MAXstyrka

Allt inom kraftsport

feb
18

Test – Jabra Elite Active 75t

Posted by MAXstyrka 0 Comment

Jag har de senaste åren har jag i princip uteslutande använt helt trådlösa snäckor under vardagliga aktiviteter. De lurar som jag har använt allra flitigast har varit Elite Active 65t från Jabra. De erbjöd bra ljudkvalitet, snygg design och en riktigt bra passform i ett tåligt format. De kom ut för ett och ett halvt år sedan då segmentet True Wireless fortfarande var i sin linda, men mycket har hänt sedan dess och konkurrensen är nu direkt larvigt hård, i synnerhet när det kommer till träningslurar. Därför har Jabra släppt uppföljaren Elite Active 75t. Kan Jabra sitta kvar på tronen eller har konkurrenterna sprungit förbi?

MAXstyrka ger er här Sveriges första recension av Jabra Elite Active 75t!

Produkten

Jabra Elite Active 75t är alltså uppföljaren till de omåttligt populära träningslurarna Elite Active 65t. De har, precis som föregångaren, Bluetooth 5.0, ett ambient-läge (Hear Through), fyra mikrofoner för telefonsamtal och styrs av samma eminenta app. Mycket har dock hänt sedan sist. Den förlegade laddningskabeln med mikro-usb är nu äntligen utbytt mot en usb-c, snäckorna är ännu tåligare nu och är IP57-klassificerade (från IP56), de är 22% mindre än föregångaren, de har betydligt bättre batteritid och sitter nu fast i laddningsfodralet med hjälpa av starka magneter.

Ljudkvalitet

Vi har de senaste åren testat mängder av träningslurar i samtliga priskategorier, och ljudkvaliteten har såklart varierat lika mycket som priset. Ljudbilden som Elite Active 75t erbjuder påminner starkt om den hos Elite Active 65t, vilket inte är så konstigt. Ljudet var varmt, klart och relativt detaljerat, och varför ändra något som inte är trasigt? Jag upplever att basen har lite mer tyngd här, och efter lite pillande med equalizern som finns i den fantastiska appen Jabra Sound+ låter det riktigt bra. Lurarna hamnar i de övre skiktet bland True Wireless-snäckor när det kommer till ljudkvalitet. Däremot når ljudet inte upp till toppen där främst Sennheiser Momentum True Wireless huserar med sin luftiga och kraftfulla ljudbild, men det är å andra sidan få snäckor som gör.

Ljudkvaliteten under samtal är på papperet väldigt bra då snäckorna har fyra mikrofoner för att förstärka rösten när man pratar. Tyvärr tar mikrofonerna upp även omgivande ljud vilket gör att mottagaren bitvis får svårt att höra vad man säger om man är utomhus och det blåser en del. I inomhusmiljöer eller under bilfärder låter det rent och klart.

Komfort och design

Jabra hävdar att de har skannat tusentals öron och genom ett algoritmprogram fått fram en form som ska passa de flestas öron. Tyvärr var inte mina öron med i researcharbetet… Man vrider fast dem i öronen på samma sätt som med föregångarna och jag upplever att de sitter relativt bra, men efter att ha burit dem en längre stund började de skava på grund av kanten på själva silikonpropparna. Det var ingenting jag fick av föregångaren, så jag antar att det har med den mindre storleken på snäckorna att göra och det faktum att de nu sitter något längre in i öronen. Det blev lite bättre när jag bytte pluggar till den största storleken (L), men den skavande känslan var ändå närvarande. Komforten är med andra ord något sämre än i Elite Active 65t. Det gör att jag gärna har lurarna på mig under träningspass, men inte när jag ska lyssna på musik under en längre tid. Det låter kanske som att komforten är direkt dålig, vilket absolut inte är fallet. De är bara inte riktigt så bekväma som jag hade önskat. Öron ser dock olika ut, så mm ni har möjlighet att testa dem innan köp så rekommenderar jag er att göra det.

Snäckorna har ingen vinge som håller dem på plats, utan istället har Jabra valt att klä in dem med en gummerad yta som tillsammans med silikonpluggarna gör att de sitter fast i öronen. De sitter ganska bra, men inte lika bra som exempelvis den konkurrerande modellen Jaybird Vista som kommer med rejäla vingar. Pluggarna kommer i tre olika storlekar, men det hade varit trevligt om de även hade skickat med skumpluggar.

Knapparna på sidan är tryckvänliga och har perfekt motstånd så att de inte trycks in i örongången när man ska byta låt eller svara på samtal. Att Jabra har valt att inte byta ut de fysiska knapparna mot touchknappar är bra, i synnerhet när de är såhär responsiva.

