MAXstyrka

Allt inom kraftsport

dec
05

Test – Technics EAH-AZ60

Posted by MAXstyrka 0 Comment

Hi-Fi-märket Technics ägs av Panasonic och riktar sig till kunder som sätter bra ljud i det främsta rummet. Vi har tidigare recenserat deras EAH-AZ70W och gillade ljudkvaliteten, byggkvaliteten och dess brusreducering, men var inte riktigt lika förtjusta i det stora formatet och ologiska knappkommandon. Nu har Technics släppt ett par nya True Wireless-snäckor i form av EAH-AZ60, och den här gången har de gjort några viktiga förändringar. Räcker det hela vägen?

Produkten

Technics EAH-AZ60 är True Wireless-lurar med aktiv brusreducering (ANC). De är, precis som storebrorsan EAH-AZ70W, IPX4-klassade (dock inte laddningsfodralet) och tåls att träna med samt har multipoint-parkoppling så att man kan ansluta dem till två olika bluetooth-enheter samtidigt. Det går också att använda en snäcka åt gången, om man vill maximera batteritiden. De har Bluetooth 5,2 för en stabil uppkoppling. Lurarna har ett rekommenderat pris på 2399:-.

Komfort och design

Technics brukar stå för lite bättre materialval och en lyxigare finish än många konkurrenter kan stoltsera med. Föregångaren AZ70 hade till exempel ett stort, påkostat laddningsfodral i borstad aluminium. Den här gången har man istället valt ett lite mer blygsamt designspråk. För det första är fodralet drygt hälften så stort och får nu utan problem plats i fickan. Det väger också betydligt mindre – 45 gram jämfört med föregångarens 65 gram. Även om man inte får samma lyxkänsla den här gången så är prioriteringen helt rätt.

Även snäckorna är betydligt mindre den här gången, även om vikten är densamma (7 gram/st). Jag väljer hellre små och smidiga snäckor än överdrivet bulliga och bastanta om man inte behöver offra allt för mycket. Speciellt små och smidiga är dock fel ord när man ska beskriva AZ60, men betydligt mindre än AZ70 är de i alla fall.

Komforten är också betydligt bättre. Det beror på att de nu är designade att vridas in i hörselgången. De sitter därför fast oavsett vilken träningsform man gillar att utöva. Till en början var de inte helt bekväma då de når långt in i hörselgången, men när man har vant sig vid det känns det bekvämt och komfortabelt. För att säkerställa en perfekt passform kommer lurarna med silikonproppar i sju olika storlekar.

De stora touchknapparna på utsidan av snäckorna är tryckkänsliga men då man inte behöver rätta till snäckorna i tid och otid slipper man problemet med att av misstag komma åt knapparna. Dock är lurarnas knappkommandon fortfarande ologiska. Om man exempelvis vill höja volymen måste man snabbt trycka på den vänstra snäckan tre gånger, men för att sänka volymen ska man trycka två gånger på samma snäcka.

Ljudkvalitet

Technics kan det där med ljud, det vet vi sedan innan. AZ60 låter relativt bra direkt ur kartongen, men jag blev inte sådär golvad som jag blev av föregångaren. Elementen är nu 8 mm stora (jämfört med föregångarens 10 mm), och även om det låter bra hade jag förväntat mig ännu mer av ljudkvaliteten. Technics lyfter fram den inbyggda akustiska kammaren som ska ge ett luftigare ljud samt stöd för högupplöst ljud (LDAC), men wow-känslan var mer påtaglig hos föregångaren. Det känns lite som att separationen inte alltid finns där, att frekvenserna smälter ihop ibland. Det går att fixa till ljudet med hjälp av equalizern i appen, och även om lurarna presterar bättre än många andra lurar hade jag velat ha ännu lite mer.

AZ60 låter som sagt bra, men den stora stjärnan här är den aktiva brusreduceringen, och det är den som lyfter lurarna över konkurrenterna. Jag har jämfört lurarna med motsvarande ANC-lurar i samma prisklass och AZ60 är faktiskt helt överlägsna. Anledningen till det tror jag är en kombination av teknik och att de sitter så långt in i hörselgången och tätar till för att undvika att omgivande ljud når trumhinnan. Även Ambient-läget är riktigt bra.

Samtalsljudet är dugligt, men kan inte jämföras med exempelvis Jabra Elite 7 Pro.

Batteritid

Batteritiden är satt till 7 timmar med ANC påslaget och ytterligare en halvtimme utan ANC (om man inte lyssnar på högupplöst ljud), vilket är riktigt bra. Tillsammans med laddningsfodralet kan man få ut 24 timmar innan fodralet behöver laddas. De har också snabbladdning där en kvarts laddning ger 70 minuters användning, men det finns fortfarande ingen trådlös laddning. Man får nöja sig med att ladda fodralet med en usb-c.

Slutsats

Technics har med sina EAH-AZ60W valt att gå ifrån överdimensionerande snäckor där allt utom ljudkvaliteten är sekundärt, och istället erbjuder man nu lurar med en bra passform, snygg design, bra batteritid och en överlägsen ANC-upplevelse. De är med sin passform och IPX4-klassificering träningskompatibla på riktigt, och när man vill koppla av i tystnad stänger den aktiva brusreduceringen effektivt ute omgivningen. Vi kan därför ge lurarna våra rekommendationer.

+ Fantastisk ANC
+ Bra samtalsljud
+ Bluetooth 5.2
+ Batteritiden
+ Bra passform och komfort
+ Bra ljudkvalitet
– Ologiska knappkommandon
– Ingen trådlös laddning
– Bara duglig samtalskvalitet
– Lite mer separation hade inte skadat

Technics EAH-AZ60W

Hörlursmodell: In-ear
Ljudutgångsläge: Stereo
Frekvensrespons: 20 – 20000 Hz
Bluetoothversion: Bluetooth 5.2
Batteritid: 7 timmar aktivt
Mikrofon: Ja

Technics EAH-AZ60W kan ni köpa hos utvalda elektronikaffärer.


Betygsstegen:
Vi testar, jämför och recenserar olika produkter som har med träning eller styrka att göra, allt från böcker och filmer till träningsutrustning och kosttillskott. Vi testar produkten grundligt för att få ett så rättvist intryck som möjligt. Betyget ska ses som en fingervisning och en avspegling av själva texten. Recensionen är 100% oberoende. Om ni har en produkt som ni vill att vi ska recensera så kan ni skicka ett mail till info@maxstyrka.se.

Share

Leave a Reply


*


Translate