MAXstyrka

Allt inom kraftsport

dec
29

MAXstyrkas årskrönika 2019

Posted by MAXstyrka 0 Comment

Fram med gratinerade hummerstjärtar, franskklingande efterrätter och de fläskigaste av fyrverkeritårtor! Nu är det dags att avtacka decenniet och summera året som har gått.

Jag sitter i detta nu i en soffa framför en öppen spis i Norge och försöker summera året som snart är till ända. Det har varit ett bra år, som dock inte började speciellt lovande. Den 26 februari skadade jag foten så pass allvarligt att jag fick byta ut joggingskorna och träningsambitionen mot kryckor och självömkan. Den 26 juli, exakt fem månader efter att jag ådrog mig fotskadan, stod jag på toppen av norra Europas högsta berg Galdhöpiggen (2469 meter över havet) och funderade över om man skulle spendera drygt 60 kronor på en 33cl burkläsk (ja, det ligger en kiosk på toppen) för att fira bravaden. Smålänningen i mig höll stenhårt fast i plånkan, och läsken uteblev.

Det blev alltså inte mycket till konditionsträning inför bergstrippen. Träningen har på det stora hela varit sparsam det här året, men det ska bli bättring på den biten under 2020 har jag tänkt mig, och det är ju som bekant tanken som räknas.

Jag har också avverkat ännu ett år på lärarutbildningen, så om ett halvår kan jag äntligen titulera mig lärare.

För MAXstyrkas del har det också varit ett bra år. Jag och min trogna parhäst Jimmie Trywall tog upp poddandet igen och spelade in mången poddavsnitt med diverse olika världsstjärnor och profiler, jag arrangerade den nionde upplagan av MAX Grip Challenge på Fitnessfestivalen (artikeln kan ni läsa nu i dagarna), vi hann med att skriva ett antal artiklar och har haft möjlighet att recensera efterfrågade träningsrelaterade produkter. 2020 blir ännu mer späckat, lita på det!

Det har som sagt varit ett bra år, och 2020 ser på förhand ut att kunna bli ännu bättre!

Jag vill som brukligt rikta ett väldigt stort tack till alla som på något sätt bidrar till att göra MAXstyrka till en relevant, kvalitativ styrkemetropol för alla som älskar tung träning och kraftsport. Stort tack till Sveriges främsta demonkrönikör Anders Axklo som varje vecka bjuder på tänkvärda kåserier i sina fredagskrönikor, stort tack till våra bloggare, tack till min vice fruga Jimmie Trywall, stort tack till alla sponsorer och till alla som har varit inne på MAXstyrka.se och följer oss på sociala medier!

/Andreas Johansson

Här kommer MAXstyrkas obligatoriska årsbästalista:


Årets manliga atlet – Martin Forsmark

Det är svårt att ge den här kategorin till någon annan än till just Martin Forsmark. Hans år har bestått av de djupaste av dalar och av toppar som sträcker sig över molntäcket. Inför finalen av Sveriges Starkaste Man 2019 hade han bara tio veckor på sig att förbereda sig och försöka komma i något som skulle kunna kallas för form. Det räckte som bekant till guldet i år igen. Hur bra kan han bli om han får förbereda sig i ett halvår? Martin Forsmark är årets manliga atlet.

Bubblare: Jack Ottendahl

Årets kvinnliga atlet – Martina Andersson

Hon har dominerat den svenska strongwomanscenen i flera år, och samlat på sig SM-guld och EM-guld på löpande band. Det enda hon har saknat i sin samling har varit ett VM-guld, något hon det här året lyckades vinna. Martina är nu inte bara Sveriges och Europas starkaste kvinna, utan också världens starkaste kvinna i klassen -82 kg! Vad ska hon nu komplettera sin meritlista med? Får vi se henne i Let’s Dance framöver, eller kanske i en påkostad tv-serie? Martina är utan tvekan årets kvinnliga atlet.

Bubblare: Elin Janeheim

Årets prestation – Martin Forsmark

I början av året gick han in i väggen, fick brottas med psykisk ohälsa och tvingades lägga träningen på hyllan. Vi var många som trodde att han inte skulle kunna tävla något under året, och absolut inte hinna komma i form för att tävla i finalen av Sveriges Starkaste Man. Martin Forsmark bevisade motsatsen då han inte bara kom till start, utan också så gott som dominerade tävlingen och lyckades försvara sin titel. En bragd väl värd Jerringpriset, och inte minst årets prestation.

