MAXstyrka

Allt inom kraftsport

Han har kommit på pallen tre gånger i Sveriges Starkaste Man. Nu senast blev det en andraplats bakom Johannes Årsjö. Snart är det också dags för finalen i Super Serien där han kommer slåss mot världseliten.

Här kommer en intervju med Sveriges näst starkaste man, Stefan “Stisse” Bergqvist.

——————————————————————————————————————————————————

MAXstyrka: Först så börjar vi alltid med att fråga standardfrågorna.
Namn, ålder, ort, vikt och längd.
Personliga rekord i bänkpress, marklyft och knäböj.

Stefan Bergqvist: Stefan Bergqvist från Hofors, är 188 cm lång och 150 kg tung. På tävling har jag gjort 260 kg i bänk, 335 kg i mark och 305 kg i böj, men på träning har jag gjort mer än så. I marklyft har jag gjort 360 kg.

MAXstyrka: Grattis till en mycket imponerande andraplats i Sveriges Starkaste Man 2010! Var det en väntad placering för dig?

Stefan Bergqvist: Tack! Nej, väntad var den inte. Alla är duktiga och kan skrälla, men jag kan ju säga att jag hade blivit besviken om jag inte hade kommit på pallen.

MAXstyrka: Nu väntar ju också finalen i Super Serien i december. Hur går uppladdningen?

Stefan Bergqvist: Jag trodde ju att säsongen var över, men när jag sedan fick erbjudandet att få vara med så sa jag ja utan att tveka. Nu har jag plockat fram utrustningen igen så jag kör för fullt, och det går faktiskt bra. Man har tävlat länge nu så det mesta sitter i ändå.

MAXstyrka: Hur länge har du styrketränat och vad var det som fick dig intresserad av styrketräning från första början?

Stefan Bergqvist: Jag har tränat styrketräning i 20 år nu. Jag var väldigt liten när ja började så det var faktiskt en gammal kompis som släpade med mig på gymmet. Jag tyckte att det var tråkigt i början, men sen helt plötsligt tyckte jag att det var kul och på den vägen är det.

MAXstyrka: Så du var inte stark innan du började träna alltså?

Stefan Bergqvist: Nej, jag var ganska klen måste jag säga. Det är klart, man var ju bara 15 år gammal när man började, så det är väl helt naturligt. Haha.

MAXstyrka: Men du måste ju ändå ha riktigt grymma gener kan jag tänka mig. Var dina föräldrar starka, eller var kan du ha fått din enorma styrka ifrån?

Stefan Bergqvist: Mina föräldrar är inte så stora och inte starka heller för den delen. Det är nog bara alla timmarna som jag har varit på gymmet som har gett mig den styrkan. 5 dagar i veckan, 3 timmar varje gång, i 20 års tid har gjort mig så stark som jag är i dag.

MAXstyrka: Då finns det alltså hopp även för oss vanliga att bli starka?

Stefan Bergqvist: Självklart. Alla kan bli starka om dom har viljan att träna hårt.

MAXstyrka: Varför började du med just strongman?

Stefan Bergqvist: Jag har nog gjort som alla andra, jag såg strongman på TV. Sen fick jag chansen att prova på lite grenträning för tio år sedan. Då fastnade jag direkt för strongman och det är inget jag ångrar idag.

MAXstyrka: Hur mycket av det du tränar är ren gymträning respektive grenträning?

Stefan Bergqvist: Jag kör gym tre dagar i veckan nu och två grenpass i veckan när det är tävling. Annars kör jag bara ett grenpass och fyra pass på gymmet.

MAXstyrka: Maten har ju alltid en central roll när man ska bli riktigt stark. Hur mycket äter du på en dag, och hur mycket av det är kosttillskott?

Stefan Bergqvist: Jag äter en hel del faktiskt. Tur man har en förstående sambo. Jag brukar inte räkna kalorier, men jag skulle tro att jag hamnar på mellan 6000 – 7000 kalorier om dagen. Jag försöker äta rätt mat och inte så mycket skräpmat, men det är klart att det åker ner en pizza då och då. Sen dricker jag Best Whey Protein och kreatin, plus lite kolhydratsdrinkar (gainers) när det är tävling.

MAXstyrka: När jag intervjuade Starkeanders så berättade han att han drack 40 liter mjölk i veckan. Har du någon liknande “last”?

Stefan Bergqvist: Nej, inte så mycket, men jag dricker en hel del mjölk. Tre liter mjölk om dagen åker det lätt ner.

MAXstyrka: Vilken är din bästa respektive sämsta strongmangren, och varför?

Stefan Bergqvist: Mina bästa grenar är väl marklyft, oket och däckvält som jag tycker om. De är väl också dem som brukar gå bra på tävling. Min sämsta gren är ju helt klart farmers walk då mitt grepp är lite kasst ibland.

