MAXstyrka

Allt inom kraftsport

sep
09

Test – Jaybird Vista

Posted by MAXstyrka 0 Comment

Jaybird har tidigare gjort sig kända för sina eminenta lurar i X-serien (främst Jaybird X3 och X4), men de har också satsat på träningskompatibla True Wireless-snäckor i form av Jaybird Run och Run XT. Hittills har de inte riktigt kunnat nå toppen i True Wireless-segmentet där främst Jabra huserar med sina Elite Active 65t. Nu har dock Jaybird tagit upp den jakten på allvar genom att släppa de nya träningssnäckorna Jaybird Vista. Har Vista vad som krävs för att utmana om tronen?

Produkten

Det ska sägas direkt; Jaybird Vista känns nya och tidsenliga på ett sätt som Jaybirds tidigare snäckor inte riktigt har gjort. För det första har de äntligen lämnat äldre versioner av Bluetooth och gått över till version 5.0 vilket dels gör snäckorna mer energieffektiva, dels blir räckvidden bättre och dels blir anslutningen mer stabil. Visst kan man skönja en viss fördröjning när man t.ex. tittar på Youtubeklipp, men det är svårt att komma ifrån. De har också äntligen bytt ut kabeln till laddningsfodralet från mikro-usb till usb-c. Fodralet är betydligt mer kompakt nu trots att batteriet är något större, allt för att man med lätthet ska kunna ha med dem i fickan när man tränar. De är också IPX7-certifierade, vilket betyder att de både är svett- och vattenresistenta. Utöver det är snäckorna lite smidigare och snyggare, och det känns verkligen som att Jaybird har ansträngt sig för att skapa ett par så bra träningslurar som möjligt.

Komfort och design

Även om Jaybird Run var ganska sköna att bära så satt de inte speciellt säkert i öronen. Vingarna var för mjuka och snäckorna kändes inte helt anatomiskt anpassade för örats form vilket gjorde att de blev lössittande och riskerade att hoppa ut. Vingarna hos Vista är fortfarande lika mjuka, men passformen är betydligt mer följsam och bättre den här gången. Nu behöver man inte vara orolig för att de ska lossna om man springer eller gymmar, och om de mot all förmodan skulle göra det är de skyddade mot både grus, damm och stötar genom sin kapselkonstruktion. Man får med tre olika uppsättningar av vingar/proppar (de sitter ihop) så att man kan hitta en storlek som passar sina öron. Snäckorna känns väldigt små och lätta vilket gör att man knappt känner att man har dem på sig. Knapparna på snäckorna är tydliga, men kräver distinkta tryck vilket pressar in pluggen i hörselgången. Det är inget stort problem, men lite mer tryckkänsliga knappar hade förbättrat komforten.

Designen är också väldigt lyckad. Till skillnad från snäckor från t.ex. Jabra och Sennheiser så ser Jaybird Vista inte lika propra och affärsmässigt stiliga ut, utan går mer åt det sportiga, lite plastiga hållet, fast på ett bra sätt. Jaybirdloggan pryder hela sidan på snäckorna, men det ser inte skrikigt ut. Laddningsfodralet är i sig riktigt läckert formgivet. Det kompakta, rundade rätblocket glider lätt ner i vilken ficka som helst och den medföljande öglan gör att man kan fästa den i en nyckelring, i bältet eller vad man nu föredrar.

Ljudkvalitet och app

Ljudet direkt ur förpackningen är lite platt, tunt och grunt och saknar tyngd, men det är här appen som kallas för Jaybird MySound kommer in i bilden. I appen kan man nämligen förändra ljudbilden och anpassa ljudet efter eget tycke och smak. Den medföljande equalizern är alltså inte bara praktisk och snygg, utan direkt nödvändig för att maximera ljudupplevelsen. Det finns ett gäng förinställda profiler att välja, men man kan såklart ställa in ljudet precis så som man vill ha det. Efter några minuters pillande i appen låter lurarna fantastiskt bra med en mysig, djup och närvarande bas, ett brett och detaljerat mellanregister och en krispig diskant, precis efter mina preferenser. Om man föredrar någon annan typ av ljudkaraktär är det inga problem att få till det heller. Ljudet blir i tunnaste laget om man ska lyssna via en dator eller förstärkare (om man inte använder någon annan typ av EQ), men det är inte sofflyssnande lurarna är gjorda för. Jaybird Vista är renodlade träningslurar, och de presterar som bäst när de är ihopkopplade med en mobil och MySound-appen. I appen kan man också välja vilken funktion knapparna ska ha.

Batteritid

Batteritiden är också något som Jaybird har förbättrat gentemot tidigare modeller. Nu kan man lyssna på musik i sex timmar innan de behöver laddas igen. Nu för tiden är sex timmar standard för den här typen av lurar och vissa lurar erbjuder bra mycket mer än så, men i det här fallet är det helt rätt prioriterat då man har fått ner vikten och storleken så pass mycket. Laddningsfodralet ger ytterligare tio timmar, vilket kan tyckas vara i det minsta laget, men även det förklaras av att Jaybird har prioriterat en liten och behändig storlek framför en klumpigare form för att det ska vara enkelt att ta med sig lurarna när man springer. Det fina i kråksången är att man kan få ut betydligt längre lyssningstid än så genom att använda snäckorna var för sig och därmed maximera batteritiden till över 30 timmar. Det fungerar så att lurarna är uppkopplade individuellt, vilket möjliggör att man kan lyssna på en snäcka åt gången medan den andra ligger i fodralet. När batteriet är slut i ena snäckan kan man lägga i den i fodralet och lyssna på den andra i stället. Det är bra om man t.ex. tycker om att springa ultramaraton (ja, det finns sådana människor). Tyvärr finns det inget ambientläge så att man kan höra omgivningen om man är ute och springer med båda snäckorna i öronen.

Slutsats

Jaybird Vista är snygga, bekväma, tåliga och välljudande träningslurar av absolut högsta klass. Det smidiga formatet har gjort att jag ofta har med dem i fickan oavsett var jag befinner mig, och det känns som att Jaybird äntligen har hittat rätt när det kommer till True Wireless. Vista är Jaybirds absolut bästa lurar hittills, och faktiskt även bland de bästa träningslurarna på marknaden. Vårt högsta betyg är därmed ett faktum. Your move, Jabra.

+ Riktigt bra ljudkvalitet
+ Bra batteritid
+ Bluetooth 5.0
+ Snygg och smidig design
+ Vatten- och svettresistenta
+ Programmerbara knappar
+ USB-C
+ Fantastisk app
– Inget ambientläge
– Batteriet i laddningsfodralet hade kunnat vara bättre

Jaybird Vista

Hörlursmodell: In-ear
Ljudutgångsläge: Stereo
Frekvensrespons: 20 – 20 kHz
Känslighet: 103,5 dB
Impedans: 23 ohm
Bluetoothversion: Bluetooth 5.0
Batteritid: 6 timmar aktivt
Mikrofon: Ja
Vikt: 6 gr

Jaybird Vista kan ni köpa hos utvalda elektronikaffärer.


Betygsstegen:
Vi testar, jämför och recenserar olika produkter som har med träning eller styrka att göra, allt från böcker och filmer till träningsutrustning och kosttillskott. Vi testar produkten grundligt för att få ett så rättvist intryck som möjligt. Betyget ska ses som en fingervisning och en avspegling av själva texten. Recensionen är 100% oberoende. Om ni har en produkt som ni vill att vi ska recensera så kan ni skicka ett mail till info@maxstyrka.se.

Share

Leave a Reply


*


Translate