MAXstyrka

Allt inom kraftsport

För att överleva i hörlursdjungeln krävs det att man hittar sin nisch. Det amerikanska företaget Skullcandy har valt att rikta in sig på extremsportare (och inte godiskonsumenter, som namnet hintar om). Produkterna ska dock inte bara passa skejtare, bmx-cyklister och surfare, utan också styrketränande människor. Vi har under en månad testat hur deras nya trådlösa snäckor Skullcandy Sesh står sig mot konkurrenterna.

Produkten

Skullcandy Sesh är IP55-klassade (damm- och vattentåliga) true wireless-snäckor som har prislappen som en av de stora försäljningsargumenten. Det ordinarie priset ligger på 699:-, men en snabb titt på prishistoriken på Prisjakt avslöjar att lurarna vid många tillfällen har kostat så lite som under 400 kr. De här är alltså de billigaste snäckorna vi någonsin har testat, även vid ordinarie pris. Vad får man då för pengarna? Ganska mycket skulle det visa sig.

Ljudkvalitet

Det första som slår en när man först sätter på dem är volymen. Redan på 30-35% låter det högt, och vid 50% håller mina trumhinnor på att försöka ta ut skilsmässa. Sesh är med andra ord ett par riktiga kraftsportare rent volymmässigt. Även på ljudfronten låter det kraftfullt och djupt. Basen har fått fritt spelrum, samtidigt som de övriga frekvenserna ibland får sitta på avbytarbänken. Det här är lurar för den som älskar mörka basgångar, tunga kicks och en punchighet som känns i magen. Det låter hyfsat även om man bortser från den dominerande basen, men mellanregistret och diskanten får inte helt visa vad de går för. Därför lämpar sig lurarna bäst för hiphop, dance, techno och liknande genrer.

Ljudkvaliteten under samtal är det värre med, både i inomhusmiljöer och när man befinner sig utomhus. Mottagarna hörde mig dåligt och sa att det lät burkigt och oklart.

Komfort och design

Designen på själva snäckorna är ganska lyckad. De är stöpta i hårdplast och känns gedigna, fast inte speciellt exklusiva. Designen går åt de ungdomligare hållet och andas mer skatepunk och hoodies snarare än klassisk musik och businesskavaj, om man säger så. De står inte nämnvärt ut ur öronen, utan smälter in på ett naturligt sätt.

Laddningsfodralet är å andra sidan en plastig och blaffig styggelse. Fodralet känns som en tegelsten jämfört med de flesta andra fodral vi har klämt på under åren. Det är faktiskt så stort att det knappast får plats i jeansfickan. Dessutom laddas de med en mikro-usb istället för en usb-c som nu för tiden är standard. På utsidan av laddningsfodralet finns en knapp som med hjälp av fyra lampor visar batteristatusen. Lurarna sitter fast i fodralet med hjälp av magneter, precis som locket på fodralet.

Snäckorna är ganska komfortabla att bära men sitter inte fast i öronen trots att man får med tre olika storlekar på silikonpropparna, så om man har tänkt köpa ett par snäckor för löprundor och liknande bör man titta på andra alternativ. För styrketräning funkar de dock bra. Knapparna som sitter på utsidan av snäckorna är lite väl tröga att trycka på, vilket gör att snäckorna trycks in i örongången. Knapparna är programmerade så att om man vill sänka eller höja volymen så gör man det genom att trycka på vald knapp på gånger (vänster snäcka för att sänka och den högra för att öka), och om man vill byta låt håller man inne knappen. Jag hade velat ha det tvärtom, men är en vanesak som i längden knappast blir ett problem.

Batteritid

För ett par år sedan låg snittet hos trådlösa snäckor oftast kring tre-fyra timmar, men det senaste året har den tiden fördubblats. Här erbjuder snäckorna tre ynka timmar, vilket i praktiken blir strax över två timmar beroende på vilken volym man lyssnar på. Batteritiden är enligt oss den enskilt största nackdelen med Skullcandy Sesh. Även laddningsfodralets batteritid ligger långt under snittet. Trots att laddningsfodralet är så stort och otympligt erbjuder det bara sju timmars extra batteritid, vilket är ytterst märkligt. De hade utan problem kunnat proppa in ett betydligt större batteri i det stora skalet. Det kan jämföras med fodralet till Jabra Elite Active 75t där fodralet är knapp en tredjedel så stort och ändå erbjuder tre gånger så mycket batteritid. Dessutom saknas det snabbladdning.

Slutsats

Skullcandy har med sina Sesh utformat ett par kraftfulla, bastunga och väldigt prisvärda lurar. De har inget ambientläge, ingen app, ingen trådlös laddning eller andra typer av finesser, utan erbjuder bara det mest vitala. I den här prisklassen kan man inte begära mer. Batteritiden är lurarnas absolut största flaskhals, och tillsammans med en lite lös passform och ett otympligt laddningsfodral drar det ner betyget något snäpp. De är ett bra köp om man gillar tung bas, hög volym, har stora fickor och inte är villig att tömma spargrisen för ett par trådlösa snäckor. Ett tips är att hålla utkik för extrapriser…

+ Tung bas
+ Volymstarka
+ IP55-klassade
+ Bluetooth 5.0
+ Bra prissatta
+ Komfortabla…
– … Men lite lös passform
– Dålig batteritid
– Dåligt samtalsljud för mottagaren
– Ingen snabbladdning
– Lite tröga knappar
– Laddas med en mikro-usb
– Klumpigt laddningsfodral

Skullcandy Sesh

Hörlursmodell: True Wireless
Ljudutgångsläge: Stereo
Frekvensrespons: 20 – 20000 Hz
Impedans: 16 ohm
Bluetoothversion: Bluetooth 5.0
Batteritid: 3 timmar aktivt
Mikrofon: Ja

Skullcandy Sesh kan man köpa hos välsorterade elektronikaffärer.


Betygsstegen:
Vi testar, jämför och recenserar olika produkter som har med träning eller styrka att göra, allt från böcker och filmer till träningsutrustning och kosttillskott. Vi testar produkten grundligt för att få ett så rättvist intryck som möjligt. Betyget ska ses som en fingervisning och en avspegling av själva texten. Om ni har en produkt som ni vill att vi ska recensera så kan ni skicka ett mail till info@maxstyrka.se.

Share

Leave a Reply


*


Translate