MAXstyrka

Allt inom kraftsport

okt
28

Test – SACKit ROCKit X

Posted by MAXstyrka 0 Comment

I slutet av sommaren fick jag ett mail från de danska designmästarna från SACKit som berättade att de snart skulle släppa uppföljarna till de trådlösa snäckorna ROCKit, den här gången med aktiv brusreducering. Vi har nu levt med ROCKit X under någon månad och är nu redo att ge ett omdöme.

Produkten

ROCKit X är True Wireless-snäckor som, precis som föregångaren, regn- och svettresistenta, men de är nu IPX4-klassifiserade istället för IPX5 som föregångaren hade. Det betyder att man inte bör spola av dem, men man kan ha dem när det regnar. Anledningen till den lägre tåligheten lär ha att göra med att de nu är bestyckade med ANC (aktiv brusreducering) och ett ambientläge (Voice Through). Även designen på själva snäckorna är förbättrad för att komforten ska bli högre. En annan nyhet är att man nu kan använda snäckorna individuellt i likhet med Jaybird Vista. Utöver det är ROCKit X i princip identiska mot föregångaren. De har Bluetooth 5.0, laddas med en usb-c, har lika lång batteritid och så gott som likadan laddningsask.

Komfort och design

Förutom den aktiva brusreduceringen är designen på snäckorna den stora nyheten här. Föregångaren drogs med en för mig notoriskt dålig passform som gjorde att jag titt som tätt fick trycka in dem i öronen igen för att de inte skulle åka ut under träningspasset. Under löpning var de mer eller mindre värdelösa för min del. ROCKit X är en helt annan historia. De här snäckorna skruvas in i hörselgången på ett mycket mer effektivt sätt så att de sitter riktigt bra trots att de inte har några vingar. De är betydligt skönare att bära och jag upplever inte att de når för långt in i hörselgången. Det följer med silikonpluggar i tre olika storlekar och mediumstorleken passade mina öron perfekt.

Snäckorna är den här gången större och lite mer ovala i formen snarare än cirkulära som hos föregångaren. De är stora, men inte blaffiga. De känns också relativt välbyggda, om än något plastiga.

Touchknapparna som pryder utsidorna kontrollerar många funktioner. Volymen höjs eller sänks med ett tryck på vänster respektive höger knapp, för att byta låt håller man fingret på vänster (föregående låt) eller höger knapp (nästa låt) i en sekund, play och paus når man genom två snabba tryck och SIRI eller Google aktiveras med tre snabba tryck. ANC aktiveras genom att hålla fingret på höger knapp i två sekunder, och för Voice Through (som gör att man hör omgivande ljud) håller man fingret på den vänstra knappen i två sekunder. Om man håller i fem sekunder stängs snäckan av. Touchknapparna är responsiva och svarar relativt snabbt.

Laddningsfodralet är näst intill identisk mot föregångarens, bortsett från att den nu har tre små lysdiodrar som indikerar batterinivån (föregångaren hade en). Den håller fast snäckorna med hjälp av magneter och de riskerar därför aldrig att trilla ur fodralet i väskan eller fickan. Den väger totalt 60 gr, ser ut som en liten hockeypuck och får utan problem plats i fickan.

Ljudkvalitet

När jag ska testa hur väl ett par hörlurar presterar har jag för vana att spela ett antal olika musikgenrer, allt från elektroniskt till gamla analoga inspelningar, samt podcasts och olika “HiFi-spår”. SACKit ROCKit X presterar väldigt bra här. Ljudet är luftigt och varmt, basen är djup och diskanten klar. De 6 mm stora elementen spelar på riktigt bra. Man kan också dra upp volymen ordentligt utan att ljudet spricker. Ljudet under samtal kan fortfarande bli bättre, men det är godkänt.

Den aktiva brusreduceringen är inte sådär påtaglig som några lurar i toppsegmentet kan stoltsera med, men den är tillräckligt effektiv för att dämpa fläkten i bilen eller luftvärmepumpen hemma. Därför är ROCKit X de lurarna jag väljer när jag ska åka långt i bilen och inte vill förstöra frisyren med ett par kåplurar. De hade säkerligen fungerat bra även under flygresor, men det är något jag inte har kunnat testa. Ambientläget (Voice Through) är en välkommen funktion, men den är inte lika bra som hos exempelvis Jabra Elite Active 75t.

Batteritid

När man slänger en titt på specifikationerna ser man att snäckorna nu har små batterier på 50 mAh per snäcka. Det är betydligt mindre än föregångaren som hade 75 mAh/st. Trots de ska lurarna hålla lika länge, i 8 timmar, innan de behöver laddas. Jag har inte ställt lurarna mot varandra, men jag har lyssnat på ROCKit X i flera timmar i sträck med ANC påkopplat, senast under hela finalen av Sveriges Starkaste Man 2020, och de höll i alla fall gott och väl för det. Laddningsfodralet ger ytterligare 20 timmars användning. Fodralet laddas sedan antingen med den medföljande usb-c-kabeln eller genom trådlöst laddning. Man kan sammanfatta batteritiden med ordet utmärkt.

Slutsats

SACKit har gjort ett riktigt bra jobb med att eliminera några av bristerna som ROCKit drogs med, och ROCKit X är därmed ett par riktigt bra lurar som låter bra, är sköna att bära, har ANC och inte riskerar att åka ur öronen under träningspassen. Lurarna har ett rekommenderat pris på 1799:- och konkurrensen i klassen är stenhård, men med tanke på vad man får för pengarna får ROCKit X våra varma rekommendationer.

+ Bra ljudkvalitet
+ Utmärkt batteritid
+ Passformen
+ Bluetooth 5.0
+ ANC och Voice Through-läge
+ Snäckorna kan användas individuellt
+ Trådlös laddning
+ Svett- och stänksäkra
– Men inte längre IPX5-klassade
– Ingen app
– Lite plastig känsla

SACKit ROCKit X

Hörlursmodell: In-ear
Ljudutgångsläge: Stereo
Frekvensrespons: 20 – 20000 Hz
Impendans: 16 Ohm
Bluetoothversion: Bluetooth 5.0
Batteritid: 8 timmar aktivt
Mikrofon: Ja

SACKit ROCKit X kan ni köpa hos utvalda elektronikaffärer och här.


Betygsstegen:
Vi testar, jämför och recenserar olika produkter som har med träning eller styrka att göra, allt från böcker och filmer till träningsutrustning och kosttillskott. Vi testar produkten grundligt för att få ett så rättvist intryck som möjligt. Betyget ska ses som en fingervisning och en avspegling av själva texten. Recensionen är 100% oberoende. Om ni har en produkt som ni vill att vi ska recensera så kan ni skicka ett mail till info@maxstyrka.se.

Share

Leave a Reply


*


Translate