Bubblare: Tobias Sporrong

Årets genombrott – Tobias Sporrong

Anders T Bergström har många adepter under sina vingar, och en av de mest framstående är den blott 22-årige armbrytaren vid namn Tobias Sporrong. Tobias är Sveriges just nu främsta tungviktsbrytare, och i år valde han att mäta sina krafter i Zloty Tur mot bästa möjliga motstånd. Det resulterade i ett silver i vänstern och ett brons i högern! Han har därmed slagit sig in bland de absolut främsta och blivit en riktig snackis i armbrytningsvärlden. Årets genombrott är därmed ett faktum.

Bubblare: Gustav Stonegård

Årets comeback – Sarah Bäckman

Sarah Bäckman är en av Sveriges absolut mest meriterade armbryterskor genom tiderna, och när hon 2013 valde att avsluta karriären hade hon bland annat hunnit med att ta åtta VM-guld. I år gjorde hon comeback i de stora tävlingarna då hon började med att gå en WAL-match mot Gabi Vasconcelos (världens bästa armbryterska), vilket tyvärr resulterade i att hon drog sönder högerarmen i den första ronden. Efter en omfattande operation ville hon ändå vara med i Zloty Tur, och fick dispens att bryta med högerarmen vilandes i en mitella. Där vann hon guld i både -75 kg och i +75 kg. Årets comeback tillhör Sarah Bäckman.

Bubblare: –

Årets mest saknade – Johnny Hansson

I år var han av många favorittippad att ta titeln i Sveriges Starkaste Man. Efter att ha tagit ett år fritt från tävlande för att förbereda sig inför årets säsong, och med två kvalsegrar i bagaget, såg han onekligen ut som en segeraspirant. Det gjorde han även när det bara var minuter kvar innan finalen skulle börja, men när han gjorde det sista uppvärmningslyftet inför det inledande marklyftet högg det till i ryggen, och Johnny Hansson tvingades hoppa av finalen innan den ens hade börjat. Väldigt tråkigt för både publik, medtävlande och för Johnny själv. Johnnys deltagande var årets mest saknade.

Bubblare: Malin Kleinsmiths kasserade pokaler

Årets “snubbla-på-mållinjen” –  Nedzmin Ambeskovic

Årets final av Sveriges Starkaste Man bjöd på många fantastiska prestationer. Frågan är om inte den främsta prestationen bestod av ett underkänt lyft. Nedzmin Ambeskovic är, som vi alla vet, en av världens absolut bästa marklyftare, och det visade han prov på även i årets final. Han lyfte distinkt 410 kg och begärde sedan på 450 kg, en vikt som han sånär lyckades låsa ut. Det saknades någon ynka centimeter för att lyftet skulle ha godkänts, men ett fantastiskt lyft var det oavsett.

Bubblare: Varje gång Jimmie Trywall drar en fräckis i MAXstyrka Radio

Årets avslut – Amelia Mauritzon

Att avsluta en karriär när skador tvingar en till det är en sak. Att avsluta en framgångsrik karriär när man är i toppform, fortfarande är ung, har slagit världsrekord och dessutom är uttagen till landslaget för att tävla i senior-EM är en helt annan sak. Amelia Mauritzon gjorde just detta, inte för att hon var tvungen utan för att hon själv ville. Nu tränar hon det hon vill, när hon vill och hur hon vill. Och ja, hon är såklart fortfarande stark som en oxe.

Bubblare: Jack Ottendahl

Årets humor – Strongmanhumor

När det ska krängas t-shirts gäller det att nå ut till kunderna, och det gör man bäst genom humoristiska filmer på Instagram. Marcus “Buktryck” Yngvesson var först på bollen och har under året pumpat ut korta reklamfilmer där hans talang för försäljning lyser igenom. Klädmärket “Buktryck Power” har sedan dess tagit (små) marknadsandelar från både Adidas och Nike. Kort därefter replikerade Andreas Ståhlberg framgångsreceptet och lanserade sitt klädmärke “Steel Mountain”. I slutet av året kom ännu en aktör i form av Johnny Hansson och sitt klädmärke “Handsome Hansson”. Roliga filmklipp på Instagram är den gemensamma nämnaren. Fortsätt så, grabbar!

Bubblare: Gymkompaniets Instagramkonto

Årets skägg – Anders Axklo

Storleken har ingen betydelse, sägs det ju (det är mest killar som hävdar det), och visst finns det längre skägg i landet. Det är heller inte tätast, mustigast eller manligast, men ansiktsbehåringen som pryder Anders Axklos anlete är föredömligt välkammat, omsorgsfullt trimmat och ramar in ansiktet perfekt. Ett tidlöst skägg som ser ut att passa lika bra tillsammans med frack, monokel och hög hatt som till skitigt stenlyftande på Sweden Barbell Club.

Bubblare: Mitt, innan jag skalade av det för Musikhjälpen


Stort tack för det här året! Nu välkomnar vi ett fantastiskt 2019! Hoppas ni hänger med oss även nästa år!

Share

Leave a Reply


*


Translate