MAXstyrka

Allt inom kraftsport

maj
13

Man ser det man vill se

Posted by MAXstyrka 0 Comment

Nyligen berättade vi om att en man har skrivit en vetenskaplig artikel om rökningens positiva egenskaper för träning. Precis som vi alla vet så är nyttjandet av cigaretter rent livsfarligt, och man kan ledigt lägga till ett tjugotal allvarliga sjukdomar på cigaretternas CV. Ändå finns det folk som försöker hitta någon liten positiv aspekt med det, i ett försök att sätta munkavle på förnuftet. Att röka är inte bra i längden, det vet vi med största säkerhet, men vi människor är spontana varelser och gör nämligen hellre det som behagar oss för stunden än det som gynnar oss i längden.

Att hitta vinklingar och fakta som styrker ens övertygelse är tämligen enkelt. Om du är lagd åt det veganska hållet kan du utan problem hitta hundratals olika orsaker till varför man bör byta ut oxfilén mot något från växtriket. Om du är en köttätare kan du hitta lika många orsaker till varför kött är ett obligatoriskt inslag i kostcirkeln och varför sallad gör sig bäst som dekoration. Om man gillar att röka så är det inte svårt att hitta något fragment som styrker sin förutbestämda åsikt om att rökning kan vara något bra, så länge man bara blundar för de tusentals rapporterna som vittnar om motsatsen. Självbedrägeri kallas det i folkmun.

För att behandla problematiken här är det lättast att göra det med hjälp av en metafor. Tänk er ett litet villaområde i en mindre ort. I en av villorna bor en familj bestående av olika egenskaper. Först och främst har vi de två föräldrarna Förnuftet och hennes make Logiken (man kan kalla dem för hjärnan). De är ansvarsfulla och har en bensinsnål bil, har installerat bergvärme och sopsorterar dagligen. I våningen under bor den i bland ettriga Viljan och Viljans två storasyskon, Tro och Övertygelse (ibland kallad för hjärtat). De har inga jobb, men låter inte det hindra dem från att köpa mängder av prylar på kredit. De har intalat sig själva att deras nyinköpta segway är en bra investering, att resan till Magaluf är nödvändig för att få tillräckligt med D-vitamin och att nätkasinon kommer göra dem ekonomiskt oberoende, trots att de egentligen vet bättre. Han som skrev att rökning var bra för träning lät förmodligen Viljan bestämma.

Det är också så placebo funkar. Om man låser in Förnuftet och Logiken i garaget och intalar sig själv något till den grad att man verkligen tror på det, så kommer man faktiskt känna av det. Om du köper en flaska med kolloidalt silver, som i sig är lika effektivt som vanligt kranvatten, i tron på att det kommer lindra din huvudvärk, så kommer du antagligen känna en viss skillnad. Det kommer inte hjälpa dig bli friskare, men känslan av att du blir det kan uppstå. Om du sover på en magnetkudde, ligger på en spikmatta eller har på dig ett armband med negativa joner i tron på att du kommer må bättre så är chansen stor att du faktiskt kommer göra det. Samma sak är det med merparten av alla PWO:s.

Detsamma gäller såklart också motsatsen. Om du verkligen tror att fullmånen kommer påverka din nattsömn negativt så kan du nästan glömma att du kommer vakna upp utvilad dagen efter. Om du går in med inställningen att du aldrig kommer orka lyfta ett nytt pb i marken så har du minimerat den chansen redan på förhand. Det är aldrig fel att tro, så länge man lyssnar på vad Logiken säger och låter Förnuftet ha ett finger med i spelet. Med andra ord, gå in med inställningen att du kommer slå ditt gamla pb i marklyft, men lägg inte på 50 kg extra på stången.

Merparten av den seriösa forskningen säger att magnetkuddar, plastarmband och kolloidalt silver är verkningslösa, att månen inte kan påverka sömnen (om man har neddragna persienner) och att rökning är livsfarligt. Att då ignorera Logikens och Förnuftets råd är som att ta ytterligare ett SMS-lån. Om du bara låter Viljan, Tron och Övertygelsen bestämma över din hälsa eller ekonomi lär du förr eller senare hamna i Lyxfällan eller på sjukhuset, även om vägen dit kan vara mysig. Vem du väljer att lyssna på är dock upp till dig.

Share

Leave a Reply


*


Translate