MAXstyrka

Allt inom kraftsport

Meteorologerna hade dagarna innan lovat orkanvindar, spöregn och ond bråd död, eller i alla fall halvtaskig temperatur och viss nederbörd, precis som det var för två år sedan. På morgonen, lördagen den 10 juni, hade de tydligen ändrat sig, så nu var regnmolnen utbytta mot solsken och ett klimat som var sådär sensomrigt varmt och grillvänligt. Skånes Starkaste Man 2017 skulle gå av stapeln, och förutsättningarna var mer eller mindre optimala för en riktigt bra tävling. Trots att tävlingen hette Skånes Starkaste Man var det inget krav att prata grötigt. Tävlingen var trots allt ett kval till Sveriges Starkaste Man 2017, så atleter från hela Sverige hade samlats i Sjöbo för att samla poäng i kvalserien.

Den här gången hittade jag utomhusarenan på första försöket. Arenan var nämligen belägen på samma ställe som föregående år, så trots mitt sargade lokalsinne, och med hjälp av en gps och en fruga vars orienteringsförmåga är betydligt mer utvecklat än mitt, kom jag fram till tävlingsplatsen innan tävlingen blåstes i gång. Den som höll i micken dagen till ära var den alltid lika underhållande Daniel Rubin.

Sju tuffa grenar skulle skilja agnarna från de som var starka på riktigt, och dagens första gren var däckvält. Däcket vägde nära ett halvt ton, och man skulle välta det sex gånger. Underlaget var någon form av sandgrus, sådant som man kan finna på vanliga utomhusarenor som denna. Underlaget gjorde en svår gren ännu lite svårare då grusunderlag och traktordäck inte jammar speciellt bra tillsammans (man glider gärna bakåt). Den som bemästrade grenen på bästa sätt var Fredrik Johansson.

1. Däckvält:

Fredrik Johansson – 26,26 sek
Torbjörn Persson – 27,29 sek
Marcus Yngvesson – 28,54 sek
Stefan Bergqvist – 28,60 sek
Fredrik Svensson – 30,32 sek
Joackim Gustavsson – 30,70 sek
Ola Nilsson – 33,67 sek
Peter Svedberg – 34,09 sek
Henrik Henningsson – 35,51 sek
Eric Hellman – 39,32 sek
Daniel Lindqvist – 49,92 sek
Jesper Willysson – 55,22 sek
Andrei Hafström – 4 vält – 45,61 sek
Erik Klytsareff – 2 vält – 27,73 sek

 

Dagens andra gren bestod av en Husafell. För er som inte vet vad grenen går ut på kan man sammanfatta det med att man bär en sten så långt man kan. Låter det enkelt? Det är det också, om nu inte stenen väger 190 manliga kilo. Det är något speciellt med att se någon knalla på till andningsförmågan, greppet och benen kastar in handduken. Här var det många som fick se sig besegrade av stenen efter några vändor på grusbanan. Marcus lyckades övermanna stenen på ett föredömligt sätt, och promenerade hem en fin grenseger. Henrik Henningsson tappade stenen bara en dryg halvmeter bakom Marcus vinnardistans.

2. Husafell:

Marcus Yngvesson – 66,73 m
Henrik Henningsson – 66,18 m
Andrei Hafström – 63,74 m
Ola Nilsson – 63,23 m
Eric Hellman – 61,55 m
Torbjörn Persson – 57,36 m
Fredrik Johansson – 55,05 m
Fredrik Svensson – 49,11 m
Peter Svedberg – 47,56 m
Daniel Lindqvist – 43,21 m
Joackim Gustavsson – 34,96 m
Stefan Bergqvist – 27,03 m
Jesper Willysson – 18,26 m
Erik Klytsareff – 7,46 m

 

Den tredje grenen för dagen var också den sista grenen innan den obligatoriska cutten skulle förstöra dagen för fyra atleter. Det var ett pressmedley bestående av en apollons axel på 130 kg, en ovanligt tjock stock på 140 kg, ett block på 110 kg och en hantel på 85 kg. Det fanns några atleter på plats som kan skriva “pressmonster” i sitt CV utan att skämmas. Joachim Gustavsson, Sveriges tredje starkaste man, har axlar i badbollsstorlek, vilket vittnar om att press över huvudet är lite av en specialitet för honom. Tyvärr hade han komplikationer i stjärtregionen (en sträckning i baksida lår), och det satte käppar i hjulet för att använda benskjuts (något som gör press över huvudet avsevärt mycket lättare). Det blev till att råpressa (något som gör press över huvudet avsevärt mycket jobbigare) objekten för den urstarka göteborgaren. Han var inte snabbast, men samtliga fyra objekt åkte upp. Daniel Lindqvist var snabbast att få upp samtliga objekt, och en Peter Svedberg med beachform blev en god tvåa i grenen.

