MAXstyrka

Allt inom kraftsport

Efter att ha överlevt en mancold av den tuffare sorten så är jag nu redo att berätta om när jag träffade ett tjugotal svettiga tjejer i Solna. I fall någon skulle misstänka att jag är Sveriges svar på Hugh Hefner så måste jag meddela att jag var där med både fruga och barn. Låt mig ta det från början…

Jag befann mig i ett höstkallt Stockholm, på väg till den utseendemässigt ganska anonyma Solnahallen. Efter att ha letat efter en tom parkeringsplats i en dryg halvtimme (det finns ca. 50 parkeringsrutor i närheten av Solnahallen, och en mängd av dessa var reserverade) så hade jag turen att haffa en parkering när en bil lämnade rutan. Varför hade man då åkt över 30 mil för att komma till Solna denna septemberhelg? Jo, anledningen till min vistelse stavades Tyngre Classic VI.

“Tyngre Classic VI, men är inte det bara inoljade människor med strandkroppar som visar upp sig där”, tänker kanske ni? Visst är kroppskultur en stor del av tävlingarna, men det fanns också en del mumsigt för oss styrkeintresserade. På söndagen hölls som bekant den TV-sända finalen av Sveriges Starkaste Man 2017 under Tyngres flagg, men redan under fredagen hölls Tyngre Strongwoman Challenge, en tävling som arrangerades av Sweden Barbell Club (ett fenomenalt strongmangym i Stockholm). Ett stort antal kvinnor hade anmält sig för att tävla i den för många nya disciplinen som stavas strongwoman. En del nyfikna tjejer kom från fitnesshållet, någon brukade tävla i crossfit och någon hade bytt ut strandkroppsscenen mot stenlyft denna kväll. Det fanns såklart en del rutinerade namn på plats också, såsom Martina Andersson (Sveriges starkaste kvinna i -82 kg) och Bobby Sundberg (Sveriges näst starkaste kvinna i samma klass). Inte mindre än 20 deltagare var på plats för att pressa kroppen så långt det bara gick. Viktklassen var öppen, vilket innebar att man fick väga hur mycket eller hur lite man ville. En del ville väga som en genomsnittlig femteklassare (och var ungefär lika hårda som ett paket knäckebröd), medan andra ville väga något mer än så. De som förenade dem var att de var starka som björnar, och här var det just styrka som premierades, inte byxstorlek.

Fem grenar skulle avverkas, och efter de två första var det en cut som skulle sålla bort alla utom de åtta starkaste. Den första grenen var Farmers Walk med saftiga 65 kg i vardera näve. Här var det hela fem atleter som gick över 80 meter! Riktigt imponerande! Elva tjejer lyckades promenera över 60 meter, och samtliga atleter lyckades gå över 30 meter. Den som hade kvällens starkaste nypor var Martina Andersson som vann grenen med att gå 96,3 meter.

Den andra grenen var stocklyft för reps. Här kunde man välja om man ville reppa på en lättare stock på 55 kg eller om man vågade sig på en tyngre stock på 70 kg. En del försökte sig på den tyngre stocken utan att besegra den, men fyra kvinnor lyckades reppa med den. Starkast här var återigen Martina Andersson som gjorde fyra bekväma repetitioner med den tunga stocken. Emelie Rapp och Mariana Carlsson delade på andraplatsen med tre reps vardera, och Bobby Sundberg kom fyra med två repetitioner.

Kvällens tredje gren, och den första efter cuten, var Arm over arm med en bil modell peniskompensation*. Här fick Martina, som hade två grensegrar i ryggen, ordentliga problem. Hon fick ingen vidare fart på bilen och kom näst sist. I stället var det Mariana Carlsson som vann tätt följt av Bobby Sundberg. Det var bara dessa två som orkade dra bilen i mål.

Den fjärde grenen var ett ok på 200 kg. Nu var Martina tillbaka med revanschlust i blicken. Hon sprang de 20 metrarna på 8,2 sekunder, alltså snabbare än två meter per sekund med 200 kg på nacken! Det är ungefär hälften så snabbt som maxfarten hos en alligator, bärandes lika mycket vikt som 8 – 10 fullvuxna rådjur väger tillsammans (!). Emelie Rapp var drygt fem sekunder efter Martina, och kom tvåa i grenen. Bobby blev trea ett par tiondelar bakom Emelie, så jämnt var det. Det skiljde faktiskt bara 1,1 sekunder mellan tvåan och femman.

Den sista grenen var atlasstenarna. Fem stenar från lätt till tresiffrigt skulle lyftas upp på podium så snabbt som möjligt. Tre atleter orkade få upp samtliga stenar, och dessa tre var också de som lyckades ta sig till pallen. Det blev en tajt tävling mellan de två förhandsfavoriterna Martina och Bobby, där Martina drog det längsta strået. Martina Andersson kom trea i stenarna, men vann alltså tävlingen totalt sett genom att fullkomligt utklassa motståndarna i främst farmers och oket. Bobby Sundberg gjorde en jämn och bra tävling och slutade på andraplats, en poäng bakom Martina. Mariana Carlsson kom trea med två grensegrar i bagaget.

Tyngre Strongwoman Challenge 2017 – Slutresultat:

1. Martina Andersson – 32p
2. Bobby Sundberg – 31p
3. Mariana Carlsson – 29,5p
4. Emelie Rapp – 22,5p
5. Angelica Enberg – 19p
6. Marilea Nordström – 18,5p
7. Emelie Johnsson – 15p
8. Malou Bernström – 12,5p

(Resultatet avser de 8 atleter som klarade cuten och fick slutföra hela tävlingen)

Tävlingen var välarrangerad, och gick förhållandevis smidigt trots det stora antalet atleter. Fitnessprofilen och radioprataren från Body Radio, Linnea Enstedt, var speaker. Hon gjorde ett bra jobb med att framkalla hejarop och applåder, och med tanke på hur stora hennes armar är (de är så stora att de har en egen Facebooksida**) så kan man ana att hon inte hade gjort bort sig som deltagare heller. Nivån på deltagarna var riktigt bra rakt igenom, och det var riktigt roligt att se att så många kvinnor var med. Vi får hoppas att någon eller några har fått blodad tand för sporten. Ett mycket bra initiativ av Tyngre-grabbarna att ha med en strongwomantävling! Nästa år ska jag vara på plats ännu tidigare för att garantera en närliggande parkeringsplats, för det här var inte sista gången jag besökte Tyngre Classic.

*stor, tung och vräkig
**symboliskt

Share

One Response so far.

  1. Anna Sunneborn skriver:

    Hoppas Strongwoman kommer börja med lägre viktklasser.
    Älskar att tävla, men med mina 57 kg är det svårt att vara med.

Leave a Reply


*


Translate