MAXstyrka

Allt inom kraftsport

apr
18

Test – Technics EAH-AZ40

Posted by MAXstyrka 0 Comment

Vi har tidigare testat två True Wireless-lurar från hifi-märket Technics i form av EAH-AZ70W som nu har hunnit få ett par år på nacken och de relativt nya lurarna EAH-AZ60. Det som kännetecknar de båda lurarna är extremt bra brusreducering, riktigt bra ljudkvalitet och lyxig byggkvalitet. Jag har under den senaste månaden testat deras “lågprislurar” EAH-AZ40, vilka saknar två av dessa nyckelaspekter: både brusreduceringen och den där lyxiga känslan som Technics brukar erbjuda. Kan det finnas andra kvaliteter här som kan motivera priset?

Produkten

Technics EAH-AZ40 är True Wireless-lurar som, till skillnad från sina storebrorsor, alltså saknar aktiv brusreducering (ANC), men de har ett ambient-läge för att släppa in omgivande ljud. De är IPX4-klassade (dock inte laddningsfodralet) och tåls att träna med. Det går också att använda en snäcka åt gången, om man vill maximera batteritiden. De har Bluetooth 5,2 för en stabil uppkoppling och det går att para ihop dem med fler än en ljudkälla åt gången. Lurarna har ett rekommenderat pris på 1495:-.

Komfort och design

Om jag ska försöka beskriva känslan gällande byggkvalitet, materialval, finish och design så hade jag nog använt ord som avskalat, slimmat och lite anonymt. Laddningsfodralet väger bara 30 gram, vilket är mindre än hälften av vad fodralet till AZ70W väger (65 gram) och betydligt lättare än fodralet till AZ60 (45 gram). Snäckorna har också blivit lättare och väger in på blygsamma 5 gram styck. Till skillnad från AZ70W består fodralet av plast istället för borstad aluminium, så någon lyxkänsla är det inte tal om här. Däremot är byggkvaliteten bra. Gångjärnet som håller fast locket har bra motstånd och snäckorna sitter stabilt fast med hjälp av magneter.

Designen på både snäckorna och fodralet är lyckad utan att för den delen vara något extra. Snäckorna är så pass små att de inte står ut speciellt mycket ur öronen och fodralet är så pass litet att det med lätthet får plats i vilken jeansficka som helst.

Komforten är väldigt bra och man kan ha dem i öronen i timmar utan obehag, men snäckorna sitter inte lika fast som AZ60 utan jag får finna mig i att behöva justera lurarna i öronen ett par gånger under träningspassen. En annan fördel AZ60 har gentemot småsyskonet är att de kommer med hela sju olika storlekar på sina proppar för att säkerställa en perfekt passform. Här har Technics valt att skicka med silikonproppar i fyra olika storlekar, från XS till L. Nu lär det säkerligen räcka med fyra olika proppar för att hitta något som passar för de flesta.

Touchknapparna på utsidan av snäckorna är tillräckligt responsiva och tryckkänsliga för mig, men knappkommandon är i likhet med Technics andra True Wireless-lurar ologiska. Som vanligt höjer man volymen genom att trycka på den vänstra snäckan tre gånger i snabb följd, och kommandot för att sänka volymen är två tryck på samma snäcka. Lyckligtvis kan man med hjälp av den utmärkta appen Audio Connect råda bot på problemet och omprogrammera knapparna. Tyvärr kan man inte programmera dem så att man kan höja- och sänka volymen genom att hålla inne knapparna, men väl att ett eller två tryck höjer eller sänker volymen.

Ljudkvalitet

Ljudkvaliteten brukar vara en av Technics styrkor och så även här. Som en bieffekt av snäckornas ringa storlek har elementen blivit mindre jämfört med hos syskonmodellerna. Storleken på elementen har stadigt gått ner från 10 mm (AZ70W) till 8 mm (AZ60) och nu 6 mm (AZ40). Just 6 mm är lite av en lägsta standard när det kommer till True Wireless. Även den akustiska kammaren är såklart mindre än hos de andra lurarna från Technics. Det påverkar såklart ljudkvaliteten, men trots det låter det riktigt bra. Basen är djup, separationen är ok och diskanten är krispig. Det finns också gott om kraft och volymresurser här. Om man inte är helt nöjd med ljudet kan man ändra ljudkaraktären i equalizern som finns i appen.

