MAXstyrka

Allt inom kraftsport

dec
30

MAXstyrkas årskrönika 2016

Posted by MAXstyrka 0 Comment

2016 är snart till ända, och det är som vanligt dags att summera året som har gått. Personligen har det här året varit det mest händelserika hittills i mitt 32 år unga liv. Jag har skaffat villa, fått en liten (fast #störreänandreas) bebis, har börjat studera på högskola, köpt en familjekombi (en Toyota Avensis efter idel propaganda av Trywall) och blivit en familjefarsa av rang.

Chefredaktoren1För MAXstyrkas del har vi kört på med både radion och livesändningar på Facebook. Vi har arrangerat MAX Grip Challenge, övervakat de största tävlingarna och introducerat nya bloggare. Mer av det goda, med andra ord. Vad kommer då 2017 att erbjuda? Vi kommer, efter många önskemål, ta fram kläder. Vi börjar med ett gäng t-shirts för att sedan, om de blir populära, utöka sortimentet med andra plagg. Vi kommer också försöka arrangera en strongwomantävling med fokus på starka kvinnor (!).

Innan vi beger oss till årets obligatoriska “best-of-lista” måste jag passa på att tacka alla som tackas bör. Tack till alla som på något sätt har bidragit till att göra MAXstyrka till Sveriges styrke-Mecka nummer ett! Stort tack till våra eminenta bloggare, stort tack till Anders Axklo som med sina underfundiga fredagskrönikor förgyller fredagarna, stort tack till min radiokollega Jimmie Trywall, stort tack till alla arrangörer och alla som vi har intervjuat, stort tack till alla som har sponsrat sidan på något sätt och stort tack till alla er som har lyssnat på MAXstyrka Radio och varit inne på MAXstyrka.se!

Nu över till MAXstyrkas årsbästalista:


Årets manliga atlet – Martin Forsmark

I skuggan av Sveriges starkaste man, Johannes Årsjö, har den enorma polisen Martin Forsmark kämpat i många år nu. Han har de senaste åren som bäst lyckats knipa någon poäng från Johannes i totalen (och har vanligtvis varit den enda som har lyckats med det), men i år visade han att han faktiskt är där uppe och flåsar Johannes i nacken. Visst, det är fortfarande ett steg upp till Johannes tron, kanske främst när det kommer till maxstyrkan, men det steget blir kortare hela tiden. 2016 var året då Forsmark drog 400 kg i marklyft, tog tre grensegrar av sex möjliga i SSM-finalen och kom tvåa i Giants Live Sweden (framför många världsnamn). Snattarnas värsta mardröm är Årets manliga atlet. Bubblare: Johannes Årsjö, som alltid aspirerar på vinsten här.

Årets kvinnliga atlet – Elin Janeheim

Hon har fyllt 14 år, vilket är en ålder då amerikanska såpoperor och högstadiediscon brukar stå högt i kurs. I Elins fall varvade hon skolan, och dess kringaktiviteter, med armbrytning. Hon försvarade sitt EM-guld i vänstern från förra året, och tog ett EM-silver i högern. Sen åkte hon till VM, och tog guld i vänstern och ett brons i högern. Hon är den yngsta guldmedaljören i historien i både EM och VM, och hennes karriär är fortfarande i sin linda. Därför är hon Årets kvinnliga atlet. Bubblare: Angelica Roos, Anna Harjapää och Martina Andersson.

Årets prestation – Svensk dominans i ESW

Sverige var en stor strongwomannation för något decennium sedan. Den gyllene generationen bestod av Anna Rosén och Anki Öberg som kämpade till sig fina meriter i sporten. Först nu ser vi att en ny generation har kunnat ta över stafettpinnen, och årets upplaga av Europas Starkaste Kvinna var en ren uppvisning i blågula dräkter. De två tyngsta klasserna vanns av Anna Harjapää och Martina Andersson, och Fia Reisek tog silvret i den lätta klassen. Utöver det kom övriga svenskor högt upp i totalen, och bevisade för övriga Europa att vi återigen är en av världens starkaste nationer på damsidan. Bubblare: Elin Janeheim.

