MAXstyrka

Allt inom kraftsport

sep
30

Test – Beoplay E8 Motion

Posted by MAXstyrka 0 Comment

De danska designmästarna Bang & Olufsen är kända för sina exklusiva elektronikprodukter. När de slår sin in i träningssegmentet med ett par trådlösa träningssnäckor kan man förvänta sig att de är väldesignade, att ljudet är bra och att prislappen är hög – riktigt hög. Vi testade nyligen Sennheiser Momentum True Wireless som kostar drygt 3000:-. Priset för Beoplay E8 Motion är ännu saftigare och ligger på 3750:-. De är därmed de dyraste lurarna vi har testat hittills, brusreducerade kåpor inkluderat. Finns det då någon plats för Beoplay E8 Motion?

Produkten

Beoplay E8 Motion är en vidarekonstruktion av Beoplay E8, och det som skiljer är i stort sett bara färgen och vingarna som kommer med Motion-varianten. Snäckorna är IP54-klassade (dammtåliga och tål vattenstänk), de laddas med en usb-c, har stöd för trådlös laddning, stödjer röstassistenter och har ett ambientläge. Snäckorna har Bluetooth 4,2, alltså inte Bluetooth 5,0, vilket gör att snäckornas anslutning kan vara lite svajig emellanåt. Lyckligtvis händer det extremt sällan att anslutningen hackar, men Bluetooth 5,0 hade verkligen varit önskvärt.

Komfort och design

Bang & Olufsen är kända för design, och till viss mån speglas det även i snäckorna. Vårt testexemplar har färgen grafit, en betonggrå nyans, och de få detaljer som finns går i olika nyanser av grått. Touchknapparna på yttersidorna av snäckorna pryds av en inringad B&O-logga. De är förvisso smakfullt formgivna, precis som asken de ligger i som blandar grått läder med borstat aluminium, men däremot står de inte ut på något sätt. De känns robusta, men inte lika exklusiva som vi hade förväntat oss. Intrycket blir en smula anonymt.

Hur är då komforten? Till att börja med väger den högra snäckan 7 gr medan den vänstra ligger på 6 gr. Förklaringen är att den högra snäckan är master (den vänstra snäckan ansluter till den högra) och har ett större batteri (85 mAh jämfört med 60 mAh). Viktskillnaden är dock ingenting som märks, utan de känns relativt lätta och behändiga i sin storlek.

För att få snäckorna att sitta så bra som möjligt får man med silikonpluggar i fyra olika storlekar, ett par skumpluggar i mediumstorlek (vilket verkligen är välkommet) och tre par vingar av olika storlekar. Man skulle då kunna tro att man utan problem skulle kunna hitta en kombination av vingar och proppar som passar ens öron perfekt, men riktigt så bra blir det inte. Anledningen till det är att vingarna som följer med är extremt hårda och vassa vilket gör att de skaver i öronen. Det här hade kunnat undvikas om vingarna var mjukare och bättre designade. Nu funkar de ganska bra under träningspassen då de hårda vingarna ser till att de inte åker ur öronen, men det är inga lurar man vill använda under längre lyssnarsessioner.

Ljudkvalitet och app

Ljudkvalitet är tillsammans med design lite av en paradgren för Bang & Olufsen, och ja, ljudet i Beoplay E8 Motion är riktigt bra. Ljudkaraktären är klar och tydlig och man kan lätt urskilja olika instrument i olika låtar. Vi hade kanske velat ha en lite djupare bas, en lite större bredd i de lägre frekvenserna och lite mer värme i ljudkaraktären, men å andra sidan är mellanregistret väldigt detaljerat samtidigt som diskanten bjuder på kristallklara toner. Man får inte riktigt den där närvarokänslan som vissa låtar kan ge, och bastunga låtar blir lite platta, men i de övre frekvenserna presterar lurarna på topp. Lurarna lägger sig någonstans i den övre halvan bland lurar som vi har testat, men de når t.ex. inte upp till ljudet i Sennheiser Momentum True Wireless.

