MAXstyrka

Allt inom kraftsport

jan
01

Artikel – MAX Grip Challenge 2019

Posted by MAXstyrka 0 Comment

För lite drygt tre veckor sedan (6-8 december) hölls Fitnessfestivalen. Fitnessfestivalen är träningsvärldens Mekka – en plats dit välansade muskelknuttar och tjejer i trånga tajts vallfärdar för att få visa upp sina kroppar, få sin årliga dos av träningsinspiration, fylla på garderoben med träningskläder och dricka kolsyrade drycker med aminosyror. På andra sidan spektret hittar vi de som välkomnar kroppsbehåring, vars kroppslukt snarare lutar åt kåda, svett och hembränt än liljekonvalj och som inte tränar för att mejsla fram en jeansröv utan för att kunna lyfta mer än alla andra. En del av dessa människor hade sökt sig till Aktivitetsscenen för att mäta sin greppstyrka i årets upplaga av den anrika grepptävlingen MAX Grip Challenge.

Redan innan tävlingen dök det upp ett litet dilemma. Tanken var att tävlingen skulle hållas kl. 15:00, men ett par veckor innan plingade det till i mobilen. Den finska grepplegenden Arto Joronen hade missat starttiden, och var förtvivlad. Det finska grepplandslaget hade redan betalt biljetter till färjan, och skulle inte inte kunna hinna tillbaka till Finlandsfärjan om tävlingen hölls så pass sent, så nu var finländarnas deltagande osäkert.

“i hope at that what i heard is not tru , contest start 3 pm, we have payed ticket to boat and that start back 5 pm no no, i dont know what to do , we have payed lot off money and no chance to contest, i hope at you fix that, is there any earlier happening , if they chanse timing /starting , 13 is possible like last year.”

Jag pratade med den tillmötesgående evenemangsarrangören Kristian Sewén som driver Fitnessfestivalen, och han lyckades klämma in tävlingen kl. 12:00 istället. Nackdelen med detta var att vi bara fick en timme på oss att köra hela tävlingen, men vi valde att möta finländarnas krav och tidigarelägga tävlingen.

Man märkte att intresset för MAX Grip Challenge 2019 var stort då det var helt fullsatt framför scenen, och människor som inte fick plats på sittplatserna stod runtom för att se tävlingen. Riktigt roligt att så många kom dit!

Årets gren var en “Double Rolling Handle”, en slags Rolling Thunder för båda händerna. Vi började med damklassen där handtagen var 35 mm tjocka. Fem kvinnor kom till start, och ingångsvikten var 65 kg. Samtliga kvinnor fixade vikten utan problem. Även den nästa vikten, 85 kg, åkte upp för samtliga. Karin Khaled och Ängla Norberg var de första två att åka ut efter att ha klarat 90 kg. Armbryterskan Petra Damm hade precis kommit hem från Polen med tre VM-medaljer i bagaget så nävarna borde vara trötta efter en sådan strapats. Här lyckades hon trots det hänga på de finländska greppatleterna upp till 100 kg. Marja Laari och Mervi Pekki fortsatte uppåt och klarade vikt efter vikt. Båda klarade 120 kg, men 130 kg blev för tungt för Mervi. Marja lyfte vikten för guldet och la sedan på 135 kg för ett präktigt PB. Finskorna dominerade tävlingen det här året. Mycket imponerande.

Efter damernas prisutdelning stor herrklassen på tur. Cim Johansson vann i år grepp-SM, och hade anmält sig till MAX Grip Challenge 2019 också, men då han nyligen opererade foten var hans läkare inte jätteförtjust i frågan om han kunde tävla. Han fick istället vara domare, något han gjorde exemplariskt. Herrklassen bestod trots det av många riktigt bra namn. Grepplegenden Kalle Lane var såklart med, precis som Anders ”Dala” Dahlquist och Markus Eklund. Andy Hiltonsson var med redan det första året i MAX Grip Challenge 2011 och kom då tvåa bakom Kalle Lane. I år gjorde han comeback i tävlingen. En annan som också gjorde comeback var Damir Krunic som var med i MAX Grip Challenge 2012 då han var extremt nära att snuva Kalle Lane på guldet. En av Damirs adepter, Kim Gerhardt, övertalades att också ställa upp. Två finländare i form av Arto Joronen och Pekka Salla kom också till start för att ge svenskarna smörj.

Damklassen tog drygt 25 minuter att beta av, så vi hade bara 35 minuter på oss att beta av herrklassen. Kruxet var bara att herrklassen bestod av 21 gubbar. Vi fick därför hoppa över flera viktsteg och ha tiokiloshöjningar i slutet istället för femkiloshöjningar som vi på förhand hade planerat. Herrarnas handtag var nästan dubbelt så tjocka som damernas, och ingångsvikten låg på 90 kg. Även här lyckades samtliga atleter lyfta ingångsvikten. Sveriges egna strongmanmaskot Fred Åström brukar vara med i MAX Grip Challenge, men har historiskt sett haft svårt att lyfta ingångsvikten (att ha små händer är inte gynnsamt i greppgrenar), men i år gick det! 90 kg åkte upp, och en märkbart nöjd Fred skrek av glädje. Nästa vikt, 130 kg, blev dock för tung för honom och fem andra.

På grund av de stora höjningarna åkte en stor del av startfältet ut i varje vikt, och när 170 kg låg på var det bara tre atleter som lyckades lyfta vikten. Håkan Carlsson har ännu en handoperation planerad i början av nästa år, och påstod inte vara i full form. Den formen räckte hur som helst till att mosa upp 170 kg. Även Anders ”Dala” Dahlquist fick upp vikten relativt enkelt.

Kim Gerhardt var väldigt osäker på om han överhuvudtaget skulle vara med. Han var till slut den enda som orkade lyfta 180 kg, och det såg ut som om han hade mer i tanken! Mycket imponerande! Då vi inte han separera tvåan och trean fick Anders ”Dala” Dahlquist andraplatsen på grund av en lägre kroppsvikt än Håkan Carlsson.

Tävlingen flöt på bra och blev väldigt lyckad, med ett par förbehåll. Linnea Enstedt gjorde ett fantastiskt bra jobb som speaker (som alltid när hon håller i micken), men mikrofonvolymen var för låg så hon inte riktigt hördes. Tidspressen gjorde att herrklassen blev framstressad och viktstegen blev för höga.

Priserna i år var fantastiskt bra. Topp-3 i båda klasserna fick, förutom pokaler, presentkort från Wahlanders, wrist wraps från GASP och Better Bodies och mängder av kosttillskott från GymActive.

Stort tack till alla som tävlade, till alla som kom och tittade, till Linnea Enstedt som höll i micken, till Cim Johansson som dömde, till Kalle Lane och Anders Dahlquist för utlåning av utrustning, till Kristian Sewén för förtroendet att återigen arrangera MAX Grip Challenge, till Lena Sandberg och Disa Silver som snabbt och effektivt bytte vikter och roddade, till Lucas Ekedahl som höll i kameran och dokumenterade tävlingen och ett extra stort tack till våra sponsorer Wahlanders, GymActive, GASP och Better Bodies.

Share

Leave a Reply


*


Translate