MAXstyrka

Allt inom kraftsport

dec
03

Test – Urbanista Athens

Posted by MAXstyrka 0 Comment

Svenska Urbanista startades 2010 och har de senaste åren gått fram starkt i hörlursdjungeln där de konkurrerar med mängder av olika aktörer. Deras produkter är döpta eller storstäder, vilket såklart även gäller för deras senaste träningssnäckor Athens (som alltså är döpta efter Greklands huvudstad, för er som sov under geografilektionerna). Vi har levt med dessa i en dryg månad nu och är redo att lämna ett utlåtande. Är Athens de optimala träningslurarna?

Produkten

Urbanista Athens är True Wireless-snäckor med ett minst sagt fullspäckat CV. De är inte bara svett- och stänktåliga, utan du kan duscha och till och med simma med dem så länge du håller dig nära ytan (IP67-klassade). De har Bluetooth 5.0, batteritiden räcker en hel arbetsdag, de ansluter snabbt och de stödjer bl.a. aptX för bättre ljud. Dessutom kan man använda snäckorna var för sig medan man laddar den andra snäckan. De kostar i sammanhanget blygsamma 1290:-, vilket förvisso är 400:- mer än NERO-TX, men 600:- mindre än Jaybird Vista och drygt 2500:- mindre än Beoplay E8 Motion.

Komfort och design

Snäckorna är svarta, runda i formen och täckta i ett gummiliknande material. De känns inte speciellt exklusiva, men funktionella och drar mer åt det sportiga hållet. På sidorna finns stora fysiska knappar som är tillräckligt tryckkänsliga för att de inte ska pressa in snäckan i örongången när man trycker in dem men ger samtidigt ett bra motstånd så att man inte kan komma emot att trycka på dem av misstag. Man sänker och höjer volymen genom att trycka på vänster respektive höger snäcka, byter låt genom att hålla inne knappen i två sekunder och sätter på eller pausar musiken genom att dubbelklicka på den vänstra snäckan. Om man dubbeltrycker på den högra snäckan sätter man igång röstassistenen. Det fungerar bra när man har vant sig.

Det avlånga laddningsfodralet är litet och behändigt och glider med lätthet ner i jeansfickan. Snäckorna sitter på plats med hjälp av magneter, precis som locket till fodralet. Fyra små ljusdioder visar batteristatusen när locket öppnas.

Komforten kändes till en början inte helt lyckad. De mjuka vingarna som satt på snäckorna gjorde att de glappade och läckte ljud. Lyckligtvis får man med tre olika storlekar på både silikonpluggarna och vingarna, och efter att jag hade bytt ut vingarna från large till mediumstorleken blev det desto bättre. De sitter inte lika fast som till exempel Jaybird Vista, men de riskerar inte att åka ut när man har hittat en kombination av pluggar och vingar som passar ens öron. Snäckorna står ut ett par millimeter från öronen och känns inte alls lika stora som till exempel Sennheiser Momentum True Wireless. Komforten är med andra ord väldigt bra. Det ska dock sägas att de inte har något ambientläge (så att man kan höra omgivande ljud under till exempel löprundor), men då de inte är speciellt ljudtäta så man hör omgivningen ändå. Det kan vara positivt när man är ute och går, men man hade kanske velat att de skulle sluta lite mer tätt i andra sammanhang.

Ljudkvalitet

Ljudkaraktären är basdominerad, men utan att diskanten tar stryk av det. Basen är djup och ljudbilden är varm och behaglig. Det finns mycket detaljer i de övre frekvenserna, men jag upplever inte den där rumskänslan som främst dyrare lurar kan stoltsera med. Att lyssna på liveinspelade rocklåtar låter distanserat och saknar lite rymd. Det låter inte direkt platt, men inte heller så öppet som man hade önskat. Nu jämför jag dock Athens med segmentets absolut bästa lurar, och de kostar mer än dubbelt så mycket. Med tanke på prislappen presterar de riktigt, riktigt bra.

Ljudkvaliteten under samtal är godkänd och man hör mottagaren bra, men det kan dista en aning. Det är dock ingenting som egentligen stör varken för användaren eller mottagaren.

Batteritid

När det kommer till batteritiden briljerar Athens. Snäckorna håller i drygt åtta timmar innan de behöver laddas och laddningsfodralet håller ytterligare tre fulla laddningar vilket totalt uppgår till 32 timmar. Det är bättre än de flesta andra True Wireless-snäckor på marknaden. Det tar en dryg timme att ladda snäckorna, och när fodralet sedan behöver laddas gör man det med den medföljande USB-C-kabeln. De har inte trådlös laddning, vilket vi heller inte förväntar oss av lurar i den här prisklassen.

Slutsats

Urbanista Athens är fullspäckade snäckor där IP67-klassningen och den fantastiska batteritiden står ut lite extra. De låter bra, har en hög komfort och lär möta de flestas behov, oavsett om man vill njuta av MAXstyrka Radio på väg till jobbet, tagga till på gymmet eller lyssna på valsång i badkaret. Urbanista Athens bjuder alltså på många kvaliteter till ett riktigt bra pris. Det finns bättre och mer välljudande snäckor på marknaden, men i den här prisklassen ligger Athens högt upp på listan. Betyget landar på en stark fyra och en solklar köprekommendation.

+ Fantastisk batteritid
+ Damm- och vattentäta (IP67)
+ USB-C
+ Rimligt prissatta
+ Man kan använda snäckorna var för sig
+ Smidigt laddningsfodral
+ Bra ljudkvalitet…
– … Men en något tunn ljudbild
– Inget ambientläge
– Sluter inte tätt

Urbanista Athens

Hörlursmodell: In-ear
Ljudutgångsläge: Stereo
Frekvensrespons: 20 – 20 kHz
Impendans: 16 Ohm
Bluetoothversion: Bluetooth 5.0
Batteritid: 8 timmar aktivt
Mikrofon: Ja

Urbanista Athens kan ni köpa hos utvalda elektronikaffärer.


Betygsstegen:
Vi testar, jämför och recenserar olika produkter som har med träning eller styrka att göra, allt från böcker och filmer till träningsutrustning och kosttillskott. Vi testar produkten grundligt för att få ett så rättvist intryck som möjligt. Betyget ska ses som en fingervisning och en avspegling av själva texten. Recensionen är 100% oberoende. Om ni har en produkt som ni vill att vi ska recensera så kan ni skicka ett mail till info@maxstyrka.se.

Share

Leave a Reply


*


Translate