Den medföljande appen innehåller några olika ljudprofiler och en equalizer där man flyttar runt en cirkel mellan fyra olika hörn (varm, ivrig, avslappnad och ljus). Det gör det svårt att kunna hantera ljudet exakt så som man vill ha det. Vi hade helt klart föredragit att man kunde påverka de olika frekvenserna på ett mer överkomligt sätt. Lyckligtvis behövs inte appen för att lurarna ska låta bra, utan de låter bra direkt ur kartong.

En annan funktion som finns i appen är att man kan bocka i hur mycket av det omgivande ljudet man vill höra. En bra funktion om man är ute och springer och vill vara medveten om trafiken t.ex. Om man håller nere touchknappen på den vänstra snäckan så går ambientläget i gång och man kan höra omgivningen. Tyvärr verkar det som att den inbyggda mikrofonen inte är den bästa då det låter väldigt distat och metalliskt. Ljudet under samtal är annars klart godkänt, även för den man pratar med.

Batteritid

Snäckorna har en batteritid på fyra timmar innan de behöver laddas igen vilket gott och väl räcker för två träningspass (för en lekman som undertecknad). Med tanke på priset hade vi gärna sett att batteritiden var ett par timmar längre då standarden numer ligger på runt sex timmar för snäckor av denna typ. Laddningsasken håller ytterligare tre fulla laddningar vilket ger en total batteritid på ca. 16 timmar. Fullt godkänt med andra ord. Laddningsasken kan laddas med antingen den medföljande usb-c-kabeln (som förövrigt är den längsta medföljande laddningskabeln vi har sett hos ett par snäckor med sina 1,25 m) eller via trådlös laddning. En trevlig funktion som inte jättemånga snäckor kan stoltsera med.

Slutsats

Beoplay E8 Motion har många kvaliteter, kanske främst när det kommer till ljudet. De är relativt snygga, låter väldigt bra och har trevliga funktioner såsom trådlös laddning. De är inte bäst på någonting, men de är heller inte direkt dåliga på något. För 3750:- förväntar vi oss dock betydligt mer än så, i synnerhet när konkurrensen är så hård som den är nu för tiden. Jag har velat mellan att ge Beoplay E8 Motion en stark tvåa eller en svag trea i betyg. Det som föll avgörandet var priset. Med en mer human prislapp hade betyget åkt upp ett snäpp. Nu får de nöja sig med “godkänt”, på gränsen till “bra”.

+ Bra ljudkvalitet
+ Stänktåliga och svettresistenta
+ USB-C och trådlös laddning
+ Robust byggkvalitet
+ Det följer med ett par skumproppar
– Dyra
– Vassa och obekväma vingar
– Ingen Bluetooth 5,0
– Ambientläget distar
– Lite svårmanövrerad equalizer i appen

Beoplay E8 Motion

Hörlursmodell: In-ear
Ljudutgångsläge: Stereo
Frekvensrespons: 20 – 20 kHz
Känslighet: 107 dB
Impendans: 16 Ohm
Bluetoothversion: Bluetooth 4,2
Batteritid: 4 timmar aktivt
Mikrofon: Ja
Vikt: 7 gr + 6 gr

Beoplay E8 Motion kan ni köpa hos utvalda elektronikaffärer.


Betygsstegen:
Vi testar, jämför och recenserar olika produkter som har med träning eller styrka att göra, allt från böcker och filmer till träningsutrustning och kosttillskott. Vi testar produkten grundligt för att få ett så rättvist intryck som möjligt. Betyget ska ses som en fingervisning och en avspegling av själva texten. Recensionen är 100% oberoende. Om ni har en produkt som ni vill att vi ska recensera så kan ni skicka ett mail till info@maxstyrka.se.

Share

Leave a Reply


*


Translate