MAXstyrka

Allt inom kraftsport

dec
31

MAXstyrkas årskrönika 2020

Posted by MAXstyrka 0 Comment

Har det någonsin varit mer lämpligt att ringa ut ett år än just 2020? Jag tror inte det. Nu kör vi!

 

Jag har i detta nu placerat mina odeffade skinkor i favoritfåtöljen för att, i sällskap med ett glas Pepsi MAX, försöka sätta ord på hur året har varit. 2020 kommer gå till historien som ett riktigt skitår där många människor föll offer för Covid-19. Coronapandemin medförde att människor panikartat bunkrade upp toalettpapper, mjöl och pasta, mängder av småföretag tvingades varsla sina anställda och sedermera försättas i konkurs, vårdpersonal tvingades initialt jobba utan tillräckliga skyddskläder och Dr. Alban skrev en hyllningslåt till Anders Tegnell. Arenaläktare, teatrar och mässhallar gapade tomma när idrottsevenemang, konserter och offentliga evenemang tvingades ställas in samtidigt som influencers och annat löst folk festade som aldrig förr. Regeringen med Stefan Löfven i spetsen försökte å sin sida stoppa virusspridningen genom att påtala vikten av att tvätta händerna och att inte hångla med snoriga människor som man inte känner.

Samtidigt passade en del grupper på att utnyttja coronapandemin för att ragga medlemmar, omvända folk och kränga produkter på tvivelaktiga sätt. Djurrättsaktivister basunerade ut att kött- och mjölkindustrin är de största bovarna för att framkalla pandemier och således borde människor sluta äta animalier, 5g-motståndare hävdade att det var 5g-master som gjorde folk sjuka och inte något virus (även där 5g-master inte finns), invandringskritiker hävdade att pandemier har med invandring att göra och många skeptiker (läs Facebookkrigare och vaccinmotståndare) hävdade att Covid-19 var en lättare form av den vanliga säsongsinfluensan. I samma veva försökte Katrin Zytomierska kränga fiskolja till oroliga människor med löftet att oljan garanterat hjälper mot Covid-19, något hon sedan fälldes för.

Det är dock inte bara statusar om illbattiga virus, konspirationsteorier och grundlösa påståenden som har synts i flödet under året. 3D-foton och ordet “villhöver” har tyvärr fått fäste ordentligt på sociala medier och överanvänds likt lössnus av Trywall. Vågar vi hoppas att dessa styggelser försvinner under 2021?

För min del har det trots allt varit ett ganska bra år. Förvisso tvingades jag skjuta upp mitt och min fantastiska flickväns efterlängtade bröllop på obestämd framtid (då hälften av gästerna bor i Norge och gränserna var stängda), MAX Grip Challenge tvingades ställas in efter nio raka år och vi har inte kunnat tillbringa någon tid i Norge under året, men jag har i alla fall inte blivit sjuk (än). Jag tog min lärarexamen i somras (examensfesten uteblev såklart) och har sedan dess arbetat som lärare i matte och NO, något som jag trivs väldigt bra med.

Mycket talar för att 2021 blir ett ovanligt återhållsamt år tills dess att viruset har tyglats. Det återstår också att se hur effektivt det nya coronavaccinet är. Förhoppningsvis kan livet återgå till det normala någon gång under nästa år, men tills dess bör såklart alla agera med sunt förnuft, det vill säga hålla avstånd, hålla affärsbesöken till ett minimum, i en så hög grad som möjligt arbeta hemifrån och inte bedriva otukt med främmande människor.

Jag vill som brukligt rikta ett väldigt stort tack till alla som på något sätt bidrar till att göra MAXstyrka till Sveriges bästa kraftsportssajt. Stort tack till Sveriges främsta speaker och krönikör Anders Axklo som varje vecka bjuder på tänkvärda kåserier i sina fredagskrönikor, stort tack till snus- och såskonnässören Jimmie Trywall för alla tokerier han bidrar med i MAXstyrka Radio, stort tack till alla sponsorer och till alla som har varit inne på MAXstyrka.se och följer oss på sociala medier!

/Andreas Johansson

 

Här kommer MAXstyrkas obligatoriska årsbästalista:

 


Årets manliga atlet – Johnny Hansson

Johnny Hansson brukar kallas för “Handsome Hansson”, “jätten för Årjäng” och “den värmländska svärmorsdrömmen”. Att han är stor och vacker vet vi, likaså att han har potential att kunna vara riktigt bra, men vi är många som under åren har undrat när han ska blomma ut på riktigt och visa vad han verkligen går för. Årets upplaga av Sveriges Starkaste Man såg på förhand inte ut att vara upplagt för honom då få av hans bättre grenar var med. Han överträffade dock sig själv och dominerade tävlingen rakt igenom på ett väldigt övertygande sätt. Det här året var han inte bara stiligast; han var starkast också, och årets manliga atlet går därmed till Johnny Hansson.