3. Pressmedley (4 objekt):

Daniel Lindqvist – 4 st – 42,30 sek
Peter Svedberg – 4 st – 43,16 sek
Torbjörn Persson – 4 st – 46,09 sek
Joackim Gustavsson – 4 st – 46,61 sek
Andrei Hafström – 4 st – 53,82 sek
Fredrik Svensson – 3 st – 41,58 sek
Stefan Bergqvist – 3 st – 46,13 sek
Fredrik Johansson – 2 st – 30,01 sek
Ola Nilsson – 1 st – 5,23 sek
Marcus Yngvesson – 1 st – 6,54 sek
Henrik Henningsson – 1 st – 7,11 sek
Eric Hellman – 1 st – 8,29 sek
Erik Klytsareff – 1 st – 14,50 sek
Jesper Willysson – 0

Superveteranen Stefan “Stisse” Bergqvist snubblade på mållinjen, och fick åka hem utan några seriepoäng. Han fick sällskap i bottenligan av Erik Klytsareff, Jesper Willysson och Eric Hellman som alla fick se fortsättningen av tävlingen från läktarplats.

Nästa gren var bilmark. Bilen i fråga var en VW Passat, och vikten var uppskattad till dryga 340 kg. I och med att underlaget var en aning porös så fick atleterna stå och lyfta på en gymmatta. Underlaget gjorde dock så att hjulen på bilen grävde sig längre och längre ner för var gång atleterna släppte ner stången, men det är osäkert om det blev till en fördel eller nackdel för somliga. Den som här imponerade mest var Fredrik Svensson, som gjorde 15 förhållandevis bekväma och taktfasta repetitioner. Joachim Gustavsson och Daniel Lindqvist slarvade bort reps genom att inte vänta på domarens (Robin Hedström) nedsignal.

4. Bilmark:

Fredrik Svensson – 15 reps
Joackim Gustavsson – 13 reps (1 fel)
Andrei Hafström – 13 reps
Daniel Lindqvist – 12 reps (2 fel)
Torbjörn Persson – 10 reps
Fredrik Johansson – 9 reps
Peter Svedberg – 7 reps
Marcus Yngvesson – 6 reps
Ola Nilsson – 6 reps
Henrik Henningsson – 5 reps

Dagens femte gren bestod av ett medley. Man skulle först springa 20 meter med en säck på 110 kg, och sedan skulle man gå (eller springa, om man var lagd åt det lite mer hurtiga hållet) 20 meter med en frame på 350 kg. Säcken klarade samtliga gubbar av att frakta hela distansen. Framen var dock en annan historia. Det största problemet med framen var att handtagen var tjocka som bratwurstar, och när man adderar korta korvfingrar (som flertalet deltagare har) så blev resultatet av ekvationen en svårburen frame. Tre atleter hade tillräckligt långa fingrar och starka nypor för att få en sluttid i grenen, och Torbjörn Persson var allra vassast.

5. Medley (säck + frame):

Torbjörn Persson – 36,77 sek
Ola Nilsson – 38,00 sek
Fredrik Johansson – 38,16 sek
Marcus Yngvesson – Frame – 11,77 m
Henrik Henningsson – Frame – 4,24 m
Joackim Gustavsson – Frame – 3,25 m
Andrei Hafström – Frame – 2,38 m
Fredrik Svensson – Frame – 2,15 m
Daniel Lindqvist – Säck – 11,38 sek
Peter Svedberg – Säck – 12,98 sek

 

Den näst sista grenen var ännu en “gå-till-du-svimmar-gren”; nämligen Conans. Skåningarna har tydligen en förkärlek till den här typen av sadistgrenar, och jag kan väl erkänna att jag också tycker det är mysigt att se när atleter blir kritvita i ansiktet och stapplar i väg sen som om de vore överförfriskade. Cirkeln var inte speciellt stor men vikten var desto tyngre, och för att öka på motivationen så delade grensponsorn Kingspan Insultation ut 3000 kronor till den som kunde gå längst. Den som kammade hem tusenlapparna och sin andra grenseger för dagen var Torbjörn Persson. Marcus Yngvesson var inte långt efter.

