MAXstyrka

Allt inom kraftsport

Förra året hölls det sista kvalet till Sveriges Starkaste Man 2014 utanför Eazy Gym i Ystad, och även detta år arrangerade Eazy Gym med Anders “Bamse” Lindbladh i spetsen det sista kvalet till tävlingen. Tävlingsarenan var också densamma, den asfalterade plätten som låg omringat av tegelbyggnader bara ett stenkast från de enorma färjorna. Vädret var lite kyligt, men fritt från nederbörd.

Daniel Rubin höll i micken, och Kalle Lane var domare.

Efter ett par skadeavhopp så stod endast sex finalsugna svenskar på startlinjen, tre danskar och en estländare. Kampen om finalplatserna stod såklart endast svenskarna för, medan de andra var med i form av pulshöjare och av prestigeskäl (danskar har en ful tradition att vilja straffa intet ont anade svenskar i strongmantävlingar). Med så få svenskar på plats fanns det en procentuellt stor chans för atleter som vanligtvis inte brukar hamna på pallen att faktiskt kunna ta sig till finalen i Sveriges Starkaste Man, även om de få som var på plats höll en bra nationell klass. Dessutom uteblev av uppenbara orsaker en cut, så att alla atleter fick köra alla grenar.

Den första grenen för dagen var knäböj med en apollons axel, alltså samma typ av övning som man har kört i WSM de senaste åren. Vikten var satt till respektabla 265 kg, och man var tvungen att gå ner djupt för att nudda ställningen med stången så att man fick godkänt. Just djupet hade många problem med, och det resulterade i att hälften av startfältet nollade. Bäst av svenskarna var kraftsportstalangen Johan Liljeblad som kramade ur fyra reps, och näst bäst var den nyfriserade (läst stympade) Daniel Lindquist som fick med sig tre reps. Bäst av alla var det danska pressmonstret Mikkel Leicht som gjorde tio reps, men fick åtta godkända.

Knäböj med en apollon på 265 kg

Mario Sjögren – 0
Mikkel Leicht – 8
Anders Lindbladh – 2
Daniel Lindquist – 3
Daniel Brix – 0
Jonas Dahlqvist – 2
Thomas Mjölstrup – 0
Johan Liljeblad – 4
Markus Männik – 0
Alex Syding – 0

ystadkval2015-13ystadkval2015-24ystadkval2015-1 ystadkval2015-7   ystadkval2015-12

Nästa gren på schemat var Farmers Walk med låga väskor som vägde 155 kg/st. Tre atleter lyckades inte rubba väskorna, och bara fyra atleter lyckades slutföra grenen. Bäst av svenskarna var Jonas Dahlqvist, som kom tvåa totalt bakom Markus Männik. Arrangör Bamse Lindbladh gick lugnt men säkert, och blev näst bäst av svenskarna.

Farmers Walk – 155 kg*2

Mario Sjögren – 0
Daniel Brix – 0
Thomas Mjölstrup – 0
Markus Männik – 13,56 sek
Alex Syding – 12,12 m
Jonas Dahlqvist – 29,44 sek
Anders Lindbladh – 39,47 sek
Daniel Lindquist – 4,61 m
Johan Liljeblad – 4,37 m
Mikkel Leicht – 29,5 sek

ystadkval2015-25 ystadkval2015-21 ystadkval2015-11

Den tredje grenen var apollon för max, och ingångsvikten var satt till 125 kg. Här var det många som gjorde riktigt bra ifrån sig. Johan Liljeblad, som bara har tränat på strongmangrenar i ett drygt år, pressade upp 160 kg relativt enkelt. Mycket imponerande! Pressmonstret Mikkel Leicht var inte bara ute efter att vinna grenen här, utan han ville ta med sig ett rekord hem till Danmark. Tidigare i år hade han slagit Johannes Årsjös nordiska rekord i stocklyft, och nu var han ute efter ett annat rekord som Johannes har satt sitt namn på. Johannes sex år gamla nordiska rekord i apollon på 186 kg (som också var världsrekord i några minuter innan Derek Poundstone slog det med tre kg) sattes under Mohegan Sun 2009, och sedan dess har det stått sig. Efter att ha råpressat 170 kg så vilade han i några minuter, medan roddarna tryckte på 187,5 kg på stången. Han taggade till, försökte frivända stången, men var aldrig nära den här dagen.

Mario Sjögren – 0
Alex Syding – 0
Daniel Brix – 125 kg
Thomas Mjölstrup – 125 kg
Anders Lindbladh 125 kg
Daniel Lindquist – 145 kg
Jonas Dahlqvist – 145 kg
Markus Männik – 145 kg
Johan Liljeblad – 160 kg
Mikkel Leicht – 170 kg

ystadkval2015-9ystadkval2015-4ystadkval2015-26ystadkval2015-3

Nästa gren var ett medley bestående av ett släddrag och loading med en säck och en sten. Släden satte atleternas mjölksyretålighet på prov, så när det väl var dags för loadingen var det få som sprang, om man säger så. Efter idelt kämpande så blev Jonas Dahlqvist bäste svensk, med bara dansken Mikkel Leicht före sig.