Om man ska vara petig tycker jag att det kan låta lite, tamt? Det svårt att sätta fingret på vad det är, men även om ljudet är rappt känns det lite återhållsamt.

AZ40 använder hela sex mikrofoner för att reducera omgivande ljud och förstärka din egen röst under samtal, och det fungerar relativt väl. När jag har frågat mottagaren vad de tycker har de svarat att det låter ganska tydligt, men att min röst har låtit tydligare med andra lurar. Samtalsljudet är kort sagt ok, men inget som står ut.

Batteritid

Batteritiden är satt till 7,5 timmar på en laddning, och tillsammans med laddningsfodralet kan man få ut 25 timmar totalt. Det är bra och vad man förvänta sig av ett par nya snäckor i den här prisklassen. De har också snabbladdning där en kvarts laddning ger 90 minuters musiklyssning. Laddningsfodralet laddas uteslutande med en usb-c och saknar trådlös laddning.

Appen

Appen som går under namnet Audio Connect är en funktionsrik historia. Som vi har skrivit tidigare kan man både programmera om touchknapparna och manuellt ställa in ljudet efter eget tycke och smak med hjälp av en fembandad EQ (eller använda sig av fyra olika presets). Man kan dessutom testa hur mottagaren av telefonsamtal hör din egen röst under telefonsamtal antingen med- eller utan Technics “JustMyVoice-läge” som stänger ute omgivande missljud och förstärker din egen röst. Genom appen kan man också hitta snäckorna om man har råkat glömma dem någonstans. Utöver det finns en mängd andra inställningsmöjligheter som styr allt från vilken röstassistent man vill ha till om lysdioden ska blinka när man parar ihop lurarna med någon ljudkälla. Trots mängden funktioner är appen både överkomlig och lättnavigerad.

Slutsats

Efter att ha levt med EAH-AZ40 i en månad är jag väldigt kluven. Aktiv brusreducering och lyxkänsla är två av Technics absoluta paradgrenar, och här lyser båda två med sin frånvaro. Ljudmässigt presterar lurarna bra och komforten är lysande, men för 1495:- hade jag velat ha mer. Jag menar, Jabra Elite 4 Active erbjuder en ännu bättre passform, betydligt bättre IP-klassificering och aktiv brusreducering för två hundringar mindre. Det gör det svårt att rekommendera EAH-AZ40 framför en del andra alternativ i den här prisklassen, även om lurarna i grunden är bra. Om du dock är ute efter välljudande lurar som enbart ska användas till att lyssna på musik i en lugn och tyst miljö, och anser att påkostade materialval, ANC och andra funktioner är överflödiga, kan AZ40 vara ett alternativ att överväga.

+ Bluetooth 5.2
+ Batteritiden
+ Komfortabla
+ Funktionsrik app
+ Bra ljudkvalitet
– Ingen ANC
– Lite lös passform
– Plastiga
– Ologiska knappkommandon
– Dyra med tanke på vad man får

Technics EAH-AZ40W

Hörlursmodell: In-ear
Ljudutgångsläge: Stereo
Frekvensrespons: 20 – 20000 Hz
Bluetoothversion: Bluetooth 5.2
Batteritid: 7,5 timmar aktivt
Mikrofon: Ja

Technics EAH-AZ40W kan ni köpa hos utvalda elektronikaffärer.


Betygsstegen:
Vi testar, jämför och recenserar olika produkter som har med träning eller styrka att göra, allt från böcker och filmer till träningsutrustning och kosttillskott. Vi testar produkten grundligt för att få ett så rättvist intryck som möjligt. Betyget ska ses som en fingervisning och en avspegling av själva texten. Recensionen är 100% oberoende. Om ni har en produkt som ni vill att vi ska recensera så kan ni skicka ett mail till info@maxstyrka.se.

Share

Leave a Reply


*


Translate