MAXstyrka: Vilka skador har du haft till följd av träningen?

Stefan Bergqvist: Jag har haft en väldig tur som inte har skadat mig så mycket. Den enda tävlingen som jag har brutit är finalen i SSM 2006 då min axel gick sönder. Lite småont har man ju hela tiden, men det hör väl till sporten med de vikterna man hanterar.

MAXstyrka: Det är många toppatleter som har skadat sig det senaste. Det var t.ex. väldigt många som råkade ut för skador i WSM 2010. Är strongman en ovanligt skadedrabbad sport tror du?

Stefan Bergqvist: Alla som håller på med elitidrott gör illa sig nån gång, det hör till. Strongmansporten är väl lite mer utsatt för skador, men det är inte så konstigt heller med de vikterna man släpar runt på.

MAXstyrka: Nej, det är sant. Vilka förebilder har du inom sporten?

Stefan Bergqvist: Jag har väl inga speciella. Det finns många bra, men den jag såg första gången på TV var ju Magnus Samuelsson. Han har nog inspirerat många inom strongmansporten.

MAXstyrka: Har du någon ritual eller något som du alltid gör innan tävling, eller någon lyckoamulett?

Stefan Bergqvist: Jag gör nog inget speciellt vad jag vet. Jag har alltid mitt bälte med mig, det är ett måste. Sen har jag alltid med mig min dotter med på tävlingarna, och det är väl min lyckoamulett.

MAXstyrka: Ok. Det är ju inte alla som är så starka som du är. Minns du någon rolig händelse som du kan dela med dig av som har med styrka att göra?

Stefan Bergqvist: Det enda jag kommer på som har med min styrka att göra är att jag ofta får hjälpa andra med att lyfta tunga saker. Min kusin brukar t.ex. alltid ringa mig när vi ska lyfta ut någon gammal värmepanna från något hus, men jag vet inte om det är så roliga minnen. Haha!

MAXstyrka: Haha! Njäe, kanske inte så spännande, men det får duga. Du har inte gjort sönder något av misstag då?

Stefan Bergqvist: Nej, inte vad jag vet. Jag är väldigt försiktig av mig. Hehe!

MAXstyrka: Vilken av dina meriter är du mest stolt över?

Stefan Bergqvist: Jag är stolt över alla mina meriter. Jag har ju varit i toppen i Sverige ganska länge nu, men andraplatsen i finalen 2007 i Arvidsjaur är jag ganska stolt över.

MAXstyrka: Vilka är dina kortsiktiga respektive långsiktiga mål med träningen?

Stefan Bergqvist: Kortsiktig är det väl tävlingen världsfinalen i  Super Serien i Göteborg. Det långsiktiga målet är väl att bli bättre än Johannes Årsjö. Hahaha! Sen har jag kört styrkelyft i två år nu, och målet på lång sikt är ju att göra 1000 kg sammanlagt. Nu har jag gjort 900 kg, men mer kommer det att bli när tekniken blir bättre.

MAXstyrka: Var inte så blygsam! Pallplats på WSM måste väl vara ett mål?

Stefan Bergqvist: Det känns som att det är långt dit tyvärr. Min karriär börjar ju lida mot sitt slut. Du får träna hårt och sen måste du ha vinnarskalle, och då kan du gå hur långt som helst.

MAXstyrka: Nu härnäst är det ju som sagt Super Serien för din del. Har du planerat in hur nästa år ser ut?

Stefan Bergqvist: Japp, jag börjar bli riktigt nervös för den kan jag säga. Nästa år har jag inte planerat någonting så vi får se hur det blir med nästa års tävlande.

MAXstyrka: Det kommer nog gå riktigt bra!

Stefan Bergqvist: Vi får hoppas på det.

MAXstyrka: Jag får önska dig lycka till med tävlandet och träningen! Tack för att du tog dig tid till intervjun!

Stefan Bergqvist: Tack själv! Det var väldigt skoj att bli intervjuad!

——————————————————————————————————————————————————

Ni kan läsa mer om Stefan “Stisse” Bergqvist på hans hemsida.

Share

3 Responses so far.

  1. […] har intervjuat en av de två svenska deltagarna på finalen, Stefan ”Stisse” Bergqvist: Han har kommit på pallen tre gånger i Sveriges Starkaste Man. Nu senast blev det en andraplats […]

  2. […] atleterna. Till att börja med har vi tvåan och trean i årets Sveriges Starkaste Man, nämligen Stefan ”Stisse” Begqvist och Peter […]

  3. […] Stefan ”Stisse” Bergqvist och Peter Rundberg gjorde en väl genomförd tävling med ett par imponerande prestationer vardera. […]

Leave a Reply


*


Translate