycket som en stor kronhjort, en vuxen myskoxe eller 225 kg bitsocker (!). Johannes gjorde först ett försök, missade och försökte igen. Då gick det bättre, och stenen flög upp över ribban. Ännu ett svenskt rekord, och ännu en grenseger för mästaren.

ssm2014stissestenAtlasstenarna

Johannes Årsjö – 1 reps på 225 kg
Martin Forsmark – 1 reps på 215 kg
David Nyström – 1 reps på 215 kg
Stisse Bergqvist – 2 reps på 200 kg
Johan Espenkrona – 1 reps på 200 kg
Joachim Gustavsson – 1 reps på 200 kg
Torbjörn Persson – 1 reps på 200 kg
Love Häkänen – 0
ssm2014forsmarksten2ssm2014forsmarkstenssm2014david2ssm2014davidsten
Tävlingen var riktigt bra, med en engagerad publik och prestationer i världsklass. Johannes Årsjö var som väntat helt överlägsen totalt sett, men nu är motståndarna närmre honom än någonsin. Han var tvungen att lägga i den högsta växeln för att hålla undan och ta sin sjätte raka titel, trots att han är bättre och starkare än någonsin. Martin Forsmark och David Nyström var otroligt bra och jämna tävlingen igenom och fick till slut lite retligt nog samma poäng. Johan Espenkrona gjorde sin bästa tävling någonsin, och slog ett par personliga rekord. Joachim Gustavsson och Stisse Bergqvist var väldigt jämna, och fick också samma poäng till slut. Att kämpa sig igenom en hel final med hälsporre är ingenting mindre än en stor bragd, och vi hoppas alla att det blir en elfte raka final för “Hofors-trucken” nästa år! Torbjörn är fortfarande lite oslipad, om än väldigt stark, men har potential att kunna bli precis hur bra som helst. ssm2014davidLove gjorde en stor tabbe när han glömde sin markdräkt hemma, något som gjorde att han bara klarade ingångsvikten i marken och förlorade några poäng. Nästa år kommer han nog vara hungrig på revansch, och då lär han kunna förbättra sin åttondeplats. Christoffer och Fredrik fick tyvärr bryta tävlingen, men vi kan räkna med att få se dem båda i finalen fler gånger framöver.

Slutresultatet i SSM 2014:

1. Johannes Årsjö – 59 p
2. Martin Forsmark – 47,5 p
3. David Nyström – 47,5 p
4. Johan Espenkrona – 38 p
5. Joachim Gustavsson – 33 p
6. Stisse Bergqvist – 33 p
7. Torbjörn Persson – 26,5 p
8. Love Häkänen – 19 p
9. Christoffer Jacobsson – 7,5 p
10. Fredrik Johansson – 0 p

ssm2014johannes

Domare “Bamse” Lindbladh gjorde ett kanonjobb, Anders Axklo underhöll publiken med bravur (som alltid), roddarna jobbade snabbt så att allt flöt på exemplariskt och publiken var väldigt engagerad och lyfte atleterna i varje gren. Ett riktigt bra arrangemang på alla sätt och vis, och helt klart en av de bästa strongmantävlingarna någonsin på svensk mark!

Det är väldigt roligt att se att fler svenskar än Johannes Årsjö håller en hög internationell klass. Den 29 november hålls tävlingen Giants Live Sweden i Norrköping, och där kommer topp-3 från SSM 2014 (Johannes, Martin och David) att tävla och ställas mot bl.a. Brian Shaw. Johannes och David är redan kvalade för Världens Starkaste Man 2015, och om Martin lyckas komma på pallen där så kommer vi få tre svenskar i WSM samtidigt, något som aldrig någonsin har skett! Strongman lever i allra högsta grad i Sverige, och jag är övertygad om att sporten så småningom kommer få en ny storhetstid.
ssm2014stisse

——————————————————————————————————————————————————

Share

Leave a Reply


*


Translate