6. Conans (grenplacering):

Torbjörn Persson – 1
Marcus Yngvesson – 2
Andrei Hafström – 3
Ola Nilsson – 4
Fredrik Svensson – 5
Joackim Gustavsson – 6
Daniel Lindqvist – 7
Peter Svedberg – 8
Fredrik Johansson – 9
Henrik Henningsson – 10

 

Den avslutande grenen var klassikern Atlasstenar. Fem stenar som vägde 130 kg, 145 kg, 170 kg, 180 kg och 192 kg skulle placeras på ett 130 cm högt podium. Vanligtvis klarar nog samtliga av atleterna att lasta upp en sten på 192 kg i träningslokalen, men när man har kämpat sig igenom sex mentalt och fysiskt svintunga grenar precis innan så är inte kroppen lika medgörlig som om man hade vara utvilad. Det var dock en atlet som var fräschare än övriga, eller starkare beroende på hur man ser det. Torbjörn Persson ledde redan tävlingen med 10,5 poäng före tvåan inför stenarna, så han hade kunnat avstå grenen och fortfarande vunnit. Det ligger dock inte i Torbjörns natur, utan i stället lyfte han upp samtliga stenar, något han blev ensam om att göra. Därmed vann Orsabjörnen Skånes Starkaste Man 2017 överlägset, och toppar också kvalserien efter två gjorda kval.

7. Atlasstenar:

Torbjörn Persson – 192 kg – 30,00 sek
Fredrik Johansson – 180 kg – 23,98 sek
Joackim Gustavsson – 180 kg – 36,34 sek
Fredrik Svensson – 180 kg – 41,80 sek
Ola Nilsson – 170 kg – 17,68 sek
Marcus Yngvesson – 170 kg – 22,14 sek
Daniel Lindqvist – 170 kg – 24,07 sek
Henrik Henningsson – 170 kg – 27,22 sek
Andrei Hafström – 145 kg – 17,09 sek
Peter Svedberg – 130 kg – 5,58 sek

Tävlingen gick förhållandevis snabbt trots sju grenar, och det kan man tacka arrangörerna och roddarna för som gjorde ett mycket bra jobb. Daniel Rubin var riktigt bra som speaker (kanske ingen skräll), Espenkrona gjorde en kanoninsats som intervjuare backstage trots sitt talfel (eller dialekt, som det så fint heter) och Medialyftet var på plats för att föreviga tävlingen för dem som inte orkade vara på plats. Det är såhär en utomhustävling ska göras.

Slutresultatet i SSM-kvalet i Sjöbo:

1. Torbjörn Persson – 70p
2. Marcus Yngvesson – 54,5p
3. Fredrik Johansson – 53p
4. Fredrik Svensson – 52p
5. Joachim Gustafsson – 50,5p
6. Ola Nilsson – 49,5p
7. Andrei Hafström – 46,5p
8. Daniel Lindqvist – 40p
9. Peter Svedberg – 35p
10. Henrik Henningsson – 34p

Här är en liten film från tävlingen:

Kvalserien efter två kval:

1. Torbjörn Persson – 31p
2. Fredrik Johansson – 23p
3. Martin Forsmark – 20p
4. Johnny Hansson – 17p
5. Marcus Yngvesson – 17p
6. Fredrik Svensson – 17p
7. Johan Liljeblad – 15p
8. Ola Nilsson – 14p
9. Andreas Ståhlberg – 13p
10. Joachim Gustavsson – 11p
11. Andrei Hafström – 7p
12. Daniel Lindquist – 4p
13. Lars Eric Hellman – 2p
14. Peter Svedberg – 2p
15. Henrik Henningsson – 1p

Share

Leave a Reply


*


Translate