Årets genombrott – Johan Liljeblad

Multitalangen Johan Liljeblad lyckades kvalificera sig till Sveriges Starkaste Man, SM i tyngdlyftning och SM i klassisk styrkelyft förra året. Känningar i ryggen satte stopp för hans SSM-medverkan då. Det här året fortsatte framgångssagan med att han först kom femma i SSM, sedan vann han kvalet till Giants Live (under Tyngre Classic) och väl där visade han att han kan brottas med världsatleterna. Han lär behöva ett par år till för att blomma ut helt, men det här året var året då han slog sig in i Sverige-toppen på allvar. Bubblare: Andreas Ståhlberg.

Årets comeback – Fredrik Svensson

Efter att ha tillhört den absoluta världstoppen i bänkpress och styrkelyft i många långa år valde Fredrik Svensson att lägga bänktrikån på hyllan, men i stället för att ägna sig åt välbetalda föreläsningsuppdrag och njuta av feta sponsoravtal valde Svensson att damma av farmersväskorna och göra comeback som strongman. 2017 kan han mycket väl vara tillbaka och kämpa i SSM-finalen. Bubblaren: Benny Wennberg.

Årets skräll – Jimmie Trywall

Vem hade väl kunnat tro att den blötfeta mannen med den välfyllda överläppen som fick storstryk av 14-åriga tjejer i armbrytning skulle få representera Sverige i just armbrytning bara ett par år efteråt? Jimmy Trywall, mannen med frigolithandleden, ställde upp i WAL-kvalet under Fitnessfestivalen, och lyckades kvalificera sig till Europa-kvalet i England. Visserligen förlorade han samtliga fyra matcher (såklart), men i och med att det bara var fem atleter i hans grupp, och topp-6 gick vidare, så blev han direktkvalificerad. Tänk att det kan löna sig så att vara tjock. Bubblare: Ingen.

Årets mest överlägsna – Niklas Nannestad

Till tonerna av Anders Axklos hejaramsor så gick jag upp under samma WAL-kval som Trywall tävlade i, men i den tuffa 88-kilosklassen. Väl där mötte man bl.a. Niklas Nannestad (som är regerande mästare i tävlingen sedan han vann hela WAL i Las Vegas), och fick såklart storpisk. Det var lite som att försöka cykla ifrån en Ferrari… Snäll som han är valde han att inte slita av mig armen, men årets mest överlägsna går till Nannestad. Bubblare: Ingen.

Årets tråkigaste besked – Carita Thorén

Carita Thorén är en av Sveriges och Europas bästa tyngdlyfterskor. Hon berättade för några veckor sedan att hon lägger av med tyngdlyftning. Anledningen var osämja och särbehandling från personer i ledningen. Detta är såklart oerhört tråkigt, både för Carita personligen och för hela lyftar-Sverige. Vi hoppas att hon tänker om, läker skadorna och kommer tillbaka starkare än någonsin. Bubblare: Ingen.

Årets skägg – Johan Liljeblad

Det finns många atleter i vårt avlånga land som innehar en imponerande ansiktsmatta. Den som har haft årets bästa hakbehåring är mannen som vann kategorin Årets genombrott, nämligen Johan Liljeblad. Skägget är nästan lika imponerande som hans lyft, vilket säger en hel del. Med ett skägg som får självaste tomten att se ut som en prepubertal mellanstadieelev vinner han självklart även Årets skägg. Bubblare: I stort sett samtliga finalister i Sveriges Starkaste Man 2016, samt Johan Espenkrona.

Årets arrangemang – Giants Live Sweden

Det finns arenor som lämpar sig bra för både Schlagerartister och Speedway. Sedan finns det arenor som verkar vara designade med ett enda syfte: att få nackhåret att sträcka på sig till max. Stadium Arena är som gjord för att människor stora som noshörningar ska kunna mäta sina krafter mot varandra medan 2500 personer skriker sig hesa på läktarna. Att arrangemanget sedan är minutiöst planerat, tillsammans med den felfria inramningen, bidrar till att Giants Live Sweden är något som ingen människa med vettet i behåll borde missa. Det hade varit roligt att se fler nya grenar, och att Savickas hade tävlat, men annars var det här Årets arrangemang. Bubblare: Fitnessfestivalen, som ingen heller får missa.


Stort tack för det här året! Följ med oss nästa år också, för 2017 kommer bli fullständigt magiskt!

maxstyrkagottnytt

Share

Leave a Reply


*


Translate