MAXstyrka

Allt inom kraftsport

dec
11

Han vinner WSM Super Series

Posted by MAXstyrka 1 Comment

Nu är det hög tid att ta en titt på startfältet i världsfinalen av WSM Super Series, som hålls på söndag på Fitnessfestivalen i Göteborg. Vem kommer vinna tävlingen? Vilka kommer på pallplats? Vad kan vi förvänta oss av våra svenska hopp?

Vi börjar med att gå igenom atleterna. Till att börja med har vi tvåan och trean i årets Sveriges Starkaste Man, nämligen Stefan “Stisse” Begqvist och Peter Rundberg.

Den tredje atleten från Norden är Espen Aune från Norge. Han har tagit silvret i Norges Starkaste Man inte mindre än tre gånger.

Louis-Philippe Jean är en av de starkaste männen i Kanada och kom på en snöplig tredjeplats i sin grupp i årets WSM.

Laurence Shahlaei är vanligtvis en riktigt kompetent strongman, men är ganska ojämn i sina tävlingar.

Till sist har vi ett gäng amerikaner. Brian Shaw är en av världens just nu starkaste män, har en formkurva som ständigt pekar spikrakt upp och förbättrar sig hela tiden.

Nick Best kom trea overall i WSM Super Series förra året och han har gjort enorma framsteg sedan dess. Förutom en imponerande sjätteplats i WSM 2010 så vann han All-American Strongman Challenge 2010 framför en rad med världsnamn.

David Ostlund är en duktig strongman som dock inte riktigt har kunnat konkurrera om de bästa placeringarna.

Där har ni deltagarna. Om vi tittar på grenarna så ser det ut så här:

 1. Log Lift: 150 kg for reps, from the ground to overhead
 2. Super Yoke: 415 kg for time, 12 meter down, then back
 3. Axle (1-1/2″ diameter) deadlift: 410 kg for reps
 4. Shield: ~180 kg, for distance
 5. Farmer’s Walk: 175 kg/hand, 12 meters down, then back
 6. Atlas Stones of Strength: 140 kg to 195 kg (five stones)

Om de här officiella uppgifterna stämmer så kommer det bli en ruskigt tuff tävling. Marklyftet med en apollon på 410 kg låter lite för mycket för att det ska vara på riktigt. Vem skulle kunna rubba den vikten i det här fältet?

Även Farmers Walk blir riktigt tufft med tanke på vikten och formen som väskorna har.

Jag tror att Brian Shaw kommer att vinna tävlingen tämligen enkelt. Han vann samma tävling (både finalen och overall) förra året och kom tvåa i WSM 2010 med samma poäng som Zydrunas Savickas. Han är helt enkelt den självklara vinnaren på papperet, och en allvarlig skada är nog det enda som kan stoppa honom från att vinna tävlingen. Jag tror att Nick Best tar silvret och Laurence Shahlaei kniper tredjeplatsen.

Vad tror jag då om våra svenska stjärnor? Både Stisse och Peter ser ut att vara i riktigt bra form och de har stöd av hemmaplan. Jag tror dock inte att de kan konkurrera om pallplatserna, men om de har en bra dag så kan de komma top-5. Vad som helst kan hända, vilket verkligen årets WSM visade med alla skador och överraskningar. Det kommer bli riktigt kul att se dem, och jag och många med mig kommer förhoppningsvis skrika oss hesa för att pusha fram våra svenska atleter.

Share

One Response so far.

 1. Patrik Svensson skriver:

  Woah!
  Riktigt tungt axle deadlift, blir nog inte många reps där

Leave a Reply


*


Translate