MAXstyrka

Allt inom kraftsport

Lördagen den andra december hölls årets upplaga av den anrika grepptävlingen MAX Grip Challenge på Fitnessfestivalen i Stockholm. Jag och min sjuttonårige son Gabriel åkte till Stockholm på fredagen och väntade in Jimmie Trywall som skulle ta tåget upp och därför skulle komma till hotellet strax efter oss. På grund av diverse tågförseningar stapplade han in i hotellet, flera timmar efter Gabriels vanliga läggdags. Vi valde att ägna småtimmarna åt att spela in MAXstyrkas julkalender innan vi la oss för att få några timmars sömn innan det var dags att gå upp igen och bege sig mot Stockholmsmässan i Älvsjö där Fitnessfestivalen huserade.

Vi kom till mässan en stund innan portarna skulle slå upp för besökarna. Väl innanför entrén såg vi hur mängder av människor redan var på plats och köade, så efter att jag hade hämtat ut våra arrangörspass smet vi förbi kön och kom in i mässhallen någon kvart innan besökarna fick komma in. Vi morsade på vår eminenta speaker Linnea Enstedt som stod i sin monter och visade upp sina trosor (alltså, inte de hon hade på sig utan nya sådana från B you). Vi gick sedan fram till den stora Exposcenen där tävlingen skulle hållas och satte upp vår roll-up.

Tävlingen skulle gå av stapeln kl. 12:45 så vi hade gått om tid att se till att pokalerna var på plats, att vikterna samt magnesium fanns i närheten, att ta emot sena anmälningar, att skriva ut deltagarlistan, att möta upp atleter, att träffa sponsorer och se till att uppvärmningen flöt på m.m. I god tid innan tävlingsstart var allt och alla på plats. Trywall skulle byta vikter mellan lyften och hade positionerat sig på scenen, Gabriel skulle fota och stod en bit ner i publikhavet, greppatleten Anders Dala hade tagit med sig sin Saxon bar som vi skulle tävla med, domarlegenden Arne Persson hade satt sig till rätta framför scenen, Linnea hade både mikrofon och deltagarlistan i hand och vikterna och priser låg uppradade på scenen. Allt var som upplagt för succé.

Strax innan kl. 12:45, då MAX Grip Challenge alltså skulle börja,  fick vi höra att de som hade scenen innan oss (Biceps Battle) inte var helt färdiga och det skulle dra ut lite på tiden. Dessutom ville man hålla en glassätartävling innan MAX Grip Challenge skulle börja. Då glass är lite av ett specialintresse för oss sa vi att det var ok. Vi fick sedan höra att någon känd amerikansk bodybuilder (det fanns en hel del legendariska byggarprofiler på plats såsom Jay Cutler, Dorian Yates, Kevin Levrone, Chris Cormier och Shawn Ray för att nämna några) skulle intervjuas på scenen direkt efter oss och vi fick absolut inte gå över tiden. Vi hade därmed strax över en timme att hinna med både dam- och herrklassen samt prisutdelning. Det såg vi som en utmaning och för att det skulle bli möjligt att möta önskemålen anpassade vi vikthöjningarna så att det skulle bli färre lyft i tävlingen.

Reglerna var enkla. Upplägget var last man standing och atleterna fick välja vilka vikter de skulle lyfta på. Bland atleterna hittade vi ett helt gäng greppstarka finländare som tog färjan över för att piska upp intet ont anade svenskar. Fjolårsmästaren Cim Johansson var såklart också på plats för att sätta käppar i de finska hjulen. För att han skulle få jobba lite och det inte skulle bli någon promenadseger för vår svenska greppstjärna hade jag valt en pinchgren (Saxon bar) eftersom jag visste att det var hans sämsta greppgren. Annars hade man tappat spänningsmomentet i tävlingen – så bra är han. Sveriges starkaste man, Fredrik Johansson, var också på plats, liksom greppfantomer som Anders Dala och Markus Eklund. Totalt 18 män var med i tävlingen.

Betydligt glesare var det i damklassen där bara tre damer ställde upp. Det här gör att vi tvingas överväga om vi ska fortsätta ha med en damklass till kommande år. De tre kvinnor som ställde upp var dock väldigt starka. Alla tre klarade de två första vikterna och när 50 kg åkte på var Livia Blomqvist ensam att klara den. Sofie Steingruber var sedan närmre att klara vikten än Petra Damm och fick därför silvret i damklassen. Den som kom trea är en av världens bästa armbryterskor, så det var ruskigt hög klass i damklassen.

I herrklassen valde vi att sätta ingångsvikten till 60 kg, en vikt som tre atleter misslyckades att lyfta och sex atleter valde att hoppa över. På 70 kg var det två till atleter som föll bort och tre till åkte ur på 80 kg. När väl drömgränsen 100 kg låg på klarade hela åtta atleter att lyfta vikten. 105 kg blev sedan för mycket för Markus Eklund, Anders “Dala” Dahlquist och Arto Joronen. Både Fredrik Johansson och Jussi Mutikainen klarade 105 kg men åkte ut på 110 kg och hamnade precis utanför topp-3.

Finländarna Harri Tolonen och Tomt Tuomi samt fjolårsmästaren Cim Johansson klarade 110 kg och skulle sedan försöka lyfta 115 kg. Här var det bara Cim Johansson som lyckades klara vikten så guldet var därmed säkrat för Cim. En otroligt imponerande insats! Det blev sedan en särlyftning för finländarna för att ta ut v em som tog silvret och vem som fick nöja sig med bronset. 112,5 kg åkte på och Tomi Toumi var den av de två som lyckades lyfta vikten.

Tävlingen blev riktigt lyckad och vi blev färdiga i god tid innan nästa akt skulle äntra scenen. Stort tack till Linnea Enstedt som höll i micken, till Arne Persson som var domare, till Jimmie Trywall som bytte vikterna, till Gabriel Lundgren Johansson som tog bilderna, till Anders Dala för utlåning av utrustningen, tack till alla sponsorer,alla  atleter som deltog, alla som såg tävlingen på plats och till Kristian Sewén som håller i Fitnessfestivalen! Det här gör vi om nästa år!

Årets sponsorer var dessa:

Priserna för både dam- och herrklassen var:

  1. AZ60M2 hörlurar från Technics – värde 3000 kr
    Presentkort på Nordic Training Gear – värde 750 kr
    2 flak med funktionsdryck från Ár functional
    Pokal
  2. NERO-TX hörlurar från Sound by Sweden – värde 900 kr
    Presentkort på Nordic Training Gear – värde 500 kr
    Goodiebag med funktionsdryck från Ár functional
    Pokal
  3. Presentkort på Nordic Training Gear – värde 250 kr
    Goodiebag med funktionsdryck från Ár functional
    Pokal
Share

Leave a Reply


*


Translate