Designen har Jabra lyckats väl med. Jabra hävdar att Elite Active 75t är 22% mindre än Elite Active 65t, och det lär stämma. För det första är laddningsfodralet märkbart lättare och väger in på 35 gram jämfört med föregångarens 67 gram. Ändå finns det nu äntligen magneter som håller fast snäckorna i fodralet samt håller fast locket. Själva snäckorna väger 5,5 gram/st och är marginellt lättare än Elite Active 65t, men storleken skiljer desto mer. De står visserligen ut en bit ur öronen, men det är ingenting som drar blickarna till sig. De både känns och ser sportiga ut, men samtidigt propra, och kvalitetskänslan är hög.

Batteritid

Elite Active 65t höll i drygt fem timmar innan de behövde laddas. När de kom var det riktigt bra, men det var för ett och ett halvt år sedan. Nu är standarden drygt sex timmar för True Wireless-lurar. Elite Active 75t håller, trots att de nu är betydligt mindre, i strax över sju timmar. Laddningsfodralet håller ytterligare nästan tre laddningar till, vilket gör att den totala batteritiden uppgår till 28 timmar (ett stort lyft mot föregångarens totala 15 timmar). De har också snabbladdning där en kvarts laddning ger en timmes musiklyssning. Batteritiden är med andra ord bra. Tyvärr har de ingen trådlös laddning, men vi är glada över att Jabra har valt att äntligen byta ut laddningskabeln från mikro-usb till usb-c.

Appen

Den medföljande appen heter Jabra Sound+ och är en funktionsspäckad historia. Förutom den obligatoriska equalizern finns det färdiga ljudprofiler om man snabbt vill växla till en mer bastung ljudkaraktär eller om man vill optimera ljudet för podcasts. Det går också att ställa in hur mycket man ska höra sin egen röst under telefonsamtal. I appen kan man också se var man lämnade sina lurar sist, om man skulle ha tappat bort dem.

Ambientläget som här kallas för Hear Through är väldigt bra att ha om man är ute och springer och vill höra omgivningen lite bättre. I appen kan man ställa in exakt hur mycket man vill höra av omgivningen så att man lätt kan höra musiken samtidigt. Tyvärr låter det lite distat när Hear Through är på. Det är inget stort problem, och kanske fixas det genom en mjukvaruuppdatering framöver.

Till skillnad från Jaybird Vista kan man här inte programmera knapparna på snäckorna. Det är ingenting som stör då de knappkommandon som finns är logiska, men hade varit en trevlig funktion. Det här är dock en funktion som kommer i form av en mjukvaruuppdatering under det andra kvartalet i år.

Jabra gick på förhand ut med att man framöver kommer kunna lyssna på en snäcka åt gången, precis som hos Jaybird Vista, men Jabra lyckades inte implementera funktionen på ett tillfredsställande sätt, så den funktionen kommer inte komma.

Slutsats

Jabra har uppdaterat och förbättrat de redan lysande lurarna Elite Active 65t på så gott som varenda punkt, förutom gällande komforten. De är mindre och lättare, de är tåligare, har mycket bättre batteritid och laddas nu äntligen med en usb-c. De låter bra, ser bra ut och känns moderna. De kommer dessutom att bli ännu bättre när de nya funktionerna släpps om ett par månader. Det finns såklart lite rum för förbättringar (trådlös laddning, bättre komfort och programmerbara knappar), och jag velade länge mellan om jag skulle ge lurarna en väldigt stark fyra eller en svag femma i betyg. Till slut föll avgörandet på att jag anser att den skavande känslan jag får av dem drar ner dem ett snäpp på betygsstegen, trots alla egenskaper de kan stoltsera med.

Om man är ute efter ett par riktigt bra träningslurar med bra ljudkvalitet och bra batteritid behöver man inte leta längre. Jabra Elite Active 75t är ett utmärkt köp som inte lär göra någon missnöjd!

+ Responsiva knappar
+ Utmärkt ljudkvalitet
+ IP57-klassade
+ Bra batteritid
+ Fantastisk app
+ Hög kvalitetskänsla
+ Hear Through
+ Laddas äntligen med en usb-c
– Vissa funktioner kommer senare
– Komforten hade kunnat vara bättre

Jabra Elite Active 75t

Hörlursmodell: True Wireless
Ljudutgångsläge: Stereo
Frekvensrespons: 20 – 20000 Hz
Bluetoothversion: Bluetooth 5.0
Batteritid: 7,5 timmar aktivt
Mikrofon: Ja
Vikt: 5,5 g/st

Jabra Elite Active 75t kan man köpa hos välsorterade elektronikaffärer.


Betygsstegen:
Vi testar, jämför och recenserar olika produkter som har med träning eller styrka att göra, allt från böcker och filmer till träningsutrustning och kosttillskott. Vi testar produkten grundligt för att få ett så rättvist intryck som möjligt. Betyget ska ses som en fingervisning och en avspegling av själva texten. Om ni har en produkt som ni vill att vi ska recensera så kan ni skicka ett mail till info@maxstyrka.se.

Share

Leave a Reply


*


Translate