Medley – släddrag och loading med säck och sten

Mario Sjögren – 12,65 m med släde
Alex Syding – 64,62 sek
Daniel Brix – 46,18 sek
Thomas Mjölstrup – 13,30 m med släde
Anders Lindbladh – 50,04 sek
Daniel Lindquist – 1:11:63 min
Jonas Dahlqvist – 38,84 sek
Markus Männik – 46,03 sek
Johan Liljeblad – 45,44 sek
Mikkel Leicht – 33,47 sek

ystadkval2015-20 ystadkval2015-18 ystadkval2015-27ystadkval2015-17 ystadkval2015-14 ystadkval2015-5

Om knäböjen var inspirerad av WSM så var den näst sista grenen inspirerad av Arnold Strongman Classic. Ett ok på 350 kg skulle man bära i en liten uppförsbacke. Thomas Mjölstrup kände av ryggen och hoppade av tävlingen här. Grenen, som på förhand såg ut att bli en svårbemästrad utmaning, blev en tight gren där några få hundradelar skiljde ett par av atleterna. Bäst av alla var återigen Mikkel Leicht.

Ok – 350 kg i uppförslutning

Mario Sjögren – 12,43 m
Daniel Lindquist – 18,69 sek
Alex Syding – 11,19 sek
Anders Lindbladh – 14,06 sek
Daniel Brix – 8,40 m
Markus Männik – 9,35 sek
Johan Liljeblad – 11,16 sek
Jonas Dahlqvist – 11,59 sek
Mikkel Leicht – 8,13 sek

ystadkval2015-8 ystadkval2015-6 ystadkval2015-2

Den avslutande grenen var atlassten för reps. Atleterna fick välja mellan att lyfta en tung sten på 180 kg, eller en sinnessjukt tung på 205 kg. Inför den här grenen så låg Jonas och Johan i topp bland svenskarna, och sedan var det ett hopp ner till Daniel och Anders som slogs om tredjeplatsen. Daniel var ytterst nära att lasta upp den “lättare” stenen, men det saknades lite höjd för honom. Han försökte någon gång till, men insåg att stenen inte ville lyftas i dag, och vinkade besviket av tiden. Anders hade därmed redan säkrat tredjeplatsen, men för att riktigt visa varför han hör hemma i en final så slängde han upp samma sten på plattformen. Jonas, gjorde fyra reps på den mindre stenen, och blev återigen bäste svensk. Den enda som lyckades lyfta den tyngsta stenen var Markus Männik.

Atlassten för reps – 180 kg och 205 kg

Mario Sjögren – 0
Daniel Brix – 0
Alex Syding – 0
Daniel Lindquist – 0
Anders Lindbladh – 1 rep med 180 kg
Markus Männik – 1 rep med 205 kg
Jonas Dahlqvist – 4 reps med 180 kg
Johan Liljeblad – 1 rep med 180 kg
Mikkel Leicht – 2 reps med 180 kg

ystadkval2015-23 ystadkval2015-22 ystadkval2015-19 ystadkval2015-10ystadkval2015-16 ystadkval2015-15

De tre svenskar som till slut kom på pallen och utöver prispengar och pokaler också fick en finalbiljett till Sveriges Starkaste Man 2015 var Jonas Dahlqvist, Johan Liljebladh och Anders Lindbladh. Jonas var väldigt jämn och såg riktigt stark ut. Han var med i finalen 2012, och då kom han nia framför Joachim Gustavsson. Om han har en riktigt bra dag så kan han slåss om en plats i topp-5. Johan Liljebladh är ett riktigt styrkefenomen som i och med den här andraplatsen nu har lyckats kvala in till SM i styrkelyft, SM i tyngdlyftning och Sveriges Starkaste Man, blott 25 år gammal. Tyvärr kände han av ryggen, och har hoppat av sitt deltagande i finalen. Jag är övertygad om att han är ett framtidsnamn att räkna med i strongmansammanhang, och jag hade tippat honom som en möjlig skräll i tävlingen. Daniel Lindquist får nu hans finalplats, och Daniel lär kriga till sista droppen för att visa att han förtjänar att vara med bland Sveriges tio starkaste män. Anders “Bamse” Lindbladh var med i finalen 2013, och då blev det en niondeplats (framför Love Häkänen som skadade sig i första grenen). Bamse kommer ge allt för att förbättra den niondeplatsen.

Slutresultat i Ystad-kvalet:

1. Mikkel Leicht – 56 p
2. Jonas Dahlqvist – 46,5 p
3. Johan Liljeblad – 44,5 p
4. Markus Männik – 43 p
5. Anders Lindbladh – 34 p
6. Daniel Lindquist – 27 p
7. Alex Syding – 17 p
8. Daniel Brix – 12 p
9. Thomas Mjölstrup – 6 p
10. Mario Sjögren – 4 p

ystadkval2015-28

Tävlingen flöt på bra, grenarna var underhållande och trots få svenska deltagare blev det en rafflande drabbning där små marginaler visade sig vara viktiga. I finalen möts Johannes Årsjö, Martin Forsmark, Joachim Gustavsson, Johnny Hansson, Johan Espenkrona, Torbjörn Persson, Stefan “Stisse” Bergqvist, Jonas Dahlqvist, Anders “Bamse” Lindbladh och Daniel Lindqvist. Snart kommer i vanlig ordning miniintervjuer med samtliga finalister.

Lyssna på Johan Espenkrona i MAXstyrka Radio.
Lyssna på Torbjörn Persson i MAXstyrka Radio.
Lyssna på Stefan “Stisse” Bergqvist i MAXstyrka Radio.
Lyssna på Johnny Hansson i MAXstyrka Radio.
Lyssna på Daniel Lindquist i MAXstyrka Radio.
Lyssna på Martin Forsmark i MAXstyrka Radio.
Lyssna på Joachim Gustavsson i MAXstyrka Radio.
Lyssna på det första avsnittet med Johannes Årsjö i MAXstyrka Radio.
Lyssna på det andra avsnittet med Johannes Årsjö i MAXstyrka Radio.

Share

Leave a Reply


*


Translate