MAXstyrka

Allt inom kraftsport

mar
03

Test – Jaybird X4

Posted by MAXstyrka 0 Comment

För ett och ett halvt år sedan recenserade jag Jaybird X3. De blev mina favoriter bland de sladdförsedda bluetoothlurarna i träningssegmentet, mycket tack vare den fantastiska ljudkvaliteten tillsammans med en skön passform och en väl tilltagen batteritid. Nu finns uppföljaren Jaybird X4 på marknaden. Har Jaybird lyckats överträffa föregångaren?

Produkten

Jaybird X4 är, precis som föregångaren, trådlösa in-ear-hörlurar med fokus på ljudkvalitet och passform. Till skillnad från Jaybird X3 är de numer helt vattentäta (IPX7). Certifieringen innebär att de tål att hållas nedsänkta en meter i vatten i en halvtimme. Därmed inte sagt att de är gjorda för att simma med, utan man ska mer se dem som att de tål kraftiga skyfall under ett löparpass (eller från parkeringen till gymmet om man inte är den som springer frivilligt). De använder fortfarande Bluetooth 4.1 istället för 5.0 som många andra lurar gör, vilket dock inte blir några problem om du inte brukar gå omkring och lyssna på musik långt från ljudkällan. Det är dock lite underligt varför man har valt att inte uppgradera sig på den fronten även om förtjänsterna tycks små. En annan sak som Jaybird heller inte har uppgraderat är den laddningsadapter man laddar lurarna med. Istället för att använda en micro-USB-kontakt eller en USB-C så att man kan använda en vanlig sladd till mobilladdaren tvingas man ta med sig laddningsadaptern tillsammans med en mobilladdare. Även batteritiden ligger kvar på dryga 8 timmars användning (strax under), vilket ändå känns fullt tillräckligt.

Passform och komfort

Propparna kommer i två olika storlekar, både i silikon och i skum. Skumpropparna är riktigt bra och formar sig efter hörselgångarna. Man får också med silikonfenor i tre olika storlekar. Fenorna är lite i mjukaste laget för min del, men passformen är generellt sett riktigt bra. Det är inte så att man inte märker av när lurarna sitter på, men de är lätta och stör inte när man tränar. En sak som Jaybird har uppdaterat är spännet som gör att man kan anpassa sladdlängden efter huvudformen. Den här gången har man valt att ha en liten klämma som gör att man snabbt och smidigt kan förlänga eller förkorta sladden.

Ljudkvalitet

Ljudkvaliteten var en av föregångarens absolut starkaste kort med sin varma och detaljerade ljudkaraktär. Ska man vara ärlig är det inte mycket som skiljer mellan X3 och X4 när det kommer till ljudet, vilket är en bra sak. De låter precis som sina föregångare fantastiskt, oavsett om man lyssnar på distade gitarrer, medelålders ljudboksuppläsare, experimentella basslingor eller informativa telefonsamtal med chefen. Volymen går dessutom att vrida upp ordentligt. Om man inte nöjer sig med ljudet “out-of-the-box” så kan ljudkaraktären individualiseras med den fenomenala Jaybird-appen. För att sammanfatta är ljudkvaliteten fortfarande i topp när det kommer till den här typen av träningslurar.

Slutsats

Man ska inte laga det som inte är trasigt, sägs det, och visst fanns det inte många skavanker på Jaybird X3. Det som har förändrats är välkomna förbättringar i form av vattentålighet och sladdklämman. Det finns några saker som fortfarande behöver åtgärdas, främst laddningsadaptern och en uppdatering av Bluetooth till version 5.0. Jag hade också önskat mig snäppet stabilare fenor. Sammanfattningsvis är Jaybird X4 sköna, välljudande och prisvärda träningslurar som inte bryter någon ny mark, men som följer upp X3 på ett bra sätt och lägger sig där uppe bland de bästa träningslurarna på marknaden.

+ God passform
+ Riktigt bra ljudkvalitet
+ Jaybird-appen
+ Tillräcklig batteritid
– Bara bluetooth 4.1
– Laddningsadaptern
– Lite för mjuka fenor

Jaybird X4

Hörlursmodell: In-ear
Ljudutgångsläge: Stereo
Frekvensrespons: 20 – 20000 Hz
Känslighet: 99 dB
Impedans: 16 ohm
Bluetoothversion: Bluetooth 4.1
Batteritid: 8 timmar aktivt
Mikrofon: Ja
Vikt: 14,8 gram (utan vingar och proppar)

Jaybird X4 kan man köpa hos välsorterade elektronikaffärer.

Betygsstegen:
Vi testar, jämför och recenserar olika produkter som har med träning eller styrka att göra, allt från böcker och filmer till träningsutrustning och kosttillskott. Vi testar produkten grundligt för att få ett så rättvist intryck som möjligt. Betyget ska ses som en fingervisning och en avspegling av själva texten. Recensionen är 100% oberoende. Om ni har en produkt som ni vill att vi ska recensera så kan ni skicka ett mail till info@maxstyrka.se.

Share

Leave a Reply


*


Translate