Årets kvinnliga atlet – Cassandra Annergren

Att hävda att Cassandra Annergren är en talang är en underdrift. Hon är snarare ett fenomen. Att som sjuttonåring vinna Sveriges Starkaste Kvinna 2020 i klassen -82 kg är i sig en bragd, men att dessutom vinna fem av sex grenar, trots riktigt bra motstånd, tar det till en helt annan nivå. Hon drar redan nu över 200 kg i marklyft, promenerar med 280 kg ok och springer med farmersväskor på 135 kg per hand (!). Cassandras utvecklingskurva verkar dessutom inte kunna stanna av, så om hon inte skadar sig framöver har hon alla möjligheter att bli världens starkaste kvinna – genom tiderna. Årets kvinnliga atlet stavas Cassandra Annergren.


Årets referat – Christian Olsson

Det ska sägas; Anders Axklo och Andreas Guiance är klockrena som kommentatorer, i synnerhet när det handlar om strongman. Jag skulle vilja gå så långt som att säga att de är minst lika bra som Arne Hegerfors, Robert Perlskog och de andra kommentatorslegenderna. De kan strongman utan och innan, men jag och Trywall hade en tanke om hur det hade låtit om en expertkommentator från Sveriges Radio hade fått kommentera finalen av Sveriges Starkaste Man, utan att någonsin har sett en enda strongmantävling tidigare. Vi ringde därför upp kommentatorsesset Christian Olsson som fick referera valda delar av SSM-finalen 2020. Hur gick det då, undrar ni? Det blev närmast legendariskt. Resultatet kan ni lyssna på i avsnitt 134 av MAXstyrka Radio.


Årets mest saknade – Martina Andersson

Martina Andersson vann förra året tävlingen Världens Starkaste Kvinna i klassen -82 kg. Utöver det har hon vunnit både Europas- och Sveriges Starkaste Kvinna. Vad gör man då när man redan har vunnit allt som går att vinna? Sadlar om till byggning (womans physique), skulle det visa sig. Martina bytte truckpullselen mot glittriga poseringskläder, gristunga lågreppare mot strikta högreppare och gainers mot kvarg. Resultatet skulle sedan ha exponerats under Luciapokalen, men på grund av pandemin fick tävlingen tyvärr ställas in. Något säger mig att hon skulle ha vunnit även Luciapokalen…


Årets “snubbla-på-mållinjen” –  Martin Forsmark

Finalen av Sveriges Starkaste Man 2020 gick inte vägen för konstapeln Martin Forsmark. Något stämde inte (trots att han kom tvåa), men han fortsatte putsa på formtoppningen inför sin comeback i Världens Starkaste Man som skulle gå av stapeln senare under året, och visst såg det ljust ut för honom veckorna innan han skulle flyga ner till Florida. Vi var många som hade tippat en finalplats för Forsmark. Tyvärr ville det sig inte bättre än att han bara dagar innan avfärd drabbades av Covid-19 och tvingades riva flygbiljetten. Snopet och väldigt tråkigt såklart. Nu håller jag tummarna för att 2021 blir ett betydligt bättre år för Martin Forsmark.


Årets galning – Peter Svedberg

Strongman är en sport som är kantad av skador. Avslitna muskelfästen, bristningar, stukningar och frakturer är närmast obligatoriska inslag om man tränar och tävlar i en någorlunda hög klass. Kubiken Peter Svedberg anser tvärtom att strongman har för få inslag av riskmoment, och det har han under året rått bot på genom att köra olika versioner av circus dumbbell. Några exempel är circus dumbbell på inlines, ståendes på en atlassten och ståendes på en apollonstång. Han har också kört knäböj på inlines och kört både ok och stockpress på skateboard. Årets galning är därmed Peter Svedberg.


Årets humor – MAXstyrkas julkalender

Ja, jag vet att det kan tyckas vara egocentriskt att prisa något som man själv har gjort på det där sättet, men jag väljer ändå att oblygt och skrytsamt hylla vår julkalender, för julkalendern blev riktigt lyckad. 24 luckor, innehållandes 24 mer eller mindre bra fräckisar signerat allas vår fräckisguru Trywall, var vad många lyssnare hade efterfrågat, och tillsammans med den egengjorda jingeln och grafik tycker jag att vi nådde hela vägen. Sanningen är att vi bestämde oss för att ha en julkalender sista veckan i november, och nästa år kommer vi börja planera för den långt tidigare. Ja, julkalendern kommer komma tillbaka nästa december, var så säker.


Årets skägg – Johan Espenkrona

I en sport där skägg är mer regel än undantag krävs det något utöver det vanliga för att stå ut från mängden. En vars skägg på senare år har nått episka proportioner är Johan Espenkrona som passande nog går under namnet “skäggtomten”. Skägget kan liknas vid pälsen hos en jak, där täthet, längd och karaktär är nyckelord. Skägget är kanske inte det mest välansade, och det ser kanske inte ut att lukta liljekonvalj, men den stenhårda vikingalooken väger tungt. Årets skägg går därmed till Johan Espenkrona.


Stort tack för det här året! Nu rullar vi ut den röda mattan och håller tummarna för att 2021 kommer bli ett riktigt bra år.

Share

Leave a Reply


*


Translate